De overhandiging van de autosleutels voor de nieuwe Prinsmobiel.
De overhandiging van de autosleutels voor de nieuwe Prinsmobiel. Foto: Theo Huijskes

Hoog niveau buutavonden Knunnekes

Groenlo - Dat Groenlo reeds jaren achtereen wordt aangemerkt als het carnavalswalhalla in de Gelderse Achterhoek, is alom bekend.
Dit eervolle predicaat heeft de daarvoor verantwoordelijke CV De Knunnekes niet alleen in de wacht gesleept vanwege de wijze waarop de drie dolle dagen voorafgaande aan Aswoensdag worden ingevuld. Een campagneonderdeel van de Grolse carnavalsclub, dat daaraan tevens in hoge mate bijdraagt, en dit omdat het zowel in als buiten Groenlo wordt aangemerkt als een absoluut hoogtepunt, is de cyclus van vijf achtereenvolgende pronkzittingen dan wel buut- of gala-avonden. Dit jaar de 52e editie!

Deze constatering werd in de afgelopen week in het Grolse carnavalshoes City Lido meer dan waar gemaakt met een drietal zittingen. Deze week gevolgd door de vierde en vijfde avond op vrijdag 16 en zaterdag 17 januari. Toegangskaarten zijn niet meer beschikbaar, omdat ook de nog komende zittingen helemaal zijn uitverkocht.Kende 'de cyclus van vijf' afgelopen donderdag, met de aanwezigheid van voornamelijk sponsoren en genodigden in de zaal, een ietwat voorzichtige en rustige start, afgelopen vrijdag ontpopte zich een knalfestijn dat zijn weerga niet kende. Dit laatste overigens tot afgelopen zaterdag, toen de circa aanwezige 500 carnavalisten helemaal uit hun dak gingen.

Naast ervaren buutreedners als Fons Monasso, Rob Oude Luttikhuis, het duo Joost Frank en Martijn Gelinck en Mark Ebbers, maken Lynn Dieker en Marleen Timmen, afgestudeerd aan de Hogere Buut School, een succesvol debuut. Het gerecht ballet wordt met veel verve opgediend door de kleine dansmarietjes, Bazooka en in de finale het spetterende Hofballet van De Knunnekes. Wat het muzikale gedeelte betreft, verdient met name het Buutorkest onder leiding van Bas Konings een groot compliment. Zoals alle optredende, bijzonder talentvolle artiesten, komen ook de zangers, achtereenvolgens Thomas Oesterholt, Tim Ebbers en Willem te Molder, van eigen bodem.

Het sluitstuk van de avond betreft andermaal een muzikale lawine, waarvoor niet alleen Hofkapel De Knolle, maar ook het dweilorkest van De Knunnekes, Grolse Wind, Peter Cuyper Band, Antje's Showorkest en Windkracht 11 verantwoordelijk zijn. Al met al een waanzinnig kleurrijk amusementsspektakel.
Voorafgaande aan de eerste buutavond afgelopen donderdag werd de nieuwe Prinsmobiel gepresenteerd. Namens Autobedrijf Kormelink B.V. op Den Sliem in Groenlo was het Nicky Groot Kormelink, die de autosleutels overhandigde aan het prinsenpaar van dit jaar, beter gezegd aan de op dat moment dienstdoende chauffeur: Thijs Nibbelink. Bij deze ceremonie waren namens het bestuur van CV De Knunnekes Rob Porskamp en Miquel Porskamp aanwezig, respectievelijk vorst en toekomstig vorst. Het bestuur heeft met betrekking tot de Prinsmobiel een 'elfjarig' en derhalve doorlopend sponsorcontract lopen met Autobedrijf Kormelink B.V.