Vlnr. Johan Heutinck, Vincent te Brake, Jony van den Mosselaar, John Kolthoff en Bennie Bles. Foto: Mark Ebbers

Vlnr. Johan Heutinck, Vincent te Brake, Jony van den Mosselaar, John Kolthoff en Bennie Bles. Foto: Mark Ebbers

Eerste editie van De Sportkantine van Oost Gelre

Sport

OOST GELRE - Ruim vijftien jaar was de prijsuitreiking van de Sportverkiezingen Oost Gelre onderdeel van het programma op Koninginnedag en later Koningsdag in Lichtenvoorde. Vanaf dit jaar gaan die verkiezingen door als onderdeel van een zelfstandig evenement, niet meer op Koningsdag, onder de naam De Sportkantine. De eerste editie vindt plaats op vrijdag 12 mei in De Mattelier in Groenlo. Het wordt een complete en afwisselende avond, met gastsprekers en een sportpanel, over sport en sport gerelateerde zaken, met onder andere dus de bekendmaking van de beste sporters van Oost Gelre in 2022.

Door Mark Ebbers

Een gesprek met organisatoren en betrokkenen. Johan Heutinck uit Lichtenvoorde, voorzitter van de Sportraad, waarin alle grote en kleine kernen van de gemeente Oost Gelre vertegenwoordigd zijn. Bennie Bles uit Lichtenvoorde, voorzitter van het Beweeg- en Sportakkoord Oost Gelre. Jony van den Mosselaar uit Groenlo, zij doet de communicatie rond De Sportkantine. Ook aangeschoven zijn John Kolthoff en Vincent te Brake, resp. eigenaar en clubmanager van Anytime Fitness in Groenlo, de hoofdsponsor van het nieuwe evenement.

Een stukje geschiedenis
De gemeentelijke sportverkiezingen bestaan hier sinds 2003, eerst alleen in de toenmalige gemeente Lichtenvoorde. Na de gemeentelijke herindeling pakte de gemeente Oost Gelre het op, samen met de Sportraad en vertegenwoordigers van de sportverenigingen in Oost Gelre. De prijsuitreikingen vonden jaarlijks plaats op Koninginnedag/Koningsdag in Lichtenvoorde.
“We konden aansluiten bij dat evenement”, vertelt Johan. “En gebruikmaken van hun faciliteiten. Daar zijn we het Comité Orange Lichtenvoorde dankbaar voor. Maar we werden als sportonderdeel natuurlijk ook een beetje ondergesneeuwd. Daarom is besloten zelfstandig verder te gaan.”
Jony vult aan: “We hopen zo de aandacht voor sport en de sportverkiezingen te vergroten.”

De Sportkantine
“Het wordt een avond voor alle bijna honderd sportverenigingen in de gemeente”, kijkt Bennie vooruit naar de twaalfde mei. “Voor de sporters en ook de vrijwilligers. Verder is iedereen welkom.”
Jony ziet als belangrijk element het elkaar ontmoeten en Johan benadrukt het wederzijds informeren.
Als gastsprekers zijn oud-topschaatser en schaatscommentator Erben Wennemars en Job van Eunen, schrijver van het boek ‘De Gelukkige Vereniging’, gecontracteerd. Ook is er een panel met toppers uit Oost Gelre: handbalster Lynn Knippenborg, volleybalster Lonneke Slöetjes, BMX’er Jelle van Gorkom en voetbaltalent Mats Rots.
Na afloop van het officiële programma is er een ‘derde helft’, met muziek van het Harreveldse duo The Scrolling Phones. De avond wordt aan elkaar gepraat door sportjournalisten Fardau Wagenaar uit Groenlo en Arjan te Bogt uit Lichtenvoorde.

Sportverkiezingen
Onderdeel van de avond zijn natuurlijk de sportverkiezingen. Tot en met 2 april kunnen mensen daarvoor nog sporters nomineren voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sporttalent of Bijzondere sporter van 2022. Daarna wordt een selectie gemaakt waaruit uiteindelijk de winnaars bepaald worden door de Sportraad als vakjury en het publiek op de avond zelf als publieksjury.

Aftrap sportweek
De eerste editie van De Sportkantine is tevens de aftrap van de Sportweek 2023. Voor John is dat een van de redenen om met zijn Anytime Fitness aan te sluiten als hoofdsponsor: “Als fitnesscentrum steunen we het initiatief van de gemeente rond vitaliteit en leefstijl, dat is namelijk onze core business. Daarnaast voelen we ons verbonden met de vele sportverenigingen aangezien we uit ervaring weten dat fitness voor veel (team)sporters een belangrijke ondersteuning vormt.”
Bennie benadrukt de verbinding tussen zorg, sport en bedrijfsleven (ziekteverzuim, blessures): “Daarbij spelen ook bijvoorbeeld wandelclubs en beweegmakelaars een rol. Een doel is door bewegen en sport de druk op de zorg te verminderen.”

Meebeslissen en aanmelden
Tot en met 2 april kan iedereen nog genomineerden voor de Sportverkiezingen aandragen, via deze link.
Aanmelden voor de avond kan via deze link..
Nomineren en aanmelden kan ook door een mail naar info@sportverkiezingenoostgelre.nl.
Iedereen is welkom bij de eerste editie van De Sportkantine, de entree in De Mattelier is gratis, daarnaast krijgt elke bezoeker twee consumptiebonnen. De inloop is op 12 mei om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids