WSL wil de bedijfsprocessen op het terrein aan de Boschlaan verder verbeteren.

WSL wil de bedijfsprocessen op het terrein aan de Boschlaan verder verbeteren. 

Kyra Broshuis

Gebouwen Waterzuivering Boschlaan op de schop

Politiek

LICHTENVOORDE - Op het terrein van WSL (Waterstromen Lichtenvoorde B.V.) aan de Boschlaan in Lichtenvoorde komen 5 nieuwe bouwwerken. De gemeente Oost Gelre wil daarvoor een verklaring van geen bedenkingen afgeven. WSL heeft een aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de provincie Gelderland. De provincie is het bevoegd gezag om hierop een besluit te nemen. 

Door Kyra Broshuis

Als de gemeente Oost Gelre een verklaring van geen bedenkingen afgeeft via de gemeenteraad, kan de provincie uiteindelijk de vergunning verlenen. Het gaat dan om de ruimtelijke effecten. De provincie legt dan ook de nodige documenten ter inzage. Dat houdt in dat eventuele zienswijzen ook bij de provincie moeten worden ingediend. WSL wil graag diverse bedrijfsprocessen optimaliseren en dat vraagt om een aantal aanpassingen. Dat vindt overigens wel allemaal plaats op hetzelfde perceel, zo legt wethouder Jos Hoenderboom uit. 

Biologische Industriële Reststoffenverwerking 
De aanvraag heeft betrekking op de bouw van 5 bouwwerken ten behoeve van de Biologische Industriële Reststoffenverwerking (BIR). Het gaat om: vooropslagen; vergister; navergister; nutriëntenterugwinning en biogasopwerking. De gemeente ziet geen bezwaren tegen de verlening van deze verklaring van geen bedenkingen. “Om de huidige en de toekomstige afvalmarkt te blijven bedienen, acht WSL verdere optimalisatie van processen noodzakelijk. Meer en meer worden activiteiten geoptimaliseerd om invulling te geven aan het klimaatakkoord en de circulaire economie. WSL wil hier waar mogelijk zoveel mogelijk invulling aan geven. Hier wordt bedrijfsafvalwater biologisch gezuiverd en worden afvalstromen van buiten de inrichting gezuiverd of vergist. Het vergistingsproces levert biogas op waarmee elektriciteit en warmte wordt opgewekt. De wijzigingen moeten leiden tot een toekomstige duurzame bestendigheid voor de productie van gezuiverd afvalwater en duurzame energie. Bij de aanvraag zijn, naast de ruimtelijke onderbouwing, meerdere onderzoeken gevoegd op het vlak van milieu. Hieruit blijkt dat deze nieuwbouw geen negatieve gevolgen heeft. Belangrijk punt is dat er geen mer-beoordeling nodig is”, licht Hoenderboom toe. Een punt van aandacht is nog wel het Flora- en Faunaonderzoek op basis van de Wet natuurbescherming. “Mocht blijken dat er een verstoring van een bepaalde beschermde diersoort kan plaatsvinden dan worden daar óf mitigerende maatregelen voor genomen door de aanvrager óf een ontheffing voor aangevraagd. In beide gevallen is ook hier de provincie het bevoegde gezag.” 

De raad zal beslissen of er een verklaring van geen bedenkingen kan worden afgegeven.

Wordt vervolgd. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant