Locatiecoördinator Sandra Nijland vertelt geïnteresseerde buurtbewoners over het reilen en zeilen binnen De Kievit.

Locatiecoördinator Sandra Nijland vertelt geïnteresseerde buurtbewoners over het reilen en zeilen binnen De Kievit.

Kyra Broshuis

Statushouders betrekken deze week De Kievit in Lichtenvoorde

Politiek

Buurtbewoners nemen alvast een kijkje

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - In het gebouw ‘De Kievit’ aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde worden deze week de eerste nieuwe bewoners verwacht. Het tijdelijke gebouw, waar eerst de bewoners van de Antoniushove in gehuisvest waren, wordt het onderkomen voor maximaal 135 zogenaamde statushouders. Dat zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen voor tenminste 5 jaar en mogen in Nederland wonen, werken en naar school.

Afgelopen week mochten buurtbewoners en andere genodigden alvast een kijkje nemen in het pand. Op dat moment werd er nog hard gewerkt om de 88 appartementen op tijd klaar te krijgen. In elk appartement komen maximaal 2 personen.

Maximaal 2 personen per appartement
 “Vorige week zijn hier grote vrachtwagens voor komen rijden met bedden, kasten, matrassen, tafels en stoelen. En die kasten en bedden moeten ook nog in elkaar worden gezet”, vertelt Wim Maatman van de gemeente Oost Gelre. De appartementen zien er dan ook keurig uit. Elk appartement heeft een eigen badkamer en een eigen keuken. “Maar die keuken mag niet gebruikt worden om te koken, alleen om bijvoorbeeld koffie te zetten. Koken doen de mensen straks in de grote gezamenlijke keuken”, legt locatiecoördinator Sandra Nijland uit. Zij beantwoordt de vragen van de buurtbewoners die komen kijken. De mensen zijn zeer geïnteresseerd en vragen bijvoorbeeld naar de herkomst van de eerste bewoners. “Op 23 en 24 november ontvangen we hier de eerste 28 statushouders, daar zitten 4 gezinnen bij. Deze mensen komen uit Irak, Jemen, Afghanistan, Turkije en Syrië. De komende weken volgen er nog meer statushouders.”

Gekoppeld aan een gemeente
De mensen kunnen tot 1 september 2023 terecht in De Kievit, dat is een harde deadline. Vanaf die datum wordt de locatie namelijk gebruikt door Azora voor een periode van 2 jaar. De opvang op deze locatie in Lichtenvoorde is een gezamenlijke opvang van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Al bij aankomst is het voor nieuwkomers duidelijk welke gemeente verantwoordelijk is voor de uiteindelijke huisvesting. De statushouders blijven gekoppeld aan die gemeente. Dat betekent dus dat de buurgemeenten verantwoordelijk zijn en blijven voor de vervolghuisvesting. Het projectteam staat nog voor een paar grote uitdagingen. Eén daarvan is het regelen van onderwijs voor de kinderen, want in Nederland geldt immers de leerplicht. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen voorlopig op De Kievit terecht. Oudere kinderen gaan naar een internationale schakelklas in Winterswijk. Statushouders krijgen het eerste halfjaar begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk. “Daarna worden zij overgedragen aan de gemeente, en nemen wij die begeleiding over. Zo koppelen wij ze onder andere aan een maatje, wordt de inburgering opgestart en zijn er allerlei activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Van taalcafés tot zwemles en van sportactiviteiten tot fietsles”, vertelt Nijland.

Meer informatie over De Kievit staat op de website van de gemeente Oost Gelre: https://www.oostgelre.nl/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-huisvesting-statushouders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant