Een overzicht van het nieuwe ontwerp voor de De Molenberg. MTD Landschapsarchitecten

Een overzicht van het nieuwe ontwerp voor de De Molenberg. MTD Landschapsarchitecten

Molenberg presenteert nieuwbouwplannen

Wonen

Apparte-menten met eigen sanitair en een zo goed mogelijk uitzicht

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De nieuwbouwplannen van de Stichting Marga Klompé voor De Molenberg in Groenlo zijn afgelopen week gepresenteerd aan bewoners en medewerkers. Begin 2020 maakte de stichting bekend dat het verpleeghuis en woonzorgcentrum compleet vernieuwd gaat worden. Dat is volgens Marga Klompé noodzakelijk omdat delen van het gebouw sterk verouderd zijn en de zorginstelling niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Het gaat dan vooral om meer ruimte en privacy voor de bewoners. 

Wensen van de bewoners
Marga Klompé heeft onderzoek gedaan naar de wensen van het personeel, de bewoners en hun familie, de oudheidkundige vereniging en vastgoedexperts. Daaruit is een overzicht gekomen met aandachtspunten voor de nieuwbouw op het gebied van verkeersveiligheid, functionaliteit van het gebouw en een goede woon- en werkomgeving. Tijdens de bijeenkomst van afgelopen week hebben de gemeente Oost Gelre en Marga Klompé gezamenlijk een presentatie gehouden. De gemeente en de stichting trekken samen op en er is een gezamenlijke stedenbouwkundige visie ontwikkeld. Marga Klompé gaat voor een zo goed mogelijk woonomgeving voor oudere zorgbehoevende inwoners van Groenlo. Het gaat dan om een eigen appartement met eigen sanitair en een zo goed mogelijk uitzicht. Op dit moment zijn er, tot grote onvrede van de stichting zelf, nog steeds kamers zonder eigen sanitair.

Beeldbepalend
De gemeente wil graag dat de contouren van de vesting weer zichtbaar worden bij de nieuwbouw. De Molenberg is gevestigd binnen de stadsgracht en beeldbepalend. De gemeente is eigenaar van de omliggende openbare ruimte van het gebouw. Nieuwbouw biedt kansen voor deze ruimte en de gemeente richt zich op 3 zaken: het herstel van de historische vestingwal, de herinrichting van de Ziekenhuisstraat en de inrichting met groen en parkeermogelijkheden.

De verdeling
Vooralsnog wordt er bij de plannen uitgegaan van 96 eenheden voor wonen met zorg (somatiek en PG); per verdieping komen er 16, 24 of 32 wooneenheden. Voor het wonen met intensieve zorg (PGI) wordt uitgegaan van 30 tot 32 wooneenheden. Voor het verzorgd wonen, een aandeel van de woningbouwcorporatie houden de plannen rekening met minimaal 30 en maximaal 36 wooneenheden. Er komen maximaal 10 woningen per verdiepingslaag. Per verdieping is er de mogelijkheid om een woning om te zetten in een algemene ontmoetingsruimte of huiskamer. Elke wooneenheid krijgt de beschikking over een eigen buitenruimte in de vorm van een (rolstoel)toegankelijk balkon of terras.

Haalbaarheidsonderzoek
De stichting verwacht in 2026 te kunnen beginnen met de nieuwbouw. Eerst moet het haalbaarheidsonderzoek gestart worden. Een onderzoeksbureau voert verschillende onderzoeken als een bodemonderzoek en een geluidsonderzoek uit. De onderzoeken moeten de haalbaarheid  van de nieuwbouw aantonen. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen de stichting starten met het aanvragen van vergunningen. Het woonhuis Ziekenhuisstraat 6 staat blijft gewoon bestaan. De andere twee woonhuizen (nr 10 en 12) zijn door Marga Klompé aangekocht om straks plaats te maken voor de nieuwbouw van De Molenberg. 

Het pand Ziekenhuisstraat 6 (rechts op de foto) blijft bestaan. De twee andere woningen (nr 10 en 12) moeten plaatsmaken voor de nieuwbouw van De Molenberg. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids