Plezier maken en gezond bezig zijn tijdens 'Beweeg je fit'
Plezier maken en gezond bezig zijn tijdens 'Beweeg je fit' PR

‘Het beste medicijn voor mensen tegen allerlei kwalen, of om die te voorkomen, is bewegen’

Sport

Open dag ‘Beweeg je fit’ Rap en Snel om drempels weg te nemen

Door Henri Walterbos

GROENLO - Bewegen is belangrijk. Tegelijkertijd sociaal bezig zijn is dubbele winst. Iedereen weet het, maar het coronatijdperk heeft de zaken nogal ontregeld. We moeten weer wennen aan ons leven van voor corona. Initiatieven van voor corona sneeuwden onder, kwamen in de vergetelheid en werden afgelopen jaar langzaamaan weer nieuw leven in geblazen. Zo ook ‘Beweeg je fit.’

“Vanuit de gemeente is vier jaar geleden ‘Beweeg je fit’ opgezet om ouderen meer aan het bewegen te krijgen, met daarnaast ook aandacht voor het sociale aspect. Jos Porskamp heeft dat toen opgezet vanuit zijn functie als bewegingsmakelaar bij de gemeente Oost Gelre en grotendeels ondergebracht bij ons als Rap en Snel. Wij zijn van bewegen op alle mogelijke manieren. Volwassenen, van alle leeftijden, kunnen hier op 5 momenten in de week aan deelnemen.” Caron Porskamp van Rap en Snel in de aanloop naar de Open Dag op vrijdag 17 maart, om mensen te herinneren aan ‘Beweeg je fit’, hen wederom te enthousiasmeren hieraan deel te gaan nemen en tijdens de Open Dag hier geheel vrijblijvend kennis mee te laten maken. En hopelijk daarna aan te sluiten.

‘Je ziet echt
dat mensen
stappen
maken
en zelf ook
benoemen
dat het hen
steeds
makkelijker
afgaat’


Uitvloeisel
Begon Jos Porskamp vier jaar geleden met ‘Beweeg je fit’, sinds anderhalf jaar is Rap en Snel een belangrijke partij in de uitvoering en facilitering ervan. “Het is een voortvloeisel uit wat ik toen gedaan heb en het voorziet duidelijk in een behoefte wisten we al snel. Ik kon niet alles in mijn eentje doen en heb daarom contact gezocht met Rap en Snel. Er zijn behoorlijk wat groepen bezig met wandelen, fietsen, bewegen op muziek en zaaloefeningen als lenigheidsoefeningen, coördinatie-oefeningen,” kijkt Jos tevreden terug. “Alles onder de vlag van Rap en Snel. Mensen zijn op die manier tevens lid van een vereniging, met hierin een stukje borg, dat er mensen komen, hen deskundig begeleiden. Rap en Snel was de beste match en dat gaat hartstikke goed. Ik heb ook bij Marveld Recreatie nog mensen ondergebracht voor het zwemmen en er is een groepje dat zelfstandig een initiatief heeft opgepakt als uitvloeisel.”

Kijkje nemen
Inmiddels is zijn taak als bewegingsmakelaar bij de gemeente Oost Gelre grotendeels overgenomen door Christian Reinders en is Jos betrokken als begeleider van de groepen, de organisatie en uitvoering bij Rap en Snel. “Het doel is om nog meer mensen van het nut te overtuigen en hen uit te nodigen om een kijkje te komen nemen. Zelf ga ik mee met de groep die fietst.” “Sofie Reusen verzorgt ‘bewegen op muziek’, Miriam Stapelbroek neemt de wandelaars onder haar hoede en Ivo Nijenhuis doet de beweeglessen en allerhande spellen op niveau van de deelnemers, in de zaal. En dat allemaal om fit te worden en te blijven,” vult Caron aan. “Dat gaat allemaal hartstikke goed,” is Miriam Stapelbroek enthousiast. “Iedereen doet op zijn eigen niveau mee. Je ziet dat iedereen er enorm veel plezier aan beleeft. Het is samen bewegen, samen sociaal bezig zijn. Het gaat echt heel goed. Je ziet echt dat mensen stappen maken en zelf ook benoemen dat het hen steeds makkelijker afgaat.”

“Het beste medicijn voor mensen tegen allerlei kwalen, of om die te voorkomen, is bewegen. Mensen worden daar steeds bewuster van,” stelt Jos tevreden vast. “Het sociale is ook een belangrijk neveneffect. Je heft op deze manier tevens een stukje eenzaamheid op. De meeste mensen vinden hun weg hierin wel, maar dit is vooral voor mensen die een stap of duwtje nodig hebben om te gaan bewegen. En als het dan gezellig is dan gaan ze wekelijks,” weet Caron.

Open dag
De Open dag ‘Beweeg je fit - voor volwassenen’ vindt plaats op vrijdag 17 maart, op Sportpark Den Elshof. De inloop is 13.45 uur, waarna een stukje uitleg en informatie volgt. De middag bestaat uit twee sessies. Van 14.00 tot 15.00 uur, dan pauze met koffie of thee dat aangeboden wordt, en van 15.30 tot 16.30 de tweede sessie. Er kan deelgenomen worden aan de onderdelen Fietsen, Bewegen en sportspelen, Wandelen, Gymnastiek en Bewegen op muziek. “Alles zeer laagdrempelig en iedereen op zijn eigen niveau,” benadrukt Caron nogmaals. “Op deze manier kunnen mensen geheel vrijblijvend kennismaken met wat het inhoudt. Menigeen weet niet eens dat dit er is. Tijdens deze lessen zal er ook ruimte zijn om te overleggen over hoe fit je bent en hoe fit je wenst te worden, zodat we met je mee kunnen denken over het beweegniveau. Je hoeft niet bang te zijn als je niet sportief bent. Het is juist om fit te worden, een beetje conditie op te bouwen. Zowel mentaal als lichamelijk.” Aanmelden voor de Open Dag kan middels een mail naar info@rapensnel.nl of kom gewoon, kijk en/of doe mee!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids