2015, het jaar van de geit

Iedereen (nou ja, bijna iedereen, ruim 99% van de potentiële lezers van de Elna en de Groenlose Gids) de beste wensen voor het jaar 2015 na Christus, voor een zandgrondgebonden kennis van mij: 67 jaar na Bennie Jolink. Vorige week had ik vrij, dus ik had mooi de gelegenheid om zaken eens te laten bezinken. Zo van: waar kom je vandaan, waar sta je nu, waar ga je naar toe? Donkere dagen voor diepzinnige gedachten. Maar dat is er nauwelijks van gekomen, door allerlei kerstbal- en oliebolverplichtingen.

Eigenlijk slaat het nergens op dat Nieuwjaar op 1 januari valt. Het had op 25 december moeten vallen. Of zijn ze pas begonnen met tellen toen het kindje zijn eerste boertje liet of zo? Beetje onlogisch van de kerk, zoals wel meer. Ik zal het kardinaal Willem(pie) eens vragen als hij komend weekend een prachtig pand binnen onze gemeentegrenzen komt verheffen.

Ik heb nog wel wat goede voornemens gemaakt. Ook dat viel niet mee, want eigenlijk valt er aan mij niet zoveel te verbeteren. Vind ik dan, niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn. Dus ik ga maar voor rust, reinheid en regelmaat, met elke dinsdag een knetterharde deadline om 12.00 uur.

Als ik terugkijk op bepaalde ontwikkelingen in Oost Gelre aan het einde van 2014 bekruipt mij een Buckler-gevoel. Het blijkt slap en ruggengraatloos, je krijgt het weg, maar het komt onder een andere naam weer terug.

Het nieuwe jaar begon met een opmerkelijke actie van de gemeente Oost Gelre. Het Nieuwjaarsbal in Groenlo kreeg maar een vergunning tot 12 uur. Is dat nou willekeur of liggen daaraan doorwrochte argumentaties ten grondslag die eenvoudige lieden als columnisten en gemiddelde lezers niet kunnen begrijpen? Maar voor een evenementengemeente is 12 uur toch een beetje een truttijd. Of is dat in het kader van het krimpscenario? Alles wordt kleiner, dus ook de vergunningen.

Want de Achterhoek is nu officieel een krimpregio. Wel een naar woord, zelfs mijn midwinterhoorn voelt kleiner. Ik wil het liever hebben over een qua bevolkingsomvangontwikkeling uitgedaagde regio. Minister Stef Blok heeft al gezegd dat we geen sloopfonds krijgen en ook dat Duits op het mbo niet ten koste mag gaan van Engels. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Duits en Frans worden gewoon provincietalen, net zoals Nederlands en net iets groter dan Nedersaksisch.

Happy New Year en goodgaon. In het jaar van de geit, lekker mekkeren. Maar wel met een positieve grondhouding. Tenminste, dat heb ik mij voorgenomen.

O ja, Groenlo en Lichtenvoorde natuurlijk van harte met het 10-jarig huwelijk. Ook de kinderen, inclusief adoptiekinderen Zwolle en Mariënvelde.