De leden van de binnensportvereniging willen graag bij Den Elshof blijven. Dit geldt overigens niet voor de leden van Rap en Snel. Foto: Kyra Broshuis

De leden van de binnensportvereniging willen graag bij Den Elshof blijven. Dit geldt overigens niet voor de leden van Rap en Snel. Foto: Kyra Broshuis

Toch twijfels over nieuwe sporthal

Politiek

GROENLO - Er is twijfel ontstaan bij de gemeenteraad over de nieuwe sporthal bij Marianum. Het voorstel voor een sporthal met drie zaaldelen, het benodigde extra krediet en het aangaan van een aannemingsovereenkomst met Vaessen Algemeen Bouwbedrijf en zo snel mogelijk aan te vangen met start van de bouw (geplande oplevering december 2023), wordt niet bij de volgende raadsvergadering behandeld. Het voorstel komt in het nieuwe jaar weer op de agenda. 

Door Kyra Broshuis

Afgelopen week werd er in de commissievergadering al gedebatteerd over dit onderwerp. De publieke tribune zat vol met binnensporters die graag in de huidige hal bij Den Elshof willen blijven. Zowel de voorzitter van Handbalvereniging Grol als die van Volleybalvereniging Grol spreken in. Volgens de Handbalvereniging worden de geluiden binnen de club steeds luider. “Als we niet bij Den Elshof kunnen blijven, zullen er leden stoppen. Als het de doelstelling is om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, dan moet je zorgen dat de gehele ambiance in orde is en dat is het bij Den Elshof. Wij zijn niet tegen een nieuwe sporthal, zeker niet, maar gooi het kind niet met het badwater weg. Wij doen een dringend beroep op u om de oude sporthal te laten voortbestaan. We voelen ons daar thuis en willen daar graag blijven. Er moet dan inderdaad geïnvesteerd worden maar dat is een investering voor de toekomst.” 

Alternatieve plannen
De voorzitter van de Volleybalvereniging zegt dat het besluit uit 2016 om de intentieverklaring te tekenen, achteraf een verkeerd besluit is geweest. “Corona heeft alles in een ander licht gezet. Het besluit dat nu voorligt, betekent het einde voor Den Elshof en daar verzetten wij ons tegen. Kijk naar het totaalplaatje. Wij hebben alternatieve plannen voor Den Elshof laten uitwerken en daar willen we graag met de gemeente over praten. Beter dan halve gekeerd dan ten hele gedwaald!”

Onmogelijke keuze
Commissielid Frank Beurskens van de VVD zegt dat de raad voor een bijna onmogelijke keuze staat: “Gaan we een groot bedrag investeren in een hal waar een groot deel van de gebruikers niet gelukkig van wordt? Zijn de kosten voor niets geweest als er geen of een kleinere nieuwe hal komt of moesten deze kosten toch gemaakt worden voor het verplaatsen van het busstation? De verenigingen zien mogelijkheden om Den Elshof zelf te exploiteren. Wellicht kan de hal niet voldoen aan de strenge sportnormen maar is dat wel echt noodzakelijk?” Paul Wallerbos van OLW zegt dat de uitbater van de oude sporthal nu aangeeft dat uitbreiding wel degelijk mogelijk is. “Hoe kan dat zo opeens?” Ook vindt hij het vreemd dat de bijdrage van Marianum niet wordt geïndexeerd.

Niet terugkeren op genomen besluit 
Jeroen Gerretsen van het CDA is het met de laatste vraag van OLW eens. De partij vraagt of het mogelijk is het ambitieniveau aan te passen en zo de kosten te drukken. Denise van der Donk zegt namens OOG dat het in Lichtenvoorde ook lukt om de exploitatie door de verenigingen te laten doen. NLog vraagt wat er gebeurt als de raad niet instemt. De PvdA is een andere mening toegedaan. “Met uitzondering van OOG heeft de raad destijds ingestemd met het plan waarin ook staat dat Den Elshof vanaf 2027 niet meer wordt onderhouden door de gemeente. We moeten nu uitzoomen en wegblijven van detailvragen. De gemeente kan niet 2 sporthallen in Groenlo exploiteren en het lijkt ons ondenkbaar dat de verenigingen dat zonder financiële hulp van de gemeente gaan redden om Den Elshof te exploiteren. Wij denken dat we niet terug kunnen komen op een reeds genomen besluit.”

Verantwoordelijk
Wethouder Bart Porskamp zegt ook dat het enige juiste besluit is nu door te gaan en verschilt daarmee dus van mening met zijn eigen partij de VVD. “Het extra krediet is nodig; dat horen we ook van deskundigen die we erbij betrokken hebben. Het gaat niet om een luxe sporthal maar wel één die passend moet zijn in de omgeving. Ook hebben we rekening gehouden met stijgende bouwkosten. Een sporthal met 3 zaaldelen kunnen we niet bij Den Elshof realiseren. En wat betreft de vraag over de indexering voor Marianum is het zo dat Marianum helemaal niet verplicht is om mee te betalen. Daarom hebben we ook geen indexering doorgevoerd.” De wethouder zegt een goed gesprek te hebben gehad met de vertegenwoordigers van de binnensportverenigingen die bij Den Elshof willen blijven. “Ik snap het verzoek van de verenigingen wel en wij staan ook er voor open om onderzoek te doen naar verzelfstandiging. Wij zijn echter als gemeente ook verantwoordelijk voor een veilige sporthal. De hal voldoet niet aan de huidige sportnormen waardoor bijvoorbeeld bepaalde wedstrijden er niet kunnen worden gehouden.” De voorzitter van de Handbalvereniging zegt dat dat geen probleem is: “Hoe hard we ook trainen, we zien het niet gebeuren dat we op topniveau gaan sporten. Voor ons het is prima zo.”

Uitstel
De politieke partijen zijn het grotendeels eens over uitstel van het besluit. Ze willen ook graag de plannen van de verenigingen bekijken. De PvdA vraagt zich wel af of het realistisch is om naast de bouw bij Marianum ook nog te investeren bij Den Elshof. Wethouder Porskamp benadrukt dat de nieuwe sporthal noodzakelijk is en dat het er niet goedkoper op wordt bij uitstel. “Elke maand uitstel kost extra geld.”

Dinsdag 20 december neemt de raad een besluit. 

Drukte op publieke tribune tijdens het debat over de nieuwe sporthal bij Marianum. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant