Marieke de Haan, Brian Hulsebos en Sophie Edzes (vlnr) op de Aaltense locatie, waar een groot deel van de film wordt opgenomen. Foto: Lineke Voltman
Marieke de Haan, Brian Hulsebos en Sophie Edzes (vlnr) op de Aaltense locatie, waar een groot deel van de film wordt opgenomen. Foto: Lineke Voltman

Sponsoren gezocht voor film over mentale gezondheidsproblemen

Zorg

Afstudeer-project HKU Brian Hulsebos

Door Lineke Voltman

AALTEN - ‘Waarom wordt er zo weinig over mentale gezondheidsproblemen gepraat?’ Die vraag stelde Brian Hulsebos (27) zichzelf toen hij nadacht over zijn afstudeerproject aan de Hoge School voor de Kunsten (HKU) in Utrecht, richting image- en mediatechnologie met als specialisatiefilmregie. Hij besloot dit onderwerp nader te onderzoeken met als doel hierover een korte film te maken.

“Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en heb in het verleden te maken gehad met depressies,” vertelt Brian. “Nu ik in Utrecht woon merk ik dat er in mijn omgeving een toename is van mensen die ook met mentale gezondheidsproblemen kampen. Het blijkt dat deze mensen en die uit andere stedelijke gebieden hier opener over durven te praten en dat is een groot verschil met de mensen in dorpen buiten de Randstad, maar ook in mijn provincie Gelderland. Ik wil het met mijn film meer bespreekbaar maken en zowel jongeren als ouderen uitnodigen om met elkaar in gespreek te gaan over mentale gezondheidsproblemen. Hierdoor hoop ik dat ze zich niet alleen voelen en dat ze erover mogen spreken.”

Split screen
Brian: “De film heeft als titel ‘Aan het einde van de dag’ en gaat over een alleenstaande vader Andries en zoon Bas, die allebei een angststoornis hebben maar daar niet met elkaar over kunnen praten, waardoor er een kloof tussen beiden ontstaat. Door middel van een split screen (twee beelden naast elkaar) wordt dit nog eens benadrukt. Aan het einde van de dag verdwijnt de barrière tussen de personen en vinden ze elkaar in hun angststoornis. Daarbij verdwijnt ook het split screenen zien we in beeld.”

Educatie
De film, die opgenomen wordt opgenomen in de Achterhoek, wordt geproduceerd door Sophie Edzes en Marieke de Haan. “De bedoeling is dat we een geschikte organisatie gaan vinden die deze film in haar educatieve programma opneemt bijvoorbeeld om op scholen te vertonen. Daarnaast zouden ze ook de scholieren handvatten moeten aanreiken hoe hierover het gesprek aan te gaan”, aldus Sophie.

Sponsoren gezocht
Marieke: “Voor het produceren van deze film hebben wij financiële middelen nodig. We zijn inmiddels een crowdfunding campagne gestart en hebben mogelijke sponsoren aangeschreven. Van verschillende fondsen hebben we donaties ontvangen maar we hopen ook dat particulieren willen bijdragen, omdat we vinden dat de film over een belangrijk onderwerp gaat. Bij elke donatie wordt een tegenprestatie gedaan. Afhankelijk van het bedrag gaat het om een poster tot een bedrijfslogo. De logo’s krijgen uiteraard een mooie plek op de aftiteling van de film, en deze sponsors worden uitgenodigd voor de première, die waarschijnlijk in augustus plaatsvindt. Als we onverhoopt het project niet kunnen realiseren worden de donaties teruggestort. Op dit moment hebben we 52% van het benodigde geld (5450 euro) opgehaald maar dat is nog niet voldoende om met de opnamen, die gepland staan voor 18, 19, 25 en 26 maart, te starten.”
De crowdfunding pagina staat inmiddels online via de organisatie ‘Voordekunst’. Deze is te vinden via https://www.voordekunst.nl/projecten/15030-aan-het-einde-van-de-dag-1. Hier is inhoudelijk ook meer informatie te vinden.
Brian: “De opnamen van de film staan gepland voor 18, 19, 25 en 26 maart, dat is kort dag maar ik hoop van harte dat het streefbedrag dan gehaald is.”

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant