Carla Heming en Jerry van der Meulen ontvingen naast de Gemeentelijke Onderscheiding ook een Koninklijke Onderscheiding. Foto: Kyra Broshuis

Carla Heming en Jerry van der Meulen ontvingen naast de Gemeentelijke Onderscheiding ook een Koninklijke Onderscheiding. Foto: Kyra Broshuis

Koninklijke Onderscheiding voor Carla Heming en Jerry van der Meulen

Politiek

Vertrekkende raadsleden onderscheiden

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Dat het raadslidmaatschap gewaardeerd wordt als een bijzondere bijdrage aan de samenleving blijkt wel uit de lintjes die afgelopen dinsdag in het stadhuis in Groenlo zijn uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van de huidige raad. Twee raadsleden werden gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau; Carla Heming-Borgijink en Jerry van der Meulen. Heming-Borgijink is ruim 12 jaar actief geweest in de raad voor het CDA en richtte zich voornamelijk op gezondheidszorg. Zij ontving, naast de Koninklijke Onderscheiding, ook de Gemeentelijke Onderscheiding. Van der Meulen heeft lange tijd de eenmansfractie van D66 (nu Democraten Oost Gelre) geleid. Hij begon in januari 2005, direct na de gemeentelijke herindeling. Ook Van der Meulen kreeg, naast de Koninklijke Onderscheiding, de Gemeentelijke Onderscheiding. 

Persoonlijk woord
Voor alle gedecoreerden heeft burgemeester Annette Bronsvoort, naast een prachtige bos bloemen, een persoonlijk woord. “Carla Heming, je hebt 3 periodes volgemaakt en daarmee 12 jaar ten dienste gestaan van onze gemeente met drive en passie. Je hebt een groot netwerk, verstand van zaken en een no-nonsense mentaliteit.” Jerry van der Meulen heeft 17 jaar in de raad gezeten. “Groot respect daarvoor. Je had er nog graag een periode aan vastgeknoopt maar hebt het net niet gehaald. Je bent een liefhebber van het debat, hebt uitgesproken opvattingen en je staat voor je principes. Ook zelfspot is je niet vreemd.”

Team CDA
Er worden ook 10 Gemeentelijke Onderscheidingen uitgereikt. Bij het ‘team CDA’ zijn die voor Niek Bragt ‘een uitstekend debater, een verbinder en de aanvoerder van het team’; Theo Krabben ‘de stabiele factor, nuchter en oplossingsgericht, een typische laatste man’; Ruud Krabbenborg ‘deskundig op het gebied van financiën en de energietransitie, stelt kritische vragen en is zowel aanvallend als verdedigend, een echte middenvelder dus’; Ard Schenk ‘maakte direct een ervaren indruk, ontspannen en laat zich de kop niet gek maken, een uitstekende invaller.´ (Schenk verving halverwege René Plaggenburg).

Liefde voor de politiek
Ook Gerard Klein Gunnewiek van NLog krijgt een Gemeentelijke Onderscheiding. “Elke stem telt was bij jullie echt aan de orde, je hebt een rol van betekenis gespeeld, hebt een heel eigen visie, bent een beeldend verteller en hebt een optimistische levenshouding”, zo zegt de burgemeester. Fiona Algera-Dorenbos van de VVD is de volgende die de Gemeentelijke Onderscheiding krijgt. “Je hebt liefde voor de politiek, bent altijd goed voorbereid en geeft een persoonlijke touch aan het debat.” Vervolgens is José Konings-Penterman van OOG aan de beurt om onderscheiden te worden. “Je hebt je met ziel en zaligheid ingezet, ben contentieus, een doorzetter en soms ook de luis in de pels.” De laatste Gemeentelijke Onderscheiding is voor Annelies Donderwinkel van de PvdA. “Je werkte met volle overtuiging in een zeer ervaren fractie en je had een belangrijke inbreng bij sociale thema’s. Je mag trots zijn op wat je bereikt hebt”.

Twee raadsleden die ook vertrekken maar al eerder een Gemeentelijke Onderscheiding hebben ontvangen zijn Alfred Wopereis van de VVD en René Hoijtink van OOG. De burgemeester noemt Wopereis ‘rolvast, kort en krachtig en met hart voor de kleine kernen’. Tegen Hoijtink vertelde Bronsvoort dat het raadslidmaatschap niet altijd makkelijk is na het wethouderschap. “Maar dat heb je goed opgepakt. Je hebt een grote dossier- en feitenkennis en je hebt terecht aandacht gevraagd voor het vele leeswerk.” 

Vanavond (woensdag 30 maart) wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. 

De vertrekkende raadsleden van de gemeente Oost Gelre. Bovenste rij: vlnr René Hoijtink, Ruud Krabbenborg, Gerard Klein Gunnewiek, Niek Bragt verstopt zich, Theo Krabben, Alfred Wopereis. Midden: Fiona Algera, José Konings, Annelies Donderwinkel en voor Ard Schenk. Rechts burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant