Burgemeester Annette Bronsvoort heft het glas op een goed 2015.
Burgemeester Annette Bronsvoort heft het glas op een goed 2015. Foto:

Profielschets Oost Gelre centraal in toespraak van burgemeester

Veel animo voor nieuwjaarsreceptie gemeente

Oost Gelre - "Mensen die op een afstandje naar Oost Gelre kijken, hebben geen goed beeld van wie of wat we zijn, laat staan dat men weet wat de kracht van deze gemeente is. Juist aan deze mensen geef ik graag mijn kijk op de gemeente Oost Gelre, zoals ik die sedert mijn binnenkomst als burgemeester heb gevormd. Oost Gelre is een evenementengemeente, we zijn een zorgzame gemeente, want we zijn in de zorg goed voor elkaar, we hebben het landschappelijk goed voor elkaar en we zijn met ons allen goed in innovatie en hoogwaardige bedrijvigheid."

Lovende woorden in de vorm van een profielschets van burgemeester Annette Bronsvoort tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie, die afgelopen maandagavond dankzij de medewerking van de Vereniging Dorpsbelangen Harreveld onder aanvoering van voorzitter Engelien Kolkman in Dorpshuis 't Kempken van deze kleine kern werd gehouden. "Natuurlijk is Oost Gelre de verzamelnaam van twee grote en zes kleine kernen met ieder hun eigen kwaliteiten, plus het feit dat er hier duidelijk sprake is van trots op ieders eigen kern. Dat is alleen maar goed en draagt bij aan het gezamenlijke beeld. Marveld Recreatie ligt in Groenlo en de Slag om Grolle is alom bekend, de Zwarte Cross wordt geassocieerd met Lichtenvoorde of andersom, voor het mooiste bloemencorso moet je in Lichtenvoorde zijn en straks weet heel Nederland dat in Mariënvelde de eerste brede maatschappelijke voorziening met zorgcorporatie is gerealiseerd. Zo kan ik voor elke kern wel de specifieke eigen kwaliteiten benoemen, maar waar het om gaat, is dat ze wel samen het profiel van de gemeente Oost Gelre vormen."

2015 als uitdaging
Burgemeester Bronsvoort ziet 2015 als uitdaging om samen dat gemeenschappelijke profiel nog meer vorm te geven. "Voor Groenlo is dankzij het Programma Stad Groenlo het profiel van een toeristisch georiënteerde Bourgondische vestingstad duidelijk: Geniet Stad Groenlo. In Lichtenvoorde buigen ondernemers zich onder leiding van de centrumcommissie over de vitaliteit van het centrum: Passie voor plezier, passie voor ondernemen. Verschillende werkgroepen zijn bezig met de uitwerking van de Visie Besselinkschans, belangrijke pijler onder onze ambitie als evenementengemeente, maar ook van grote recreatieve waarde. Tenslotte zijn we met een breed samengestelde klankbordgroep bezig een Atlas van Oost Gelre samen te stellen. Met daarin een analyse van de sterke punten van de gemeente. Al met al een herkenbaar profiel, waarmee we ondernemers kunnen aanspreken zich hier te vestigen, toeristen kunnen overhalen te komen en ook jeugd en jongeren kunnen verleiden niet weg te trekken."

Daarnaast bleef het gegeven dat de regio Achterhoek door het kabinet is uitgeroepen tot kansrijke regio niet onbesproken. "We denken als college graag in kansen en daarom vermijden we liever het woord krimpregio. Het kabinet en in het bijzonder minister Blok wil de regio Achterhoek helpen om die kansen te pakken. We hebben dus een streepje voor op andere regio's en dat is op zich al een kans om invloed op ontwikkelingen te hebben. Ik maak me graag sterk voor niet alleen Oost Gelre, maar ook de regio Achterhoek."

Wmo als thema
De organisatie in Harreveld had zich ten behoeve van de receptie helemaal toegelegd op het actuele thema Wmo (Wet maatschappelijke voorziening). Gelet op de aanwezigheid in Harreveld van veel vrijwilligers, gebundeld in een bloeiend verenigingsleven, waarvan een getoonde film afgelopen maandag het duidelijke bewijs leverde, had men in de huidige situatie geen beter thema kunnen uitkiezen. Immers het grootste gedeelte van dat verenigingsleven speelt zich af in de grootste huiskamer van Harreveld: het niet weg te denken dorpshuis. Het mag dan ook niet vreemd klinken, dat de aansturing van de Wmo in Harreveld voornamelijk vanuit hetzelfde dorpshuis gebeurt.

"De uitvoering van de drie D's (Wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en participatiewet) betekent een grote verantwoordelijkheid", aldus burgemeester Bronsvoort. "Vorig jaar hebben we heel veel georganiseerd en geregeld. Dit jaar moet blijken of het ook werkt. Of we de zorg, de hulp en de ondersteuning kunnen leveren aan de mensen die het nodig hebben. We doen dat met minder geld in kas, dat is een spanningsveld. Ik heb er vertrouwen in dat we het goed kunnen gaan uitvoeren."