Afbeelding

Motie OLW leidt tot bericht over McDonalds in Lievelde

Politiek

OOST GELRE - Bij de raadsvergadering kwam Paul Wallerbos met een motie over grenzen aan de landelijke fastfoodketens in Oost Gelre. “Landelijke ketens zoals McDonalds willen zich steeds vaker vestigen in de Achterhoek, zoals recent langs de oude N18 bij Haaksbergen”, stelt Wallerbos in zijn motie. 

Door Kyra Broshuis

Hij vervolgt: “Het gemiddelde percentage van mensen met overgewicht in de Achterhoek ligt met 51 procent boven het landelijk gemiddelde en neemt toe, vooral onder jongeren. De Achterhoek wil de gezondste regio van Nederland worden. Fastfoodketens, zeker langs doorgaande wegen zoals de N18, zijn een bron van zwerfvuil en landelijke fastfoodketens beconcurreren onze lokale ondernemers.” Wallerbos stelt dat er in het coalitieakkoord aandacht is voor gezond en duurzaam geproduceerd voedsel uit de regio. Hij vraagt het college te onderzoeken hoe er een grens kan worden gesteld aan de komst van landelijke fastfoodketens in Oost Gelre.

Zal zo’n vaart niet lopen..
Het gaat er stevig op bij de reacties op de motie. Kees Porskamp van de VVD zegt dat hij in eerste instantie dacht dat het om een carnavalsgrap ging. “OLW lijkt de omgevingswet als argument te gaan gebruiken om een bedrijf te weren uit Oost Gelre en zo het vrije ondernemerschap sterk inperken. De vrijheid van ondernemen is een groot goed in ons land en wij laten deze motie dan ook in onze digitale prullenbak verdwijnen.” Richard Klein Tank van de PvdA zegt dat er een serieuze ondertoon zit in de motie. “Wij begrijpen de aandacht die OLW vraagt voor de zorgen. Het is wel de vraag of het zo’n vaart loopt en wat is dan een grens?” NLog zegt bij monde van Bertie Bosker het een gezochte motie te vinden en de oproep niet te steunen. Freek Jansen van OOG zegt zich aan te sluiten bij de eerdere sprekers. “Enige vestigingsdrang van de genoemde keten is volgens ons niet aan de orde. Een overbodige motie wat ons betreft.”

Onwenselijk
Judith Rotink van het CDA zegt dat er wel meer bedrijven onwenselijk zijn. “Maar zo werkt het niet. We kunnen niet zeggen wat we niet willen en daar op die manier naar kijken. Wat is hier het criterium, waar hebben we het over. We snappen het sentiment, maar dit is niet de manier waarop we hiermee om moeten gaan.” Lokaal Belang zegt de bezorgdheid van OLW wel te snappen. “We zien het al voor ons dat een dergelijk bedrijf in een mooie omgeving komt. Maar dit is niet de manier om dat tegen te gaan. Daarnaast vinden wij dat het niet de verantwoordelijkheid is van de overheid dat we gezond gaan leven. We steunen de motie niet”, zegt Ronald Willering.

Concreet verzoek
Paul Wallerbos lijkt een vooruitziende blik te hebben; wethouder Bart Porskamp dropt namelijk een bommetje met zijn reactie: “Ik ben wethouder voor project Besselinkschans en in de visie daarover staat dat er ruimte is voor een wegrestaurant bij de N18. We hebben vrij recent een concreet principeverzoek gekregen van een wegrestaurant/fastfoodketen. Dat moet ambtelijk beoordeeld worden en dan komt de gemeenteraad aan zet. We kunnen u niet eerder informeren dan wanneer er wat op de collegetafel ligt.”

De wethouder noemt nadrukkelijk geen naam van het bedrijf. Navraag bij McDonalds geeft duidelijk. “Wij hebben een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Oost Gelre”, zegt Dolly van de Akker, woordvoerster van McDonalds. De gemeente zal nu aan de slag gaan met het principeverzoek. 

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant