Cees van de Zant in zijn royale, kleurrijke achtertuin. Foto: Theo Huijskes
Cees van de Zant in zijn royale, kleurrijke achtertuin. Foto: Theo Huijskes

‘Mijn arbeidzame leven bij Grolsch vertegenwoordigt voor mij een ongekend grote waarde!’

Algemeen

Cees van der Zant

Door Theo Huijskes

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes een lang en interessant gesprek met Cees van der Zant, op 12 oktober 1937 in Groenlo geboren en daar zijn gehele leven woonachtig gebleven. Een gesprekspartner die zich als werknemer gedurende een periode van maar liefst 52 jaar direct of indirect in dienst heeft gesteld van de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij.

GROENLO - Het is maandagmiddag 13 september 2021 wanneer in de fraaie achtertuin van zijn schitterende woning aan de Eibergseweg, en dat in een bijzonder gezellige sfeer, het doopceel wordt gelicht van de deze week in onderhavige rubriek te gast zijnde, nog altijd bijzonder vitale, bijna 84-jarige Van der Zant.

Een vertrouwenspositie tussen Grolsch en kastelein
“Los van het privégedeelte, waarvoor een en ander eveneens geldt, heb ik wat betreft de invulling van een lange arbeidzame periode een buitengewoon mooi leven gehad. Wanneer men mij de gelegenheid zou gunnen om opnieuw een leven te beginnen, zou ik dezelfde keuzes maken”, aldus de man die reeds op 16-jarige leeftijd in dienst trad van Grolsch en daar vervolgens 43 jaar met vervolgens 9 jaar bij een dochteronderneming van de bierbrouwerij werkzaam was. “Ik ben van start gegaan als administratieve kracht op kantoor om vervolgens op 24-jarige leeftijd een functie te krijgen in de buitendienst. Vanaf mijn 40ste levensjaar werd die functie op mijn visitekaartje omschreven als ‘Accountmanager horeca’. Wanneer ik de eerste 43-jarige periode samenvat met het vervolgens 9-jarige arbeidzame leven bij Drankenhandel De Graafschap, kan ik met gepaste trots zeggen dat ik in totaal 52 jaar niet alleen als contactpersoon, maar ook als zakelijk adviseur en bovenal als vertrouwenspersoon met ongelooflijk veel plezier heb gewerkt. Een onderneming waarbij ik enerzijds het belang van Grolsch en anderzijds het belang van de horecabaas oftewel de kastelein behartigde. Dat een en ander een succes was, moge blijken uit de Koninklijke Onderscheiding die mij daarvoor ten deel is gevallen.”

Moeder Van der Zant-Schutten mocht 98 jaar worden
Ondanks dat Cees van der Zant werd geboren aan de Lichtenvoordseweg, geniet het twaalf kinderen tellende gezin Van der Zant in Groenlo nog steeds bekendheid vanwege een woonplek in de Goudsmitstraat in hartje Groenlo. Dat wij hier van doen hebben met een sterk gezin, blijkt wel uit het feit dat moeder Van der Zant-Schutten de mooie leeftijd van 98 heeft mogen bereiken en dat, ondanks het feit dat er reeds vier kinderen zijn overleden, waaronder de bekende in Samoa gewerkt hebbende missionaris Joris van der Zant (80), de oudste van de twaalf kinderen, te weten dochter Miep (87) nog volop geniet van het leven.

Zelf is Cees van der Zant in 1969 getrouwd met Yvonne Keizers (Bruidsmode) uit Haaksbergen. “Wij hebben elkaar in 1966 tijdens een carnavalsfeestje van ‘Oet en Thoes’ in Groenlo ontmoet en het was gelijk van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Wij zijn in 1969 getrouwd en hebben na slechts een korte periode aan de Emmasingel een prachtige tijd van ruim 25 jaar in de Pastoor Smitstraat gehad met een geweldige buurt aldaar, alvorens het huidige optrekje te kopen. Wij voelen ons schatrijk, samen met onze beide in respectievelijk Haaksbergen en Zutphen woonachtige dochters Kristel en Carolie en dat zeker ook met onze vijf kleinkinderen, te weten twee van Kristel en drie van Carolie.”

CV De Knunnekes staat al bijna 60 jaar centraal in mijn leven
Cees van der Zant laat niet onvermeld dat hij een Bourgondiër is in hart en nieren. “Natuurlijk ben ik een fervent liefhebber van een feestje of gewoon een gezellig onderonsje. En daarbij hoort op zijn tijd vanzelfsprekend een biertje en/of een wijntje. Roken heb ik in het verleden veel gedaan en dat zelfs van sigaren, veel sigaren. Op de leeftijd van 40 jaar ben ik daar van de één op de andere dag mee gestopt. Op de huidige, bijna 84-jarige leeftijd, doe ik er alles aan om mijn gezondheid en mede daardoor mijn conditie op peil te houden. Dat doe ik onder andere door iedere morgen een vol uur te sporten, noem het in dit geval maar buffelen op een aangeschafte loopband. Dat is even wennen, maar het bevalt mij uitstekend”, aldus de man die de plaatselijke carnavalsvereniging De Knunnekes in zijn hart heeft gesloten.

“Vanaf de eerste stappen richting de oprichting van deze prachtige club en dat derhalve van meet af aan ben ik dicht bij De Knunnekes betrokken. En dat heeft door de jaren heen niet alleen mij, maar ook mijn echtgenote en kinderen veel plezier en gezelligheid bezorgd. In 1963, en dat op 25-jarige leeftijd, werd ik niet alleen gebombardeerd tot eerste secretaris van de club, ook mocht ik deel uitmaken van de eerste Raad van Elf. Een prachtig gezelschap, dat op dat moment een vertegenwoordiging moest zijn van geheel Groenlo, waarvan ik op dit moment helaas nog de enige in leven zijnde carnavalist ben. Een hoogtepunt was vanzelfsprekend ook mijn uitverkiezing in 1978 tot stadsprins van het vestingstadje Grolle met aan mijn zijde Bennie Huirne als adjudant. Onder het motto ‘Wi’j rekkent op oew’ beleef je dan met gezin, familie en vrienden een carnavalsjaar om nooit te vergeten.”

Met mooie herinneringen aan de KWW (Kiek’n Wat Wordt!)
Tenslotte zou Cees van der Zant wel een boek kunnen schrijven over diverse activiteiten en festiviteiten uit het verleden, waarbij hij was betrokken. Zoals het zijn van voorzitter van de KJMV oftewel Katholieke Jonge Middenstands Vereniging en het zijn van lid van de vriendengroep KWW (Kiek’n Wat Wordt). Aan deze vriendengroep, destijds bestaande uit vijftien (echt)paren, bewaren Yvonne en ik bijzonder mooie herinneringen. Deze zeker 25 jaar bestaand hebbende groep, met daarin opgenomen vindingrijke initiatiefnemers, die voor tal van de meest uiteenlopende ludieke, tevens bijzonder vermakelijke activiteiten zorgden, heeft een berg aan mooie herinneringen achtergelaten. Van deze groep zijn inmiddels nog een achttal (echt)paren overgebleven, waaruit onder andere een jeu-de-boulesgroepje is geformeerd, alsmede mensen die bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag nog traditiegetrouw bij elkaar komen. Dit alles onder het motto: Je bent nooit te oud voor een stukje gezelligheid!”

De eerste Raad van Elf van CV De Knunnekes in 1963, met staand vlnr: Harrie Blanken, Theo Porskamp, Herman Rouwmaat, Johan Koehorst, Willy Op den Akker en Teun Knuever; zittend vlnr: Ben Kaak, Stef van Beckhoven, Jo Moormann, Jan Ankoné en Cees van der Zant. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant