Afbeelding

‘We willen zwart op wit dat het niet doorgaat’

Politiek

GROENLO - De gemeenteraad van Oost Gelre beslist deze week over het bestemmingsplan van Laarberg Noord 2. Het plan maakt de vestiging van nieuwe bedrijven mogelijk en de komst van een biovergistingsinstallatie onmogelijk. Omwonenden vrezen dat het plan ruimte geeft aan het veelbesproken ‘migrantenhotel’ op het industrieterrein.

Door Kyra Broshuis

Bij de raadscommissievergadering wordt dan ook ingesproken op dit onderwerp. Een van de omwonenden spreekt in mede namens twee andere families en een camping: “Wij als omwonenden van Laarberg hebben er geen vertrouwen in dat het arbeidsmigrantenhotel er niet komt”, zo start de omwonende haar betoog. “Bij de informatieavond voor omwonenden kregen wij de indruk dat het hotel er wel degelijk zal komen. Op de opmerking van een omwonende dat er geen woonbestemming op Laarberg zit, werd gezegd dat er wel ‘logies’ op zit. Dat biedt dan toch mogelijkheden voor een migrantenhotel? Zorg als gemeente dat alle mazen van de wet dicht zitten. Die avond werd er ook gezegd dat de migranten een goede wifi-verbinding zouden krijgen om met het thuisfront te kunnen facetimen. Wij vrezen dat deze mensen in plaats daarvan gaan rondtrekken in de buurt en voor overlast gaan zorgen. Wij willen geen arbeidsmigranten in onze achtertuin en wij willen op papier dat het arbeidsmigrantenhotel er niet komt. Er wordt geregeld gezegd: dat zijn ook mensen. Waarom worden ze dan in het uiterste noordwestelijke puntje van Laarberg weggezet? Ver weg van alle voorzieningen? Laarberg en de verschillende bedrijven willen wel de lusten maar niet de lasten.”

Overlast van licht en geluid
De buurt ervaart al overlast van de verlichting op Laarberg, zo stelt de spreekster. ”Wij willen dat die verlichting wordt verminderd. Ook voor de natuur is dat beter, denk aan vleermuizen en uilen die door al dat licht geen nacht meer hebben. Op de site van Laarberg staat ook nog eens vermeld dat het geen doorsnee bedrijventerrein is en dat omwonenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.” De buurt zegt verbaasd te zijn over het bericht dat OOG pleit voor ontsluiting van het terrein via het Ruiterpad naar de Deventer Kunstweg. “Dat is voor ons aanwonenden niet wenselijk, zo’n achteruitgang. Dit geeft ook mogelijkheden voor vluchtroutes bij criminaliteit. We ervaren al overlast van driftende en racende auto’s en crossmotoren. Vooral op de wegen die zijn aangelegd maar nog niet in gebruik zijn. We hebben de indruk dat er criminele zaken spelen en willen graag meer controle in de nachtelijke uren. We hopen dat we beter op de hoogte worden gehouden van alles wat er speelt op Laarberg”, zo sluit de spreekster af.

Niet toegestaan
Er is al een gesprek geweest tussen de wethouder en de bezorgde buurtbewoners, zo zegt wethouder Hoenderboom. “We hebben heel duidelijk uitgesproken dat de vestiging van arbeidsmigranten binnen dit plan niet is toegestaan. We zitten inderdaad met een vraagstuk over het onderbrengen van arbeidsmigranten, maar nogmaals; daar is in dit plan geen ruimte voor.” De wethouder zegt toe te gaan bekijken wat er gedaan kan worden tegen sluipverkeer. “We willen Laarberg uiteindelijk wel beter verbinden met de A1 maar dat is in een later stadium aan de orde. Het is zeker niet de bedoeling de Deventer Kunstweg te gebruiken voor een betere ontsluiting. De lichtvervuiling kunnen we deels in dit plan en deels in de uitvoeringsfase regelen. We gaan actief aan de slag met de klachten over de geluidsoverlast van het racen, dat is inderdaad zeer onwenselijk.”

In het algemeen laten de partijen weten dat er ‘nu geen voorstel voor een migrantenhotel ligt’. OLW zegt dat er in Noord inderdaad geen migrantenhotel komt maar dat er achter de schermen wel gewerkt wordt aan een migrantenhotel op Laarberg. 

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant