Naar Winterberg als voorbereiding voor de grote tocht naar de Noordkaap. Foto: PR
Naar Winterberg als voorbereiding voor de grote tocht naar de Noordkaap. Foto: PR

Nordkapp Express: 3000 kilometer fietsen voor het goede doel

Sport

GROENLO - Ze hebben zich een hele uitdaging op de hals gehaald, dat beseffen tien Achterhoekse mannen. Ruim 3000 kilometer op de racefiets van Groenlo naar de Noordkaap, de Nordkapp op zijn Noors, ruim binnen de Noordpoolcirkel. Maar ze doen het voor een heel goed doel: geld ophalen voor het Prinses Máxima Centrum, het kinderoncologisch ziekenhuis in Utrecht. ‘Het wordt een uitputtingsslag, maar peanuts vergeleken met wat een kind met kanker doormaakt’, zo is te lezen op de website.

Door Mark Ebbers

Iedereen kan bijdragen met financiële steun. Geld dat niet gebruikt zal worden om de kosten van de renners en hun begeleiders te dekken. “Dat betalen we allemaal zelf”, verzekert deelnemer Maurice Gelinck uit Groenlo. “Waarbij we flinke steun krijgen in natura, zoals beschikbaar gestelde campers en boodschappenpakketten en speciaal voor deze tocht gemaakte wielrenshirts, uitgevoerd in de kleuren van het schilderij van Máxima in het Prinses Máxima Centrum.” Het geld dat donateurs en sponsoren betalen gaat rechtstreeks naar het Utrechtse specialistische ziekenhuis.

Door zes landen naar de sneeuw
‘The Nordkapp Express’, zoals de tocht officieel gedoopt is, begint op vrijdag 3 juni in Groenlo en eindigt op zondag 12 juni op het meest noordelijke punt van het Europese vaste continent. Een tocht door zes landen: Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. De Nordkapp Express komt voort uit de Pfeifer Challenge; onder die naam werden verschillende tochten gereden, de laatste keer om geld op te halen voor KiKa, de stichting Kinderen Kankervrij. Het Prinses Máxima Centrum ligt als goed doel in het verlengde daarvan. Kinderen en kanker, ook de fietsers en begeleiders hebben daar in hun omgeving mee te maken gehad en weten hoe ingrijpend het is in de levens van de getroffen kinderen zelf en de mensen om hen heen.
Gingen de Pfeifer Challenge-tochten meestal naar het zuiden, de Nordkapp Express gaat de andere kant op, naar het hoge en koude noorden. “Er ligt ook nu nog volop sneeuw”, zegt Maurice, kijkend via de live webcam in het afgelegen gebied.

Etappes langer dan die in de Tour
Als een soort generale repetitie fietsten de deelnemers, waaronder vijf nieuwelingen die niet eerder meededen, onlangs naar Winterberg in Sauerland en in april deden ze mee aan de Grenspalenklassieker in Limburg. Pittige ondernemingen, maar ze beseffen dat de echte tocht naar de Noordkaap van een andere orde zal zijn. “Ik weet niet of ik het helemaal volhoud”, zegt Maurice realistisch. “Ik ben een geoefende amateur, maar geen prof of semi-prof.” Mocht hij of een andere deelnemer een etappe niet kunnen volbrengen, dan zijn er de meereizende wagens om ze naar het eindpunt voor die dag te brengen. Die etappes hebben een gemiddelde lengte van zo’n 300 kilometer, een afstand die zelfs in de grote wielerrondes als de Giro, de Tour of de Vuelta niet of nauwelijks meer voorkomt. Met een verwachte gemiddelde snelheid van zo’n 30 kilometer per uur zullen de etappes van de Nordkapp Express al gauw zo’n tien uur, nog exclusief pauzes, in beslag nemen. Over dagvullend gesproken.
Naast de fietsers, waarvan de helft lid is van de RTCG (Ren- en Tourclub Groenlo), gaan er begeleiders mee, waaronder een fysiotherapeut. Ook gaat een tweetal Grollenaren mee dat opnames maakt die te volgen zijn op de kanalen van de Nordkapp Express via YouTube, Instagram en Facebook.

Veiling en feest
De terugweg gaat niet per fiets. “Dat zou te gek worden”, aldus Maurice. “Een deel vliegt terug, een deel gaat met de campers terug naar de Achterhoek.” Terug in de Achterhoek is er op donderdagavond 7 juli ter afsluiting een voor iedereen toegankelijke avond bij City Lido in Groenlo. Op die avond zal ook de veiling worden afgesloten, een veiling waarbij online geboden kan worden op onder andere shirts van bekende wielrenners.

Fiets mee naar Utrecht
Voorafgaand aan de grote tocht is er zondag 22 mei een wielertocht naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht (en weer terug). Hieraan kan iedereen met een racefiets en een behoorlijke conditie meedoen. Aanmelden vooraf is niet nodig, mensen kunnen zich verzamelen bij Goossens Fietsen aan de Ruurloseweg in Groenlo om 7 uur ‘s morgens.

Doneer of sponsor
Mensen die net als de Nordkapp Express-fietsers de strijd tegen kinderkanker en het Prinses Máxima Centrum een warm hart toedragen, kunnen terecht op de site. Iedereen kan doneren en voor bedrijven en organisaties zijn er verschillende sponsorpakketten. Maurice en de anderen verzekeren dat het geld goed terechtkomt: “Er blijft niets aan de strijkstok hangen.”

www.thenordkappexpress.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids