Mensen verbinden

In het hedendaagse leven worden wij er met ons allen te pas en te onpas mee geconfronteerd: 'Mensen verbinden!' Het bij elkaar brengen van mensen, vanuit verschillende achtergronden, is in de huidige maatschappij namelijk een belangrijke, zo niet de belangrijkste stap op weg naar een duurzame samenleving.

Hoe omvangrijk de diversiteit van alle ontwikkelingen ook is, en dat in de breedste zin van het woord, niet vergeten mag worden dat het uiteindelijk de mens zelf is, die ervoor moet zorgen dat dezelfde ontwikkelingen een succesvolle uitvoering ondergaan. Ik heb het dan over mensen, die van elkaars deskundigheid, creativiteit, capaciteit en met name netwerken gebruik moeten kunnen maken om de noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen. Meestal fundamentele veranderingen in onze manier van leven, wonen en werken.

Mede als gevolg van tal van gebeurtenissen staat het verbinden van mensen deze weken in het middelpunt van de belangstelling. Denk daarbij niet alleen aan gezellige, vreugdevolle bijeenkomsten, zoals de vele nieuwjaarsrecepties, de succesvolle buutavonden in het carnavalsoord Grolle en afgelopen zondag de verheffing van de RK Calixtuskerk in Groenlo tot Basiliek of tot Basilica Minor, zoals dat in het Latijn heet.

Dat het verbinden van mensen ook als gevolg van trieste, in dit geval intrieste omstandigheden aan de orde van de dag kan zijn, werd in de afgelopen week bewezen na de gruwelijke terroristische aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Er ging een schok over de gehele wereld en de reacties waren navenant en dat van het Witte Huis in Amerika tot het Vaticaan in Italië, en van Amsterdam tot Oost Gelre. Daarbij werd nog eens het bewijs geleverd dat wij in de persoon van Annette Bronsvoort een verbindende burgemeester hebben. Zij immers nam het initiatief om donderdag jl. naast een eerbetoon tevens een betoging dan wel protestactie te laten plaatsvinden tegen het feit dat men op een dergelijke afschuwelijke wijze probeert de wereld de vrijheid van meningsuiting en dientengevolge de vrijheid in zijn algemeenheid af te nemen!

Terugkomende op het fenomeen nieuwjaarsrecepties. Hierbij gaat wel, en dat zeker in de media, praktisch alle aandacht uit naar de gemeentelijke nieuwjaarsrecepties. Maar wanneer ik het over verbinden van mensen heb, zijn ook de nieuwjaarsrecepties op het werk, bij de vereniging, in de buurt of wijk en zelfs soortgelijke bijeenkomsten in familieverband evenzo belangrijk. Het moet gezegd worden, de gemeente Oost Gelre hanteert, zeker met het oog op het verbinden van mensen, een sterke formule. Dit omdat deze bijeenkomsten beurtelings in beide grote, alsmede alle zes kleine kernen plaatsvinden. Wanneer ik het goed heb, vindt de receptie in 2016 zelfs in het buurtschap Zwolle plaats. Eerder heb ik in deze rubriek geschreven dat het mij in hoge mate verbaasde dat Zwolle niet als kleine kern werd erkend. Een beginnersfout, die derhalve duidelijk in strijd is met het onderwerp van deze column. De door mij destijds geschreven corrigerende zinsneden heeft men zich op het gemeentehuis in Lichtenvoorde blijkbaar ter harte genomen. Want niet alleen heeft het in de volksmond als ´Zwolle b´j Grolle´ genoemde buurtschap als kleine kern een plekje gekregen op de gemeentelijke website, ook burgemeester Annette Bronsvoort sprak in haar bijzonder vrolijke en inspirerende nieuwjaarsrede over het hebben van zes kleine kernen, terwijl haar voorgangers het hadden over vijf kleine kernen. Beseffende dat het gemeentebestuur inclusief de politiek een voorbeeldfunctie heeft wat betreft het verbinden van mensen, te beginnen met haar eigen burgers of kiezers. Want het maken van verbindingen biedt niet alleen kansen voor de gemeente zelf, maar ook voor al haar ingezetenen. Denk daarbij alleen nog maar aan één van die kansen, bestaande uit het beter verbinden van werk, activering en maatschappelijke ondersteuning.

Reacties of tips: delibero@contact.nl                                                

De Libero