Boukhiyar Taouil (51) van de stichting Mesjide Elhouda in Groenlo.
Boukhiyar Taouil (51) van de stichting Mesjide Elhouda in Groenlo. Foto: Gerwin Nijkamp

Ook Achterhoekse moslimgemeenschap aangeslagen door terreurdaden

"Met zijn allen moeten we dat kwaad

bestrijden met alle mogelijke middelen"

Regio - Vrijdagmiddag 9 januari 2015, Parijs… een gijzeling in een drukkerij als ontknoping van een hele enge film. Even later zelfs twee gijzelingen. Ook één in een Joodse supermarkt. De hele wereld houdt zijn adem in en is er live getuige van. Het lijkt voorspelbaar dat de daders hun actie met de dood gaan bekopen, 'maar laat asjeblief die arme gijzelaars het overleven en weer herenigd worden met hun dierbaren', is de algemene opinie. Gevoelens van verbijstering, verontwaardiging, machteloosheid, bedreiging, woede, verdriet en angst lopen bij velen door elkaar heen, de dagen na de vreselijke terreurdaad, de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo. Ook ik voel iets van 'angst.'

door Henri Walterbos


Een aanslag op de vrije meningsuiting, op onze vrijheid. Iedereen heeft er een mening over. Velen richten, zoals verwacht, hun pijlen op de Islam, de Islamieten. Gevoelens van woede en haat jegens hen. Helaas. Social media overstromen er mee. Maar er komen ook geluiden uit de Islamitische wereld zelf. Positieve geluiden. Geluiden van grote afkeur van wat er gebeurd is. Het stemt me blij. De toespraak van Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bezorgt me kippenvel, een verhaal in dagblad Tubantia afgelopen zaterdag maakt me zelfs gelukkig, in de Gelderlander ook al een column van een Islamiet met hetzelfde geluid. Ze veroordelen in felle bewoordingen wat zich in Frankrijk heeft voltrokken. Ook hen gaat het aan het hart. Mijn angst maakt plaats voor hoop. Onrust wordt rust. Laten we het hoofd er bij houden en niet doorslaan in haat, maar naar het verhaal luisteren en het ook uitdragen dat moslims de terreurdaden van afgelopen week evenzoveel veroordelen als wij niet moslims.

Waakzaam
'Laten we elkaar niet opruien, geen domme dingen roepen. Waakzaam moeten we blijven,' wordt geroepen door onze leiders. Niet alleen waakzaam om mogelijke aanslagen te verijdelen, maar ook waakzaam dat we ons niet gek laten maken, de angst niet laten regeren of in haat gaan denken. Als een gek een kantoorruimte binnen loopt en zijn wapen leeg schiet dan zegt dat niets over het geloof of religie waar deze persoon toe behoort maar over de persoon in kwestie. "We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen. Niet met de Islam", aldus premier Rutte afgelopen weekend terecht.

Misbruik van het geloof
Ook Achterhoekse moslims zijn aangeslagen door de gebeurtenissen in Frankrijk laat Boukhiyar Taouil (51), secretaris en woordvoerder van de stichting Mesjide Elhouda in Groenlo weten, die op de Wheme een Islamitische gebedsruimte beheert. "Het doet me zo ontzettend pijn wat er gebeurd is in Frankrijk. Wij veroordelen het ook zeer. Het is maar een hele kleine groep moslims van de 1,2 miljard moslims die hun godsdienst misbruiken. Wij zijn ook gewone normale mensen en willen gewoon in vrede met elkaar leven, zoals hier in Groenlo waar we ons enorm thuis voelen. Ik voel me ook een Grollenaar, een Achterhoeker," laat hij met een licht Achterhoekse tongval weten. "We hebben er met elkaar ook uitgebreid over gesproken in het vrijdaggebed. Iedereen heeft het er over. Ik vraag me ook af hoe dit in Godsnaam gebeuren kan allemaal. Ons geloof staat het helemaal niet toe om zomaar mensen te doden. Die wie dat doen maken misbruik van ons geloof. De politieagent die in Parijs op straat van dichtbij werd doodgeschoten was ook moslim. Als een beest werd hij afgeknald. Met zijn allen moeten we dat kwaad bestrijden met alle mogelijke middelen. Wat ISIS doet is toch ook niet normaal meer. Dan ben je toch geen mens meer. Ik maak me daar ernstige zorgen over. Wij zitten daar erg mee," vertelt hij met een bezorgde blik. "Ga in discussie met elkaar, praat, maar gebruik geen geweld. Wij veroordelen alle soorten van geweld. Ik hoop dat het stopt."

Over één kam
Het doet de Grollenaar, die binnen de gemeente Oost Gelre ook actief is in de PvdA, het comité 4 mei-vieringen en de diakonie, ook pijn dat er geluiden zijn dat alle moslims weer over één kam geschoren worden. "In Groenlo ondervinden wij er geen last van. In de tijd van de moord op Theo van Gogh wel. Dan waren er ineens mensen die hun hoofd afwendden. Dat doet pijn."
De Marokkaanse moskee in Groenlo is het trefpunt voor alle moslims uit , Groenlo, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten, Eibergen en Borculo. Om te laten merken dat het hen allen menens is om met elkaar in vrede te leven vertelt Taouil dat hij blij is zijn verhaal te kunnen doen namens de stichting en dat zij voornemens zijn om nog voor de bouwvakvakanties een open dag te gaan organiseren.
Als hij op de Markt in Groenlo poseert voor de waterpomp vol Grolse dialectspreuken, lopen twee verliefde meisjes hand in hand over de Markt. Zichtbaar blij met elkaar. Prachtig. Ik word er blij van. Mooi dat dat kan. En een Marokkaan die zich Grollenaar en Achterhoeker voelt, met Achterhoekse tongval, die trots naast de waterpomp op de Markt staat, vol met Grolse dialect spreuken. Ik voel geen angst meer!