Topscorer seizoen 2021-2022 Luc Berentsen tekende voor het eerste competitiedoelpunt in het nieuwe seizoen. Foto: Theo Huijskes

Grol wint eerste competitiewedstrijd seizoen ’22-‘23

Sport

DIO ’30 1 - Grol 1    0 - 1

GROENLO - Grol is de competitie 2022-2023 in de tweede klasse H van de KNVB begonnen met een verdienstelijke 0-1 overwinning op DIO ’30 in Druten, in dit geval op het sportpark De Gelenberg in Afferden. Zoals bekend is de eerste selectie van Grol in het nieuwe seizoen 2022-2023 ingedeeld in de Gelderse tweede klasse, na in het afgelopen seizoen niet onverdeeld succesvol te zijn geweest in de Twentse tweede klasse. In het eerste competitieduel werd Grol direct al geconfronteerd met een erbarmelijk slecht natuurgrasveld, waarop gespeeld moest worden. Dit tot grote verbazing van Groltrainer William Krabbenborg, die liever op het naastgelegen kunstgrasveld had gespeeld.

Dit laatste droeg ertoe bij dat het publiek geen hoogstaande partij voetbal kreeg voorgeschoteld, maar voor de Grolequipe en de meegereisde supporters gelukkig wel een wedstrijd, die al met al verdiend door de hoofdmacht uit Groenlo werd gewonnen. De eerste helft ging gelijk op en werd er weinig tot geen gevaar gecreëerd voor beide doelen. In de tweede helft probeerde Grol het spel wat sneller van achteruit naar voren te verplaatsen, hetgeen succesvol uitpakte. Luc Berentsen scoorde namelijk in de 75ste minuut de 0-1. Grol had nog enkele goede mogelijkheden op een tweede doelpunt, maar wist niet meer te scoren. Achterin hield Nick Oude Luttikhuis het doel schoon en daarmee had Grol na maar liefst 98 minuten de eerste drie punten in de 2de klasse H te pakken.

Grol startte met Nick Oude Luttikhuis als keeper, die voor deze competitie de voorkeur krijgt boven Wessel Baarslag. Nick keepte attent en moest in de eerste helft meerdere keren uit de zestien komen om een diepe bal van DIO te onderscheppen. De thuisclub begon met vroeg te storen, maar na een kwartier wist Grol zich hier onderuit te voetballen. Desondanks was het DIO dat de eerste kans had van de wedstrijd. De spits, tevens aanvoerder en één van de gevaarlijkste spelers van DIO, strandde echter op goalie Oude Luttikhuis. Maar hij had het niet gemakkelijk tegen Grolverdediger Thiemo Wessels, die een puike wedstrijd speelde en voorkwam dat hij nog meer kansen kreeg. Grol creëerde geen echte kansen en kwam niet verder dan enkele gevaarlijke voorzetten, waarbij onder anderen Luc Berentsen de bal van zijn voet liet springen na een aanval, opgezet door Mike Kempers. Het middenveld van Grol met Tiem Rots en Mark Hietland had moeite met het veld en daardoor om een goede aanval op te zetten en de beslissende pass te geven. Ruststand 0-0.

In de tweede helft ging Grol wat opportunistischer spelen, waarbij DIO op een gegeven moment drukker was met de scheidsrechter dan met de tegenstander. Dit leverde DIO in totaal vier gele kaarten op wegens praten. Door het andere spel van Grol kwamen Tycho Riteco en Luc Berentsen meer in de wedstrijd. Een vrije trap van Max de Vries van de zijkant werd door Luc Berentsen maar net overgekopt. Even later kwam uit een corner de bal bij Rico Lammerdink terecht, die de bal rakelings overschoot. Na een half uur in de tweede helft was het dan toch raak: Luc Berentsen werd diep gestuurd en tussen twee verdedigers in wist hij de bal te bemachtigen en deze langs de uitkomende keeper te schuiven: 0-1. Nog geen twee minuten later had hij ook de 0-2 op de schoen. Hij werd na een mooie actie van Tiem Rots op links vrijgespeeld bij de tweede paal, maar van dichtbij ging zijn schot via de keeper naast het doel. In de blessuretijd was het nog even billen knijpen. Scheidsrechter Patrick Baardman uit Arnhem trok nog acht minuten blessuretijd bij. Daarin kwam DIO een tweetal keren gevaarlijk in de zestien, maar gescoord werd er niet meer. Aan de andere kant had Tycho Riteco nog een mooie kans, maar zijn schot ging via de lat over.
Eindstand derhalve 0-1.

Op basis van de tweede helft een terechte overwinning en een mooie opsteker aan het begin van deze nieuwe competitie. Het spel kan nog wat verzorgder. Op zondag 2 oktober speelt Grol thuis tegen Union uit Malden/Nijmegen, dat de eerste wedstrijd met 4-1 wist te winnen van Spero uit Elst. Aanvang 14.30 uur.