Fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA heeft de overige partijen laten weten een externe informateur in de arm te nemen. Foto: PR

Fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA heeft de overige partijen laten weten een externe informateur in de arm te nemen. Foto: PR

CDA Oost Gelre stelt informateur aan

Politiek

OOST GELRE - In het proces om tot een nieuwe coalitie komen, stelt het CDA een externe informateur aan. Het gaat om Cees Oosterwijk uit Amerongen. Oosterwijk wordt bijgestaan door bestuursadviseur Niek Reinders van de gemeente Oost Gelre. Het CDA kwam bij de gemeenteraadskiezingen als grootste partij uit de bus en neemt daarom het initiatief tot het vormen van een coalitie. 

Door Kyra Broshuis

De gemeenteraad in Oost Gelre telt 21 zetels en het CDA heeft er 7. Om tot een meerderheid te komen moeten er dus nog 5 zetels bij. Dat zou kunnen door, net als afgelopen periode het geval was, samen te gaan met de VVD. Deze partij heeft 5 zetels. Een andere optie is samengaan met OOG, deze partij heeft 6 zetels en heeft de afgelopen tijd diverse malen aangegeven graag mee te willen besturen. 

Als de partijen geen overeenstemming kunnen bereiken over het vorming van een meerderheidscollege is er ook nog de mogelijkheid van een minderheidscollege. Dan vormen één of meer partijen die in de raad geen meerderheid hebben toch een college. 

Verkennende gesprekken
Het CDA heeft nu alle partijen ingelicht over de aanstelling van een informateur. Deze informateur neemt nu het initiatief voor de verkennende gesprekken met de verschillende partijen. Uiteindelijk zal de informateur een advies uitbrengen en toelichting geven aan de partijen. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de collegeonderhandelingen uit handen te geven aan een externe informateur. Het gaat vaak om iemand met enige afstand van de partijen en ervaring in het openbaar bestuur. Na de raadsverkiezingen van 2018 koos een derde van de gemeenten ervoor met een informateur te werken. “Wij hebben als fractie, na een aantal gesprekken met Cees Oosterwijk de overtuiging dat hij goede informatieve gesprekken gaat voeren met iedere afzonderlijke fractie, ten einde ons allen in het openbaar een goed advies te kunnen geven voor het vervolg van het formatieproces. Oosterwijk is zeer ervaren, zowel op inhoud als op relatie”, zo laat fractievoorzitter van het CDA Walter Leemreize weten.

Komende week starten de informatieve gesprekken.

Wordt vervolgd. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant