Maxime voor de camera van ESPN kijkend naar haar doelpunt.
Maxime voor de camera van ESPN kijkend naar haar doelpunt. Henri Walterbos

‘Het was erg fijn dat we eindelijk weer een keer lachend van het veld af konden gaan’

Sport

Maxime Bennink scoort in landelijke voetbalklassieker

Door Henri Walterbos

GROENLO/ROTTERDAM - Na een zeer geslaagd eerste seizoen voor het Vrouwen 1 team van Feyenoord waren de verwachtingen voor het tweede seizoen hoog gespannen. Zo ook voor speelster Maxime Bennink uit Groenlo. Ging het de eerste competitierondes crescendo, langzamerhand ging het bergafwaarts, werd trainer Danny Mulder ontslagen, werd assistent-bondscoach Jessica Torny aangetrokken als nieuwe trainer en werd de koers bijgesteld naar ‘tussenjaar op weg naar volgend seizoen’. Na nederlagen tegen Fortuna Sittard, PSV (bekerwedstrijd), Heerenveen en een gelijkspel tegen Alkmaar stond afgelopen zaterdag de klassieker tegen Ajax op het programma. In de Johan Cruyff Arena.

Record
De voortekenen maakten duidelijk dat het recordaantal toeschouwers tot op heden bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland zeer waarschijnlijk wel verbroken zou gaan worden. Dat record stond op 30.640 toeschouwers bij een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. Op Ajax – Feyenoord kwamen afgelopen zaterdag liefst 33.742 toeschouwers af. Een van de hoofdrolspeelsters op het veld Maxime Bennink. Ondanks de hoge verwachtingen bij het Amsterdamse publiek speelde Feyenoord de Arena stil. Helemaal toen de voormalig Grol-speelster haar ploeg op een 0-1 voorsprong zette vlak na rust en hiermee haar seizoentotaal op 5 bracht. Niet veel later kwam Ajax langszij en werd, naar later bleek, de eindscore aangetekend; 1-1. Een prima prestatie van de Feyenoord-dames. De wedstrijd op Varkenoord werd in november immers nog met 0-4 verloren.

Relaxed
Maxime Bennink werd na afloop van microfoon naar microfoon gesleept. Ook wij spraken haar, the day after. Het Amsterdamse puntje werd als een overwinning binnengehaald, ook als een overwinning op zichzelf. “Wij zijn er erg blij mee. We zijn er heen gegaan met het gevoel dat we niets meer te verliezen hebben. Ajax had meer te verliezen dan wij. Zo leefden we ernaartoe. We waren met zijn allen best wel relaxed. Ook toen we het stadion ingingen, even op het veld gingen kijken, toen het nog leeg was. Toen we het veld opgingen was er alleen maar boe-geroep, maar dat was alleen maar mooi. We moesten er wel om lachen.”

Na een ruststand van 0-0 kwamen de Feyenoordvrouwen goed uit de startblokken en kwamen al na 4 minuten op voorsprong, door een gelukkig doelpunt van Maxime. “Ik kreeg de bal op de rug,” lacht ze. “De bal lag er opeens in na die corner. Het was niet mijn beste goal natuurlijk, maar hij telt wel. Als iemand anders had gescoord was het ook prima geweest. Het plezier was helaas van korte duur, want al snel werd het 1-1. Ik denk dat wij het uiteindelijk best wel goed hebben gedaan, gestreden als team, onze taken goed bleven uitvoeren, want we wisten dat het na de 1-1 nog best wel lastig kon worden.” Na afloop grote blijdschap. “Het was erg fijn dat we eindelijk weer een keer lachend van het veld af konden gaan. Nu weer door, naar de volgende wedstrijd, tegen Telstar. We moeten dit goede gevoel meenemen naar de volgende wedstrijd.”

Doelstelling bijstellen
Iedere trainerswissel heeft gevolgen. Voor spelers, voor spelopvatting. Zo merkte ook Maxime: “We zijn nu al voor de lange termijn bezig. We willen iedere week stappen maken in de manier van voetballen, de manier druk zetten, de manier van een team zijn. Dat gaat niet van de ene op de andere dag lukken. Natuurlijk wil je alle wedstrijden winnen. Ik hoop dat deze wedstrijd voor een stukje positiviteit zorgt. Dan kunnen we weer verder bouwen. Voor mij is het nu op het veld meer inzakken in 4-4-2 en kom je in een kommetje in het midden aan de buitenkant, dus dan moet je meer verdedigen. Dat is wennen, anders, andere mensen om me heen. Het zijn de kleine dingetjes die een beetje veranderd zijn. Dat is wennen voor iedereen.”

Maxime is blij met de ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal in Nederland met volgend seizoen toetreding van FC Utrecht tot de Vrouwen Eredivisie. “Weer een wat grotere club waarvan ik verwacht dat ze het wel goed neer gaan zetten. Dat is goed voor de competitie.”

Maxime voor de microfoon van ESPN tijdens de nabeschouwing.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids