Afbeelding

CDA pleit voor transparantie rondom opvang

Politiek

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre moet 200 vluchtelingen en 200 ontheemden opvangen. Per 1 februari 2024 is de Spreidingswet aangenomen en dat betekent dat alle Nederlandse gemeenten een taak in het opvangen van vluchtelingen krijgen. Oost Gelre vangt al 2 jaar minderjarige vreemdelingen, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne op. Het CDA wil nu van het college weten wat de Spreidingswet precies betekent voor Oost Gelre, zo laat Judith Rotink van de partij weten. “En wanneer kunnen we hier initiatief op verwachten?”

Door Kyra Broshuis

Wethouder Bart Porskamp geeft aan dat er een informatieavond komt voor de fractievoorzitters. “We hebben een taakstelling voor 182 vluchtelingen. We gaan samenwerken met de Sociale Raad voor wat betreft de criteria van de locatiekeuze. We willen toe naar een lijstje met mogelijk geschikte locaties, daar zullen we u uiteraard over informeren. Voor Oost Gelre geldt dat we ook nog rond de 200 Oekrainers gaan opvangen.” Rotink van het CDA vraagt of het een besloten avond is. “Het is namelijk wel iets dat leeft bij onze inwoners.” Porskamp geeft aan dat het vraagstuk nog in een fase zit van potentieel gevoelige informatie. “Maar we willen in elk geval niet het spoor van ‘t Zwaantje volgen, we willen vroegtijdig de omgeving en de buurt erbij betrekken. Als college ondersteunen wij uw oproep om transparantie.”

Regionale aanpak
Paul Wallerbos van OLW vraagt of het gaat om 200 vluchtelingen én 200 ontheemden. “En hoe zit het met de regionale aanpak met onder andere Winterswijk?” Die samenwerking met Winterswijk is er maar dat gaat om statushouders, zegt Porskamp. “Het gaat voor Oost Gelre om 32 plekken. We hebben het hier inderdaad over vluchtelingen én ontheemden. Met de Achterhoekse Aanpak kunnen we uitruilen in de regio.” De gemeente heeft al eerder laten weten in overleg te zijn met woningcorporaties. Deze zijn in Oost Gelre op zoek naar 2 of 3 woningen waar jongeren met een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen komen. Het gaat dan om jongeren die alleen naar Nederland zijn gekomen en, als ze 18 jaar zijn, samen in zo’n woning gaan wonen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant