Het sportcomplex ‘Den Elshof’ van Grol in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Het sportcomplex ‘Den Elshof’ van Grol in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Energiecrisis en het voortbestaan van voetbalclubs

Sport

OOST GELRE - De enorm gestegen energieprijzen zorgen in ons land en dat in tal van sectoren voor problemen, in diverse situaties zelfs voor onoplosbare problemen. Ook in de sportsector, en dat onder andere in de voetbalsector schijnen de problemen zich langzamerhand op te stapelen. Zo bleek uit een landelijk onderzoek dat maar liefst 40 procent van de verenigingen in het Nederlandse amateurvoetbal vreest voor het voortbestaan als gevolg van de gestegen energieprijzen. Dit is de uitslag van een door de KNVB georganiseerde enquête, waaraan door circa 300 clubs is deelgenomen, zo’n slordige 10 procent van het totale aantal amateurvoetbalverenigingen in Nederland. 

Door Theo Huijskes

Omdat de KNVB de rijksoverheid oproept om vaart te maken met de plannen om sport-, in dit geval voetbalverenigingen compensatie te bieden voor de fors gestegen energieprijzen, alsmede voor het opzetten van een noodfonds voor voetbalverenigingen, is het dicht bij huis de vraag hoe het gaat met de voetbalverenigingen in de gemeente Oost Gelre. In dat geval hebben wij ons oor ter luister gelegd bij de twee grootste voetbalclubs, te weten Longa ’30 in Lichtenvoorde en Grol in Groenlo, van wie respectievelijk Marcel Eekelder, voorzitter SAB Longa ’30, en Harry Paf, waarnemend bestuursvoorzitter van Grol, voor de reacties zorgen.

‘Tussentijdse
contributieverhoging is
tot op heden
nog niet aan
de orde’


Hoe is op dit moment de stand van zaken bij uw vereniging?

Eekelder: “Longa’30 is een op alle terreinen gezonde vereniging. Dit ook in financieel opzicht, waardoor wij een tegenslag, zoals nu de hoge energiekosten, kunnen opvangen. Dit is mede te danken aan de maatregelen, die reeds enkele jaren geleden zijn getroffen, zoals onder andere de aanleg van zonnecollectoren in 2010. Daarnaast hebben wij in 2019 gezorgd voor het installeren van zonnepanelen en ledverlichting in en op de gebouwen en op een drietal velden. Verder in hetzelfde jaar een start gemaakt met het gebruik van het warm waternetwerk via Stichting Energie.”

Paf: “Bij Grol hebben wij in de afgelopen jaren reeds allerlei maatregelen genomen om de energiekosten te beperken. Zo is er vanuit het fusiebudget de veldverlichting op het sportpark omgezet in LED-verlichting, wat een forse besparing heeft opgeleverd. Verder is de werkgroep ‘Zo Groen Als Grol’ sinds 2020 bezig om het totale park nog verder te verduurzamen. Daarbij moet gedacht worden aan het isoleren van het dak van de kleedkamer-accommodatie. Ook in de gebouwen hebben wij alleen nog LED-verlichting. Bovendien zijn alle kleedkamers voorzien van vloerverwarming met een lage temperatuur.”

Zijn er intern reeds maatregelen genomen, zoals sluiting van bepaalde voorzieningen of tussentijdse verhoging van de contributie?

Eekelder: “Er zijn door Longa ’30 op geen enkele manier vergaande maatregelen genomen, zoals sluiting van de accommodatie of een contributieverhoging. Wel is er daar waar mogelijk een vorm van indexering doorgevoerd.”

Paf: “Geen ingrijpende maatregelen. Alleen bepaalde verzoeken gedaan om de hoge energiekosten beperkt te houden door onder andere kort te douchen. Ook een tussentijdse contributieverhoging is tot op heden nog niet aan de orde.”

Zijn er door uw vereniging acties ondernomen richting het gemeentebestuur?

Eekelder: “Er is een verzoek voor een financiële bijdrage ingediend bij de gemeente Oost Gelre. Het gaat in dit geval om een duurzaamheidssubsidie, waarover wij via Michiel Krabbenborg namens de gemeente geïnformeerd zijn. Hierover hebben wij echter nog geen terugkoppeling ontvangen, laat staan iets in de vorm van een subsidie.“

Paf: “Op dit moment hebben we nog geen actie ondernomen richting het gemeentebestuur. De aanvraag voor een extra subsidie is wel in voorbereiding. Daarnaast kijken wij ook of er een mogelijkheid is voor de landelijke TEK (tegemoetkoming energiekosten) subsidie, maar de uitbetaling daarvan vindt op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2023 plaats.

Is er door uw vereniging reeds een beroep gedaan op sponsoren of anderen?

Eekelder: “Voor deze kwestie doet Longa ’30 geen beroep op sponsoren en/of anderen.”

Paf: “Wij hebben nog geen beroep gedaan op sponsoren of anderen. Wel zullen wij enkele sponsorbedragen in 2023 gaan indexeren.”

40 procent
van de
amateurclubs
vreest voor
voortbestaan
als gevolg van
de gestegen
energieprijzen


Welke maatregelen/oplossingen zou u als vereniging zelf voorstellen?

Eekelder: “Wij denken nu nog niet aan extra maatregelen c.q. oplossingen en wachten af wat er komen gaat. Mocht dit structureel zijn dan wel blijven, dan zullen wij ons opnieuw beraden wat ons te doen staat.”

Paf: “Wij zouden als vereniging nog graag zonnepanelen willen plaatsen, maar als grootverbruiker komen wij niet in aanmerking voor de salderingsregeling. Bovendien kunnen wij niet terug leveren aan het net, omdat de huidige kabels dat niet aan kunnen.”

Het sportcomplex ‘De Treffer’ van Longa ’30 in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant