Wethouder Bart Porskamp en dhr. Te Plate openen de fietstunnel Koekenveld.

Wethouder Bart Porskamp en dhr. Te Plate openen de fietstunnel Koekenveld.

Jos Betting

Fietstunnel Koekenveld bij Lichtenvoorde feestelijk geopend

Vervoer

LICHTENVOORDE - Ze zijn klaar, de gloednieuwe fietstunnel onder de N18 en de kruising die Zieuwensteweg met de Richterslaan verbindt. Afgelopen zaterdag 22 april werd de fietstunnel officieel geopend. Wethouder Bart Porskamp maakte samen met buurtbewoner dhr. Te Plate een ceremonieel ritje door de tunnel op een duofiets, waarna ze de naam van de fietstunnel onthulden. Een luid applaus kregen zij van de genodigde buurtbewoners en vertegenwoordigers van de drie organisaties die bij dit project betrokken waren. In een tent naast de nieuwe kruising werd de opening feestelijk gevierd met muziek en dans en er werd geproost op een succesvolle samenwerking van een geslaagd project. 

Door Dinès Quist

Bij de ingang van de nieuwe fietstunnel krijgen de bezoekers een warm welkom met muziek van Dokters Swingende Infuustoeters. Een rode loper leidt de genodigden de tent in waar koffie en taart hen opwachten. Er worden mooie woorden gesproken door de betrokken partijen waaruit blijkt dat de samenwerking uitermate goed verlopen is. Na de sprekers worden de genodigden getrakteerd op een spetterende dansvoorstelling van MOTIVdance. De bezoekers worden naar de tunnel geleid waar Porskamp en de 82-jarige buurtbewoner dhr. Te Plate de eerste officiële rit door de tunnel maken. De naam van de fietstunnel wordt onthuld en ‘Koekenveld’ komt achter het doek tevoorschijn. De naam kent een cultuurhistorische betekenis. De verbinding tussen het centrum van Lichtenvoorde en het buitengebied werd vroeger ‘Koekenveld’ genoemd. (tekst gaat door na het filmpje)


Een man een man, een woord een woord
Vier maanden lang is er gebouwd aan de fietstunnel, de nieuwe kruising en de aangepaste parallelweg. Daarmee is aannemersbedrijf Heijmans Infra, precies binnen het tijdsbestek gebleven dat zij beraamden. Burgemeester Annette Bronsvoort complimenteert hen daarmee in haar welkomstwoordje: “Al in 2015 is er gestart met de voorbereidingen van dit project. Met dank aan de intensieve voorbereiding kon het project binnen een kort tijdbestek uitgevoerd worden, daarmee bleef de verkeershinder zo beperkt mogelijk. Al een jaar geleden werd de planning gemaakt dat tussen vier en zeventien april de kruising dicht moest en dat is exact zo gebeurd, ik ben trots op deze prestatie.” David van Dasler, directeur Heijmans Infra Integrale Projecten is ook zeer te spreken over de samenwerking. “Het is heel fijn om te werken met mensen uit het oosten. Dat hebben we met dit project ook zeker zo ervaren. De Achterhoekse werkmentaliteit is er één van: Een man en man en woord een woord.”

Gemeente in rol van Rijkswaterstaat
De aanpassing van de N18 is eigenlijk een taak van de eigenaar van de weg, Rijkswaterstaat. Maar vanwege een overvolle agenda aldaar heeft Oost Gelre deze opdrachtgeversrol overgenomen. Gemeente Oost Gelre heeft zodoende taken op zich genomen als: aanpassen van het bestemmingsplan, verleggen van kabels en leidingen en gronden realiseren die nodig waren voor het project. Met de nodige ondersteuning van Rijkswaterstaat en een financiële bijdrage van de Provincie wist de gemeente het grootste civiele project in haar geschiedenis succesvol af te ronden.

Soep van mevrouw Te Plate
Gemeente Oost Gelre heeft de buurtbewoners nauw betrokken bij het project. Er werd een klankbordgroep gevormd en er werden buurtgesprekken gevoerd. Echtpaar Te Plate woont naast de kruising op Zieuwensteweg 20 en stelden hun grond beschikbaar voor het gronddepot. Tijdens de openingsviering worden zij bedankt voor de medewerking die zij hebben verleend, wat bijgedragen heeft aan een succesvol verloop van het project. Het echtpaar heeft het zelfs als gezellig ervaren, al die mannen van de bouw rond hun huis. Met enige regelmaat maakte mevrouw Te Plate een grote pan soep om de harde werkers een smakelijke lunch te serveren. De geluids- en verkeersoverlast hebben zij op de koop toe genomen. Dhr. Te Plate vertelt: “Je weet van te voren dat de boel overhoop wordt gehaald, daar hebben we nooit een probleem van gemaakt.” Nu de kruising af is mist het echtpaar de gezelligheid zelfs een beetje, maar zij genieten ook van de rust die terug gekeerd is. “Het lijkt zelfs of het verkeer rustiger en stiller is geworden, nu de stoplichten weg zijn.”

Verkeersader van de Achterhoek
Ook andere buurtbewoners hebben de overlast ingecalculeerd en zijn blij met het resultaat. “Aan de Lichtenvoordse kant stond er een tribune geplaatst van waaruit mensen konden kijken naar de bouw, ik ben er vaak op gaan staan. Heel interessant om te zien hoe zo’n groot project opgebouwd wordt. Ook hing er een webcam, zodat je alles live kon volgen.” Wat de bewoners merken is dat het verkeer minder lawaai maakt, dat komt door het aangepaste ‘stille’ asfalt. Ook zijn de geluidschermen vervangen ten zuiden van de N18 en er is aan de Boschlaan een geluidsmuur geplaatst. “Doordat het verkeer nu kan doorstromen is het veel rustiger geworden,” vertelt een bewoner. En dat is precies waar het hele project om bedoeld is. Wethouder Porskamp noemt het in zijn speech. “Het doel van dit project is een veiligere verkeerssituatie creëren, dat hebben we gedaan door de kruising op te heffen. De doorstroming en veiligheid op de N18, de verkeersader van de Achterhoek, is hiermee enorm verbeterd.” Zo’n 17.000 voertuigen rijden er per dag over de kruising, nu passeren zij geen vier, maar drie stoplichtovergangen bij Lichtenvoorde.

Dokters Swingende Infuustoeters heten genodigden welkom op de opening van de nieuwe fietstunnel Koekenveld.
Echtpaar Te Plate eregast tijdens de opening van de nieuwe fietstunnel 'Koekenveld'.
Hetty de Wit heet iedereen welkom namens gemeente Oost Gelre, op de opening van de nieuwe fietstunnel 'Koekveld'.
David van Dasler, directeur Heijmans Infra complimenteert gemeente Oost Gelre met de fijne werkhouding.
Sieuwke van Slooten van Rijkswaterstaat spreekt bezoekers toe tijdens de opening van de nieuwe fietstunnel 'Koekenveld'.
Sieuwke van Slooten van Rijkswaterstaat spreekt bezoekers toe tijdens de opening van de nieuwe fietstunnel 'Koekenveld'.
Burgemeester Annette Bronsvoort
spreekt bezoekers toe tijdens de opening van de nieuwe fietstunnel 'Koekenveld'.
Wethouder Bart Porskamp en dhr. Te Plate maken ceremonieel ritje door de fietstunnel.
Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Bart Porskamp en dhr. Te Plate openen de fietstunnel Koekenveld.
Openingsprogramma viering van fietstunnel Koekenveld en kruising N18.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant