Afbeelding

Een donkere straat

Wonen Ingezonden

Misschien is het een ideetje voor onze enthousiaste re-enactors om Groenlo tijdens de dagen van de Slag nog meer in de zeventiende-eeuwse sfeer te brengen: de straatverlichting uitschakelen. Het is dan echt pikkedonker en je ziet niet meer waar de stoep eindigt of begint. Alleen bij heldere maan kun je nog wat om je heen zien. Die situatie van een pikdonkere straat hebben wij in de Chopinstraat de afgelopen weken ervaren. Afgelopen vrijdagavond en -nacht deden de straatlantarens het opeens weer en laten wij hopen dat ze het nog even blijven doen en dat er met Kerstmis – het feest van licht – in de avond en nacht geen duisternis heerst in onze Chopinstraat.

Wij waren dus weer even terug in de tijd: de middeleeuwen, de zeventiende eeuw met zijn roemrijke datum 1627, de achttiende eeuw en wat zal het een feest geweest zijn toen in de negentiende eeuw de straten verlicht werden met gasverlichting en daarna met elektrische straatlantarens.

Zowat alle bewoners van de Chopinstraat hebben de afgelopen weken melding gemaakt bij de gemeente van de onveilige situatie in hun straat tijden de nacht- en avonduren. Onveilig vanwege de grote kans om je nek of iets anders te breken en onveilig omdat het een uitgelezen kans is voor dieven en inbrekers om ongezien hun slag te slaan. Die telefoontjes hebben misschien eindelijk effect gehad, maar dat heeft lang geduurd, te lang. Wij, de bellers, werden verwezen naar Liander en die verwees ons weer terug naar de gemeente. Dat was dus een ‘van het kastje naar de muur’ situatie.

Gelukkig, de Chopinstraat is weer terug in de eenentwintigste eeuw. Het was een historische ervaring.


Trix Trompert
Chopinstraat 5, Groenlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant