Overal in Oost Gelre wordt gebouwd. Ook in de kleine kernen zoals hier in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis
Overal in Oost Gelre wordt gebouwd. Ook in de kleine kernen zoals hier in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente presenteert Woonvisie

Wonen

OOST GELRE - Samen d’r an!, dat is het motto van de gemeente als het gaat om woningbouw. Voor de komende jaren, tot  2030 moeten er minimaal 895 nieuwe woningen gerealiseerd worden, maar de gemeente heeft de wens uitgesproken voor 1265 woningen. “Dit doel kunnen we niet vanuit het gemeentehuis voor elkaar krijgen. We hebben onze (bouw)partners daarbij hard nodig. Denk daarbij aan de rijksoverheid, de provincie en andere gemeenten in de regio. Zij staan aan de basis van wat er in deze woonvisie mogelijk is. Deze woonvisie is een houvast voor onze bouwpartners. En dan heb ik het over de woningcorporaties, de projectontwikkelaars en de bouwbedrijven. De belangrijkste opdracht die we meegeven: zorg voor voldoende betaalbare koop- en huurwoningen én bouw voor de toekomst”, zo zegt  wethouder Bart Porskamp.

Door Kyra Broshuis

De gemeenteraad heeft ingestemd met de Woonvisie 2023-2027. In die visie staat de vertaling van de landelijke woondeal naar de regionale woonagenda en vanuit daar weer naar de lokale woonvisie voor Oost Gelre. Zoals bekend zijn er te weinig woningen voor alle doelgroepen. Van 2018 tot en met 2021 zijn er ongeveer 200 woningen bijgekomen. “Maar alleen al in 2022 hebben 177 woningen toe kunnen voegen aan het woningbestand. En we hebben sinds 1 januari 2022 tot en met mei van dit jaar 163 bouwvergunningen voor woningen afgegeven. De meeste hiervan worden dit jaar opgeleverd.” 

In alle kernen
Veel plannen zijn al (zo goed als) klaar; zo komen voor Lichtenvoorde voor 1 oktober drie ontwerpbestemmingsplannen ter inzage. Het gaat hierbij om de plannen voor de Regenboogschool, de Richterspoort, de Pastoor van Arsschool en Flierbos (Flierbeek fase 3). In Groenlo gaat het om woningen op Brouwhuizen fase 2; hier moeten 50 nieuwe huizen komen. Die plannen zijn inmiddels goedgekeurd. Ook de zogenaamde kleine kernen komen aan bod, zo laat de wethouder weten. “Er is in elke kleine kern ruimte om voldoende nieuwe woningen bij te bouwen. Er loopt een nieuwe ruimtelijke verkenning voor een update in elke kleine kern. Met de woningcorporaties en de dorpsbelangenorganisaties gaan we deze verkenning verder uitwerken om tot concrete plannen komen. In totaal gaat het om ongeveer 250 woningen tot 2030 voor de kleine kernen.”

Voor elk wat wils
De gemeente zegt met een gevarieerd woningaanbod te komen. Het gaat dan om small houses, sociale huur, appartementen, beneden-/bovenwoningen, rijwoningen, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. Het gaat hierbij om woningen voor starters, doorstromers en ouderen. We bouwen zowel huurwoningen, goedkope koopwoningen (tot 250.000 euro), betaalbare koopwoningen (tot 355.000 euro) en woningen in de vrije sector. “Voor elk wat wils!” De gemeente zet in op klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen.

PvdA wil ook woningen voor arbeidsmigranten
De PvdA komt een voorstel voor een wijziging van het raadsvoorstel. “Met dit stuk komen er meer woningen, meer betaalbare en ook sociale huurwoningen. Daar zijn we heel blij mee. Met het vaststellen van de kaders vinden wij als PvdA dat een aantal zaken ontbreekt. Een woonvisie moet volgens ons voorzien in alle woonvormen zolang die niet zorgerelateerd zijn“, zegt Richard Klein Tank. Hij stelt voor dat de realisatie van nieuwe (permanente) wooneenheden voor arbeidsmigranten, statushouders en vluchtelingen onderdeel gaat uitmaken van het raadsvoorstel. “Als een kaderstellende doelstelling waar Oost Gelre de komende jaren werk van maakt.” Alleen VVD en NLog stemmen tegen dit amendement.
Het geamendeerde raadsvoorstel wordt unaniem aangenomen.


www.oostgelre.nl/woonvisie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant