Een beeld van gedumpte zakken in Lichtenvoorde.
Een beeld van gedumpte zakken in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Omgekeerd inzamelen van afval kende een slechte start

Oost Gelre - De rond de jaarwisseling gestarte, tevens aangepaste wijze van omgekeerd inzamelen van afval, kende een slechte start. Dit betrof vooral het dumpen van restafval in de ondergrondse containers, her en der in de gemeente Oost Gelre verspreid. Omdat het dumpen van het restafval in grijze zakken gedurende een aantal dagen gratis was, konden een aantal containers het aangesleepte vuil niet aan, waardoor het vuil ook bovengronds rondom de containers werd gedumpt.

Verantwoordelijk wethouder René Hoijtink liep afgelopen week bij het geven van een reactie niet voor de feiten weg.

"Met al onze beste bedoelingen, moet ik toegeven dat wij bij het verlenen van de nodige service richting onze burgers een inschattingsfout hebben gemaakt. De periode dat de zakken kosteloos konden worden gedumpt, was achteraf gezien te kort. Wij hadden het aantal dagen waarop dit mogelijk was, beter moeten inschatten. Neemt niet weg, dat lang niet alle containers vol waren. Van de 120 in deze gemeente geplaatste containers waren er 19 propvol. Wel waren er veel containers geblokkeerd, maar dat had niets te maken met het aspect vol. In dat geval waren het burgers, die probeerden veel te grote zakken en daarnaast ander materiaal, zoals grof groenafval en dergelijke in de containers te dumpen."

Volgens Hoijtink heeft er afgelopen donderdag overleg plaatsgevonden met Rova. Daarbij is onder andere overeengekomen om afgelopen zaterdag een eenmalige extra inzameling voor plastic, blik, sap- en zuivelpakken te laten plaatsvinden. Het ging hierbij om de adressen, waar volgens de afvalkalender pas op 23 en op 28 januari a.s. plastic, blik, sap- en zuivelpakken worden ingezameld via de container met de oranje deksel.Wethouder Hoijtink is ervan overtuigd dat de tijdens de jaarwisseling opgehoopte stortplaatsen bij een groot aantal containers een eenmalig karakter heeft. Overtreders, die het een en ander bewust dumpen op niet gewenste plekken om zodoende de gemaakte kosten te ontlopen, blijf je natuurlijk altijd houden. Maak wat dat betreft maar een vergelijking met de overtreders in het verkeer. Ook al worden de boetes nog zo groot, overtreders zullen er altijd blijven. Naast controle en handhaving van de zijde van de gemeente, biedt de sociale controle binnen de gemeenschap Oost Gelre in deze mogelijk ook een oplossing. Daarnaast dienen de burgers er zelf rekening mee te houden dat de omvang van de afvalzakken niet te groot is, zodat een blokkering het gevolg is. Geadviseerd wordt om 140 liter afvalzakken te gebruiken."