Ronnie Degen staat de pers ter woord tijdens de Zwarte Cross. Foto: PR
Ronnie Degen staat de pers ter woord tijdens de Zwarte Cross. Foto: PR

‘Er zijn mensen bij wie je, bij wijze van spreken, niet remt...’

XInterviews & Achtergrond

ACHTERHOEK - In Veur de Droad beantwoorden Bekende Achterhoekers gevoelige vragen en helse stellingen. Wie antwoordt legt direct een beetje zijn ziel bloot. In aflevering 4 het ondernemersbrein achter Jovink en de Zwarte Cross: Ronnie Degen (49).

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Met een hoop negatieve energie probeer ik positief te blijven. Mijn karakter. 2021 betekende ondanks corona tóch veel proberen te organiseren. Alleen overal ging uiteindelijk de stekker uit. We hebben als Feestfabriek (evenementenorganisatie, red.) een fieldlab-evenement willen houden. Zwarte Cross en Mañana Mañana verplaatst én het nieuwe evenement Mega Immuun Party gestart. Uiteindelijk is niets hiervan doorgegaan. Maar ik hou desondanks hoop.”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Ik ben kort, dik en eigenwijs. Dat was mijn vader ook. Ik heb mijn ondernemerskant het meest van moeder. Die kwam uit een gezin van negen en alle negen werden ze ondernemer.”

3) Mijn grootste angst:
“Mensen verliezen en vroeg sterven. Het enige dat ik kan noemen. Mijn vader werd maar 52 jaar. Hij stierf aan een hartstilstand. In één keer: bam, het was af. Ik wil mijn vader overleven en ben dichtbij, ik word straks vijftig. Het zal ongetwijfeld maf voelen als ik ooit ouder ben dan hij is geworden.”

4) Na de dood is er:
“Jezus, wat is dat voor een vraag… Uuhm… Uiteindelijk wel iets. Zeker wel ja, na de dood is er iets. Maar vraag mij niet wat. Of uuhm, hoe… Je lichaam gaat de grond in of wordt door de vlammen opgegeten. Alleen hoe je geest dan het hiernamaals haalt: geen idee. Maar ik hoop en denk mensen terug te zien die ik nu moet missen, zoals mijn vader. Mijn vader heeft een hoop dingen die ik bereikte niet meegemaakt. Als ik hem daar zou zien zou één van mijn eerste vragen zijn: heb je gezien wat er gebeurd is en wat we gedaan hebben, sinds jij er niet meer bent.”

5) Ouder worden is:
“Geen probleem. Altijd jong blijven is een utopie. Het leven wordt een stuk makkelijker als je dat accepteert. Fysiek gaat ook alles goed. Ondanks dat ik niet sport. Daar is dit lichaam niet voor gebouwd. Ik ga nooit sporten is gelijk ook de enige belofte die ik ooit ben nagekomen in mijn leven...”

6) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Een dikke nee. De schoonheid is onuitputtelijk voor mij.”

7) Hem of haar kom ik liever nooit meer 
tegen:
“Zulke mensen heb ik zeer zeker. Met naam en toenaam noemen? Poppetjes? Rugnummers? Dat ga ik niet doen. Maar er zijn personen in het leven, dat als je ze voor de auto krijgt je – bij wijze van spreken – niet remt. Zoek die figuren in de zakelijke kring. Ze hebben mij, voor mijn gevoel, een streek geleverd. Beloftes niet nakomen, leugens… Van die dingen.”

8) De mens is monogaam:
“Mensen stammen van de aap af en die zijn niet monogaam. Mensen in beginsel ook niet. Maar wij hebben het vermogen de keuze te maken het wel te zijn. Die keuze van het monogaam zijn heb ik ook zeer zeker gemaakt.”

9) Hierom huilde ik voor het laatst:
“Het verdriet van een kind zien dat ziek is en het verdriet van ouders dat daaraan vastzit. Mijn zoon heeft een bilaterale vorm van spasme en zit daardoor in een rolstoel. Daardoor zie ik meer van die schrijnende situaties.”

10) Dit komt op mijn grafsteen:
“Als je dood bent moet niemand meer last van je hebben. Niemand moet zich druk maken om mijn graf. Daarom wil ik een crematie. Het is maken dat je wegkomt, vind ik. Ik wil hooguit in een urn en graveer daar ook maar niets in.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids