Een impressie van het mausoleum in Lievelde.

Een impressie van het mausoleum in Lievelde. 

Expositie Erik Wamelink toont ook het nieuwe mausoleum

Wonen

Bijzondere binnentuin met ruimte voor 146 graven

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De bekende architect Erik Wamelink, afkomstig uit Lievelde maar woonachtig in Groenlo, heeft het nieuwe mausoleum ontworpen dat bij het koptisch orthodoxe klooster in Lievelde wordt gerealiseerd. Het klooster, voorheen bekend onder de naam Loreto, kwam in 2016 in handen van de Koptische Orthodoxe Kerk.

Momenteel is er in galerie KiK een tentoonstelling gaande over het werk van Wamelink. Tussen de prachtige maquettes en foto’s zijn ook de beelden van het nieuwe mausoleum te zien. Wamelink vertelt dat hij de binnenplaats van het klooster als voorbeeld gebruikt voor het nieuwe bouwwerk. Het mausoleum wordt op zo’n 130 meter van het klooster, nabij de Brakerweg, gebouwd. 

Binnentuin
“Het klooster heeft van oudsher veel grond, dat werd vroeger gebruikt om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen zijn”, legt Wamelink uit. “Het mausoleum wordt in de aslijn van de voordeur van het klooster geplaatst. In het landschap zie je straks niets anders dan een muur van zo’n 3 meter hoog. Eenmaal binnen zie je de binnentuin met daarin een oude fruitboom en in de muren ruimte voor zo’n 146 graven. Die worden afgedekt met een natuurstenen plaat met daarop de naam van de overledene.”

Zo simpel mogelijk
Het is een ‘typisch Wamelink’ ontwerp. “Ik ben wars van tierelantijnen en maak mijn ontwerpen zo simpel mogelijk. De tijd waarin we leven is al zo druk en hectisch, het is vaak een kakofonie aan informatie die je nauwelijks kunt verwerken. Als je dan ook nog eens bouwsels ziet die heel ingewikkeld zijn, is dat mijns inziens te veel. Ik probeer in al mijn werk de eenvoud te behouden. Een rustige gevel is voor de langere termijn veel prettiger, het verveelt namelijk niet.”

Toevallige ontmoetingen
Voor het mausoleum vindt Wamelink het belangrijk dat er voldoende zitruimte is. “Rondom de binnentuin komt een muurtje waar je op kunt zitten. Het is goed dat je, op welke begraafplaats dan ook, de ruimte hebt voor toevallige ontmoetingen en dat je rustig kunt zitten en kunt praten over de overledene. Zolang je over ze praat, zijn ze nog onder ons.” Door het mausoleum aan de kant van de huidige parkeerplaats te situeren, hoeft Wamelink geen extra grond in te delen voor parkeren. Het groen dat dat hij ‘wegneemt’ voor het mausoleum, wordt op het dak weer teruggegeven. “Met beplanting die bij dit gebied past.”

De architect is al jaren gepensioneerd maar nog zeer actief. “Ik maak voor klanten waar ik vroeger een groot huis voor tekende, nu een kleinere woning. Aangepast aan de situatie. Ik blijf graag bezig maar wel in een lagere versnelling. Jonge collega’s help ik graag met het onderzoeken van de mogelijkheden. Dat doe ik met heel veel plezier.” Een deel van het werk van Wamelink is te zien bij Galerie KiK aan de Nieuwestraat 22 in Groenlo.

De expositie met als titel ‘Verlangen naar Eenvoud’ is geopend op werkdagen van 14.00 tot 16.00 uur en te bezoeken tot 1 september.

Het mausoleum krijgt een binnentuin met veel ruimte om te zitten en bij te praten. Artist impressie door Erik Wamelink
Architect Erik Wamelink tijdens de opening van de expostie in KiK. Foto: Maarten Kooiker

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids