Florian Huiskamp leert zijn zoon Toby de basketbalsport.

Florian Huiskamp leert zijn zoon Toby de basketbalsport. 

Kyra Broshuis

Florian Huiskamp introduceert basketbal in Oost Gelre

Sport

Laagdrempelige clinics in Groenlose sporthal

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Deze week al wordt de eerste gratis basketbalclinic gegeven door Florian Huiskamp. De 45-jarige Huiskamp is sinds het voorjaar woonachtig in Groenlo. Hij vindt het hier fantastisch en mist, naar eigen zeggen, alleen nog een basketbalclub. Reden voor Huiskamp om de stichting Noaberschap Basketbal Achterhoek (“ook mooi dat de afkorting dan NBA is…”) op te richten en Oost Gelre kennis te laten maken met zijn favoriete sport.

“Vroeger speelde ik zelf in de junioren eredivisie en later bij de heren promotiedivisie. Jaren later woonde ik voor mijn studie een tijdje in Amerika en daar is de sport natuurlijk heel groot. Onze zoon Toby (11) wil graag op basketbal maar dat werd hier in de gemeente nog niet aangeboden. Ik ben bij de sporthal Den Elshof wezen kijken wat er mogelijk is en zag wel 6 baskets maar helaas geen basketballijnen. Maar dat kunnen we met wat tape wel oplossen. Ik sprak daar met Max de Vries jr, sportleraar bij Marianum. Hij raadde me aan Michiel Krabbenborg van de gemeente Oost Gelre te contacten; dat werd een goed gesprek.”

Direct na schooltijd
Huiskamp gaat nu (gratis) clinics aanbieden. “De gemeente gaf aan dat er vooral behoefte is aan jeugdactiviteiten in de middag, direct na schooltijd. Met mijn clinics wil ik het traditionele systeem van een sportvereniging omzeilen. Ik denk dat kinderen zich niet op jonge leeftijd al aan een sport of vereniging willen commiteren. Ze willen eerst een en ander uitproberen. Bij een lidmaatschap van een vereniging komen een hoop verplichtingen en kosten kijken; dat wil niet iedereen.” Verder doet hij een oproep aan ouders die vroeger basketbal hebben gespeeld om mee te helpen. “Ze kunnen we de activiteiten verder uitbreiden.”

Papendijk Pistons tegen Brouwhuizen Bulls
De clinics zijn er om het spel toe te lichten en de techniek aan te leren. “We willen gewoon kijken of het aanslaat. Het zou mooi zijn als we straks lokale teams tegen elkaar kunnen laten spelen, 3 tegen 3. Ik zit al te denken aan teams als de ‘Papendijk Pistons’ tegen de ‘Brouwhuizen Bulls’. In 1993 hadden we ook zo’n systeem in Assen dat was een gigantisch succes. Er werd met plezier hard getraind en in de zomer waren we de hele dag buiten op een basketbalveld te vinden. We speelden uiteindelijk tegen teams uit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.” Basketbal is voor Huiskamp nog steeds de mooiste sport die er is “Het is heel dynamisch. Je moet constant met elkaar communiceren, je bent de hele tijd actief én het is ook nog eens leuk om naar te kijken. Als het goed gaat lopen zal er uiteindelijk wel een basketbalvereniging uit voortkomen.”

Huiskamp organiseert de clinics voor heel Oost Gelre. “Alle leeftijdscategorieën zijn welkom maar deze clinics zijn gericht op het bijbrengen van fundamentals en speluitleg aan jongens en meiden in de leeftijdscategorie 10-14 jaar. Ik wil de jeugd graag, op een laagdrempelige manier, kennis laten maken met deze sport. Ik hoop dat ze er net zoveel plezier aan beleven als ik dat doe!”


www.groenlogunners.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant