Kardinaal Wim Eijk tijdens de receptie in CC De Bron.
Kardinaal Wim Eijk tijdens de receptie in CC De Bron. Foto: Theo Huijskes

Kardinaal Wim Eijk in Groenlo:

'De Calixtusbasiliek is mooier dan mijn

eigen kathedraal in Utrecht!'

Groenlo - Willem Jacobus kardinaal Eijk, tevens aartsbisschop van Utrecht, wond er afgelopen zondag geen doekjes om. "Deze Calixtuskerk is terecht verheven tot basiliek. Het is een fantastisch mooie kerk en dat alleen al vanwege de prachtige muurschilderingen en diverse fresco's. Ik zou deze kerk graag willen inruilen voor mijn veel kleinere kathedraal in Utrecht. Deze basiliek is een bijzonder uitnodigend gebouw, een plek waar de hemel voor je open gaat."

Kardinaal Eijk sprak deze woorden tijdens een drukbezochte receptie in Cultureel Centrum De Bron, die werd gehouden na afloop van de pontificale Hoogmis. "Eerlijk gezegd had het nog heel wat voeten in de aarde alvorens het besluit kon worden genomen om deze kerk te verheven tot basiliek. Het is mede te danken aan de vasthoudendheid van pastoor De Jong, die mij deed denken aan een foxterriër, alsmede de inzet van de Apostolisch Nuntius in Nederland, beter bekend als de ambassadeur van de Paus in Rome, dat het uiteindelijk toch nog is goed gekomen."

Waarnemend voorzitter Bertil van Lith van de overkoepelende St. Paulusparochie sprak van een onvergetelijke dag met een indrukwekkende pontificale Hoogmis. "De verheffing van de Calixtuskerk tot basiliek is mede te danken aan de ingrijpende, tot de verbeelding sprekende restauratie, en dat zowel aan de binnen- als buitenkant, die in het jaar 2012 werd voltooid."

Soortgelijke woorden, met nog eens extra aandacht voor het vele en omvangrijke vrijwilligerswerk, kwamen uit de mond van Mariëlle Geessinck-Reukers, voorzitter van de locatieraad H. Calixtus. "De grote pionnen in het vertrouwelijke voortraject alsmede verdere vervolgtraject, die geleid hebben tot de eretitel basiliek, wil ik niet onbenoemd laten. Dat zijn pastoor Herman de Jong, Bertil van Lith, Ton Gunnewijk en André Kempers."

Trotse burgemeester
Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre stak haar trotse gevoelens niet onder stoelen of banken. "Niet alleen ik ben trots, het voltallige college is trots. Immers welke burgemeester of welk college in de provincie Gelderland kan zeggen dat men een basiliek binnen de gemeentegrenzen heeft? Een eretitel, tevens een symboliek van verbondenheid. Oost Gelre heeft een basiliek. Als gemeentebestuur hebben wij aan de toekenning van die titel geen bijdrage kunnen leveren. Maar Zijne Excellentie kardinaal Eijk, wanneer u overweegt om het Bisdom vanuit Utrecht te verhuizen naar Groenlo, zijn wij bereid om in die besluitvorming een positieve rol van betekenis te spelen."

Pastoor Herman de Jong ging in zijn toespraak in op de huidige alsmede toekomstige ontwikkelingen in de RK Kerk in Nederland. Daarbij de nodige ruimte latende voor een toepasselijk portie humor, zoals de kreten 'Bi'j God en in Grolle is alles meugeluk!' en 'As deus was kas, wat sas dan meer!' af te zetten tegen de aan de verheffing tot basiliek gekoppelde wapenspreuk 'Fide et opere'. Afsluitende met de toekenning van een bij een dergelijk succesvol beëindigd traject behorend diploma aan André Kempers, niet alleen een manusje van alles binnen de RK Calixtusparochie, maar tevens de ceremoniemeester van de voor de Groenlose basiliek gedenkwaardige elfde januari 2015.

'Verhuizing van Bisdom naar Groenlo?'