Denise van der Donk-Eskes komt met voorkeurstemmen in de raad voor OOG. Foto: Kyra Broshuis

Denise van der Donk-Eskes komt met voorkeurstemmen in de raad voor OOG. Foto: Kyra Broshuis

Veranderingen in gemeenteraad Oost Gelre

Politiek

Druiven zijn zuur voor PvdA en Gerard Klein Gunnewiek van NLog

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week zorgen voor veranderingen in de gemeenteraad. De uitslag op kandidaatsniveau was spannend voor de mensen op de kieslijsten van de 8 politieke partijen. Door die uitslag is duidelijk geworden wie er, naar alle waarschijnlijkheid, wel en wie er niet in de raad komen. De verdeling van de zogenaamde restzetels is ook bekend: het CDA en OOG krijgen er 2 zetels bij en de VVD 1 zetel. Daarmee ziet de zetelverdeling er als volgt uit: CDA 7, OOG 6, VVD 5. PvdA, NLog en OLW krijgen elk 1 zetel. Democraten Oost Gelre en GroenLinks komen niet in de raad.

Zuur voor PvdA 
Burgemeester Annette Bronsvoort gaf donderdagavond uitleg over de voorlopige uitslag op kandidaatsniveau maar heeft eerst nog een belangrijke mededeling: “Vanavond komen de eerste vluchtelingen uit Oekraïne aan bij Marveld Recreatie in Groenlo.” Een warm applaus van de (kandidaats)raadsleden volgt.  Een aantal zaken valt op bij de uitslag. Zo zijn de druiven zuur voor de PvdA, deze partij gaat van 2 naar 1 zetel maar het scheelt niet veel. Het betekent dat Annelies Donderwinkel niet zal terugkeren in de raad. Voorman Richard Klein Tank zal de PvdA als enige vertegenwoordigen. Democraten Oost Gelre (voorheen D66) krijgt te weinig stemmen voor een zetel en moet dus haar enige zetel opgeven. Dat houdt in dat Jerry van der Meulen niet terugkeert in de raad.

Knappe prestatie OLW
Paul Wallerbos leverde een knappe prestatie door met zijn partij OLW direct met een zetel in de raad te komen bij zijn eerste verkiezingen. Hij zat al wel in de raad maar dat kwam omdat hij zich had afgesplitst van OOG. Wallerbos werd door de kiezer beloond met 484 voorkeursstemmen. GroenLinks lukte het niet om bij de eerste deelname in de raad te komen; de partij kreeg niet genoeg stemmen voor een zetel. Voor de VVD komen Bart Porskamp, Kees Porskamp, Ellen Dusseldorp-Ribbers, Frank Boschker en Sharon Bürer in de raad. Bij het CDA zijn de volgende kandidaten gekozen voor in de raad: Walter Leemreize, Arjen Schutten, Dennis van Loon, Ellen Ribbers, Judith Rotink, Jeroen Gerretsen en Jos Hoenderboom. Bij OOG valt op dat nieuwkomer Denise van der Donk-Eskes met voorkeurstemmen als derde in de raad komt. De andere kandidaten die een zetel krijgen zijn Ronald Willering, Hans Scheinck, Freek Jansen, Jurgen Bluemink en Ben Hummelink. René Hoijtink keert niet terug.

Het Bertie Bosker-effect
Het meest in het oog springend is wel de uitslag bij NLog. Daar kreeg de nummer 3, Bertie Bosker, 8 stemmen meer dan lijsttrekker Gerard Klein Gunnewiek. Een bijzondere ontwikkeling en zuur voor Klein Gunnewiek. Bosker kreeg vooral in zijn woonplaats Zwolle een groot aantal stemmen. Niet in de laatste plaats vanwege de protesten tegen de veelbesproken zonneparken daar. NLog is fel tegenstander van zonneparken op landbouwgrond. NLog werd de grootste partij in Zwolle, voorheen toch een CDA-bolwerk. Deze laatste partij werd wel in alle overige kleine kernen de grootste. Bertie Bosker neemt zelf zijn zetel in, zo vertelt hij. “Ik ga doen wat de kiezer zegt, dat is democratie. Natuurlijk ben ik enorm verrast, dit verwacht je niet en het is natuurlijk best heel lastig om Gerard Klein Gunnewiek te passeren in deze. Ik kan en wil de kiezer niet teleurstellen.” Klein Gunnewiek is teleurgesteld over de uitslag van de verkiezingen en de gevolgen: “Voor de verkiezingen hadden we op twee zetels gerekend. Dat is bij slechts één gebleven. Daarnaast heeft Bertie Bosker het recht vanwege het aantal voorkeurstemmen die ene zetel te bekleden. Dit haalt een streep door mijn verwachtingen. De kieswet is duidelijk maar kan wel zuur zijn. Ik had graag nog een paar jaar mijn inspanningen willen leveren aan het gemeentebestuur. Dat zit er nu niet in. Voor een interessante invulling van mijn leven ga ik dus op zoek naar iets anders. Het leven gaat gewoon door”, zo reageert hij.

Hoe nu verder?
Nu de uitslag bekend is, is het zaak een nieuwe coalitie te vormen. De voortzetting van de huidige coalitie, CDA en VVD, ligt gezien de verkiezingsuitslag voor de hand. Met de 7 zetels van het CDA en de 5 van de VVD is er immers een meerderheid (Oost Gelre telt 21 raadszetels). Een coalitie van CDA en OOG is ook een mogelijkheid. OOG heeft al meerdere keren aangegeven graag mee te willen regeren. In principe nodigt nu de grootste partij, het CDA, de andere partijen uit om te praten over de nieuw te vormen coalitie. Mocht de VVD weer in de coalitie komen, dan zal wethouder Karel Bonsen in elk geval niet terugkeren.  Het CDA heeft inmiddels aangegeven nu de opties in alle rust te gaan bekijken.

Wordt vervolgd

Bertie Bosker komt in de raad voor NLog. Hij passeert lijsttrekker Gerard Klein Gunnewiek. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant