Ik ben Karel

Vroeger, toen mensen nog niet snapten hoe de wereld en het universum in elkaar zaten, werden er theorietjes bedacht om de boel overzichtelijk te maken en rustig te kunnen slapen. Sommige theorietjes werden religietjes. En er ontstonden systemen omheen.

In plaats van de bijbel en de koran en zo in de Bibliotheek Oost-Achterhoek gewoon bij de sprookjesboeken te zetten, worden ze apart gezet als heilige boeken of zo. Het is geen bundel van mijn columns of zo.

De grote zandbak
Ik ben opgegroeid met Jezus, Normaal en U2. Wat een goeie teksten van die gasten. Ik vind niks van Mohammed, ik weet nauwelijks iets van hem. Hij is misschien alleen een fictief figuur, zoiets als Roodkapje, maar dan met een veel slechter geschreven boek. Het interesseert me niks dat Mohammed wordt afgebeeld, ook niet als hij te kijk wordt gezet als iemand die het met minderjarige geiten doet, al dan niet in een gemoedelijke en groene Achterhoekse wei.

John Lennon had het eigenlijk wel goed: de wereld zou een betere plaats zijn zonder religie, in elk geval zonder de manier waarop bepaalde lieden religie praktiseren. Zeker zonder reli-idioten als 'ons' Oost Gelrese jihadmeisje, waarvan ik hoop dat haar kop inmiddels definitief in het zand zit.
John Lennon was overigens van de Beatles. Een gezelschap dat heel wat meer goeds aan de wereld heeft nagelaten dan Jezus, Mohammed, Boeddha en de rest van die fantasyclub bij mekaar. In elk geval betere muziek.

De kleine zandbak
De strijd tegen de megavergister verhardt. Er is een Facebook-pagina onder een pseudoniem. Raadslid Kees Porskamp vindt dat (terecht) niet fijn, zelf facebookt en twittert hij onder zijn eigen naam (ik ga er vanuit dat het geen parodieaccounts zijn, daar is Kees nog niet beroemd genoeg voor). De bioraffinage-anti's hebben niet zo zeer wat tegen een vergister, maar wel tegen een vergister die mega is. Ze mogen die megavergister ook afbeelden, in spotprenten zelfs. Dat mag ook van de bioraffinage-pro's. Zo gaat dat hier gelukkig.

Ik schrijf nu bijna een jaar voor uw blad. Ik heb wel eens wat gemekker gehad, boze brieven en telefoontjes. Dat mag, hoewel iemand een beetje dreigend werd met visioenen van aanstormende gierkarren.
Als ik 'ongelijk' heb hoor ik dat graag. Ik ben dol op sterke argumenten en pittige polemiekjes. Helaas waren de boze mails soms van mensen die blijkbaar niet kunnen relativeren en niet kunnen lezen. Niet tussen de regels door en ook niet de regels zelf. Mensen met zand in de ogen en zand tussen de oren. Vind ik dan hè.