De hoveniers Thom Kramer (rechts) en René Molenveld (links).
De hoveniers Thom Kramer (rechts) en René Molenveld (links). Foto: Theo Huijskes

Open huis met een feestelijk tintje in maart

Hoveniersbedrijf Kramer & Molenveld bestaat 25 jaar

Groenlo - Ze waren beiden nog maar 21 jaar toen op 1 januari 1990 hun zelfstandig, in Groenlo gevestigd hoveniersbedrijf officieel van start ging. Begonnen als een niet te ontkoppelen twee-eenheid met ieder zijn eigen specifieke vaardigheden, is er 25 jaar later nog niets veranderd. Thom Kramer en René Molenveld vormen nog steeds een onafscheidelijk ondernemerskoppel, dat elkaars kwaliteiten op het vakgebied van een hovenier koestert en daarmee al een kwart eeuw een tevreden klantenkring kent.

Het is vrijdag 2 januari wanneer er wordt teruggeblikt op 25 in sneltrein vervlogen jaren. "Wanneer het aan ons ligt, knopen wij er nog 25 jaar aan vast", aldus het tweetal in koor. "René is meer de man van de praktijk, beter gezegd de uitvoering. Een echte doener, die in zijn element is wanneer hij ter plekke samen met mij het met de klant overeengekomen plan mag uitvoeren of het afgesproken onderhoudswerk kan doen", aldus Thom.

Waarop dezelfde René direct reageert met te stellen, dat hij Thom bewondert vanwege zijn specifieke kwaliteiten. "Hij bedenkt niet alleen nieuwe tuinideeën, maar maakt ook de ontwerpen dan wel tekeningen. Daarnaast tevens de man die de administratie, de facturering e.d. verzorgt, iets waar ik weinig affiniteit mee heb. Deze rolverdeling is denk ik de belangrijkste sleutel voor 25 jaar goede samenwerking."

Onderhoud sportparken

Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest bij wijlen Gerrit Gelinck, Thom als vakantiekracht en René als studerend hovenier, kwam er een uitdaging op hun weg om het onderhoud van een tweetal sportparken in Groenlo, te weten die van s.v. Grol en s.v. Grolse Boys, voor hun rekening te nemen. Gelinck zag een en ander vanwege zijn leeftijd en gezondheid niet meer zitten en zette dientengevolge de deur open voor twee, in zijn ogen talentvolle en tevens goed opgeleide krachten. Het gevolg? De vestiging van het hoveniersbedrijf Kramer & Molenveld was een feit. Enkele jaren later werd ook het tuincentrum van Gelinck overgenomen, hetgeen gepaard ging met het in dienst nemen van Nicole Papen, de vriendin van Thom Kramer. Omdat er rond het jaar 2000 geen geschikte locatie kon worden gevonden om het tuincentrum voort te zetten, werd zeker achteraf gezien door beide ondernemers het juiste besluit genomen om alleen met het hoveniersbedrijf door te gaan.

Vestiging op Den Sliem

'Wij hoeven nergens een 'nee' te verkopen'

Om met name goed in te kunnen spelen op het hovenierswereldje, werd eind 2003 het van Frank Interieurbouw aangekochte pand op het adres Den Sliem 40 in gebruik genomen. Een uitstekend gelegen, van alle benodigde faciliteiten voorziene werkplek. Was een belangrijke bedrijfsmoot in die periode gericht op het onderhoud van sportvelden, in 2013 werd na 24 jaar met pijn in het ondernemershart besloten om dat bedrijfsonderdeel af te stoten.

Kramer: "De verdergaande privatisering van de voetbalverenigingen, alsmede de komst van kunstgras noopte ons die beslissing te nemen. Van de andere kant heeft deze koerswijziging ons ook weer geen windeieren gelegd. Wij zitten volop in het werk en willen dat bij voorkeur met ons tweeën doen, derhalve zonder het in dienst nemen van personeel."

"Daaraan kleven voor onze klanten alleen maar voordelen", vult Molenveld aan. "Bovendien hoeven wij nergens een nee te verkopen. Voor opdrachten dan wel verzoeken, waarvoor wij niet uitgerust zijn, huren wij vakbekwame mensen in. De klant krijgt van ons wat hij wenst".

Het zilveren bedrijfsjubileum wordt in de eerste helft van maart gevierd met een open dag op Den Sliem in Groenlo. Diverse leveranciers worden daarvoor uitgenodigd om onder andere hun producten dan wel mogelijkheden tentoon te stellen. Vanzelfsprekend zal een feestelijk tintje met een drankje en een hapje niet ontbreken. Daarvoor waren de afgelopen jaren te succesvol.