De RK Basiliek Calixtus tijdens de pontificale Hoogmis.
De RK Basiliek Calixtus tijdens de pontificale Hoogmis. Foto: Theo Huijskes

Indrukwekkende ceremonie bij verheffing

Groenlo heeft nu een echte basiliek

Groenlo - Met het voorlezen van het pauselijk besluit tot verheffing van de R.K. Calixtuskerk tot Basilica Minor (basiliek) door apostolisch nuntius Mgr. A.Dupuy en het plaatsen van het conopeum en tintinnabulum bij het altaar, werd zondagmorgen de basiliek in Groenlo een feit.

Het was een indrukwekkende plechtigheid waarbij alles uit de kast was gehaald. Het was de eigenlijk een plechtigheid en ceremonie van het Rijke Roomsche leven van weleer kun je wel zeggen. De pauselijk geelwitte vlaggen wapperden vrolijk en een 25-tal kerkelijke en godsdienstige hoogwaardigheidsbekleders waren present en daarbij natuurlijk kardinaal Eijk. Bovendien heeft de basiliek Calixtus nu ook een wapenschild dat werd onthuld en dat een plaats heeft gekregen aan de balustrade van het oksaal. Een prachtige H. Mis volgde met een Proclamatiekoor dat was samengesteld uit leden van de dames - en herenkoren van de Calixtus en diverse geloofsgemeenschappen binnen de St. Paulusparochie.

Pastoor Herman de Jong vertelde dat in hartje zomer vorig jaar het pauselijk bericht werd ontvangen van de verheffing tot basiliek en hij vond dat een hele mooie erkenning. Hij was ook blij met het door de vrijwilligers gemaakte ereschild. Het conopeum is een van de twee belangrijkste onderscheidingstekens van een basiliek. Een conopeum is eigenlijk een half uitgeklapte parasol in de oude pauselijke kleuren geel en rood en dient als beschutting van priesters tijdens processies. Het is eigenlijk bestemd voor de paus bij diens eventuele komst naar de basiliek. En het tintinnabulum is een ceremonieel klokje op een standaard en werd gebruikt om de komst van processies aan te kondigen.

Kardinaal Eijk
In een imponerende preek ging kardinaal Eijk in op de basiliek. En dat deed hij via de patroonheilige van de basiliek Calixtus die aanvankelijk geen buitengewoon voorbeeldig leven leidde, maar waarbij de hemel ten slotte toch zwaarder woog dan de aarde toen God in zijn leven kwam. Hij werd later paus en stierf als martelaar. De kerk geeft de heilige geest aan ons door en er is altijd communicatie tussen hemel en aarde, aldus de kardinaal. Hij feliciteerde Groenlo met de basilica minor waarbij hij er met gevoel voor understatement op wees dat het een basilica minor is. Grote basilieken staan alleen in Rome. Hij sprak ook zijn bewondering uit voor het opknappen van de kerk waarvoor heel veel vrijwilligers zich tomeloos hebben ingezet.

Aan het eind van de dienst vertrok het gezelschap onder begeleiding van muziek te voet naar De Bron waar een feestelijke receptie werd gehouden.