Eric Schuurman. Foto: PR

Eric Schuurman. Foto: PR

‘Ik ben alcoholverslaafd, daar maak ik bewust geen geheim van’

XInterviews & Achtergrond

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers gevoelige vragen en helse stellingen. Wie antwoordt legt direct zijn ziel bloot. In aflevering 5 de regionale tv-ster met grote hoogtes en diepe dalen: Eric Schuurman (56) uit Varsselder.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Goed. Ik heb net een erfenis binnen. Een groot filosoof, ene Cruijff, zei: ieder nadeel heb zijn voordeel. Dat gaat zelfs nog op als je geliefde moeder overlijdt. Ze had kanker en overleed in juni. Groots verdriet en een immens nadeel. Het aardige van haar: ze had een erfenis voor mij. Hoeveel? Een ton.’’

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Ik lijk overduidelijk op moeder. Dat dominante. Ze was leading lady, een Achterhoekse Margaret Thatcher. Mijn vader liep, wat volgzaam, erachteraan.

Hij leeft maar heeft zware Alzheimer. Mijn vader is een kolenboerzoon. Thuis werd er hard gewerkt en weinig gezegd. Hij leerde daarom niet over gevoelens praten. Ik ben honderdtachtig graden anders, een flapuit.”

3) Mijn grootste angst:
“Achteruitgaan. Ik ben hartpatiënt en diabeet. En – daar maak ik bewust geen geheim van – ik ben alcoholverslaafd. Daar open in zijn bevalt, geen geheimen meer. Wees niet bevreesd. Ik weet wat ik zeg en ben niet beschonken nu. Het grote drinken begint bij mij om tien uur ’s avonds tot circa half één. Het is nu vier uur ’s middags, ik ben compleet nuchter.

Het is erfelijk, er zit een drankverslavingsgen in mij. Mijn opa verstopte de fles jenever in het stro voor zijn vrouw. Denk niet dat ik niet anders wil, maar misschien kan ik dat beter bij een andere stelling toelichten.’’

4) Na de dood is er:
“Geen idee. Ik wens enkel ontspanning en rust.’’

5) Ik kan buiten de 
Achterhoek wonen:
“Veel over nagedacht. Tien jaar geleden was ik door tv-werk echt een bekende Achterhoeker. Ik heb nu zelfreflectie en weet: ik ben hoogmoedig geworden bij Omroep Gelderland. Ging dingen eisen, zoals meer salaris. Mijn contract werd niet verlengd en toen maakte ik een vrije val. Misschien had ik toen naar Twente, Drenthe, Brabant of het westen moeten vertrekken. Weer op nul beginnen, zonder hoogmoed toe te laten. Ik kan buiten de Achterhoek wonen, maar daar is het nu te laat voor.”

6) De mens is monogaam:
“Ik niet, in ieder geval. Ik ben getrouwd geweest en ging vreemd. Weer die zucht naar erkenning. Ik ben daar ook weleens eerlijk over geweest in mijn huwelijk. Mijn vraag daarover blijft: doe je daar goed aan? Je zadelt toch iemand anders met jouw schuldgevoel op.”

7) Hierom huilde ik voor het laatst:
“Ik zag Rob de Nijs zingen en dan branden de tranen. Dat herinnert mij aan mijn moeder.”

8) Mensen met een accent zijn:
“Geen mening. Want accentloze mensen bestaan simpelweg niet. Ik solliciteerde ooit bij de VARA-radio. Ik werd afgekeurd vanwege mijn accent. Bizar. Mijn reportages vonden ze verder prima. Ik heb uit die afwijzing alleen maar kracht geput. Oké: jullie willen mij niet? Dan doe ik het wel op mijn manier!”

9) Toen was ik het 
gelukkigst:
“Puberteit. Een synoniem voor zorgeloosheid.”

10) Dit komt op mijn 
grafsteen:
“‘Het meeste geld gaf ik uit aan drank en vrouwen, de rest heb ik gewoon verbrast’. Naar een uitspraak van George Best.

Als ik serieus op mijn probleem inga... Dat ik accepteer dat ik alcoholverslaafd ben, impliceert niet dat ik het niet anders wil. De stip aan de horizon is nog altijd stoppen met drinken. 

Denk dus ook niet dat ik geen stoppogingen deed. Ik ben in klinieken geweest. Binnenland, buitenland. Dan ging het drie maanden goed en kwamen de feestdagen eraan... Ik ben een loner en de dagen werden dan erg lang. Uiteindelijk kwam toch die eerste slok weer en… de rest. Misschien moet ik echt helemaal rock-bottom gaan, alles verliezen en hopelijk wil die knop dan voorgoed om.’’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant