Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws

Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws

Vier opties voor nieuwe coalitie Oost Gelre

Politiek

Externe informateur deelt eerste bevindingen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De vorming van een nieuwe coalitie is een stap dichterbij. Informateur Cees Oosterwijk is door het CDA (de grootste partij in Oost Gelre) gevraagd de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. De gesprekken die Oosterwijk met alle partijen heeft gevoerd zijn goed verlopen. “Opvallend is de grote maatschappelijke betrokkenheid, in veel gevallen los van specifieke partijstandpunten”, zegt de informateur. “Ook is er een grote bereidheid om te participeren in de besturing van de gemeente in de komende jaren. De kwaliteit van het proces wordt belangrijker gevonden dan de snelheid van formeren. Op hoofdlijnen zijn de partijen het veelal wel met elkaar eens en de verhoudingen in de raad zijn goed te noemen.”

De mogelijkheden
Afgelopen donderdag kwam Oosterwijk met de eerste bevindingen; er zijn vier opties voor een nieuwe coalitie. Zoals bekend heeft het CDA 7 zetels behaald, OOG 6, de VVD 5 en PvdA, NLog en OLW alle drie 1, een totaal van 21. De meest waarschijnlijke coalitie zou zijn CDA met VVD of CDA met OOG. Die laatste optie zou recht doen aan de verkiezingsuitslag waarbij OOG en OLW de echte winnaars waren, dat wil zeggen de partijen waren die zetelwinst boekten. Oosterwijk komt echter nog met 2 andere varianten. De eerste is een coalitie van de drie grootste partijen (CDA, VVD en OOG). Dat houdt dan wel in dat oppositie slechts 3 zetels in de raad heeft. De vierde optie die Oosterwijk presenteert is een coalitie van CDA en VVD waarbij een parttime wethouder zich richt op een specifieke portefeuille.

Raadspamflet
De informateur opteert ook voor een zogenaamd raadspamflet. “Dat doet recht aan de grote betrokkenheid van alle partijen en zorgt voor een breed draagvlak in de komende periode”, Het gaat hier om een bestuurlijk experiment voor deze periode in verband met de grote maatschappelijke opgave.” Er wordt nu, op basis van de input van alle partijen, een raadspamflet opgesteld dat bij de vergadering van de raadscommissie op 26 april aanstaande gepresenteerd wordt. Het pamflet zal 7 hoofdonderwerpen bevatten en wordt ingezet om richting te geven aan het nieuwe beleid.” De belangrijkste onderwerpen in het raadspamflet zijn solidariteit en bestaanszekerheid; een sterke lokale economie; woningbouw; de energietransitie; toekomstgericht en verantwoord financieel beleid; het vraagstuk opvang vluchtelingen en de integrale veiligheid. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant