Eén van de deelnemers aan de Arctic Challenge.
Eén van de deelnemers aan de Arctic Challenge. Foto: Henri Walterbos

Deelnemers Arctic Challenge goed voorbereid op pad

'We hebben veel naar Discovery Channel gekeken'

Lichtenvoorde-De moraal is bijzonder goed te noemen bij de teams, vlak voor de start van The Arctic Challenge in de hal van Roemaat Transport, waar het een drukte van belang is. Rendieren, een verdwaalde kerstman, activiteiten voor kinderen, en vooral veel auto's, bolides die soms watertandend bekeken worden door de belangstellenden. Kost voor liefhebbers, en dat zijn er veel.

7000 kilometer
Als de teams voorgesteld worden aan het publiek hebben ze er allemaal ontzettend veel zin in en blijken de voorbereidingen goed te zijn. "We hebben veel naar Discovery Channel gekeken,"vertelt Tim Rietveld van Team IceRam iets over zijn voorbereiding. Opvallend is dat veel teams rijden om geld in te zamelen voor een goed doel, en er naamsbekendheid van het bewuste doel mee te bewerkstelligen. Vanzelfsprekend is het voor alle deelnemers vooral een uitdaging deze toertocht voor personenauto's door Scandinavië, waarbij de unieke rijbeleving voor de deelnemers, twee per auto, onder barre weersomstandigheden soms, een belangrijke reden is om deel te nemen. Slim navigeren voert de deelnemers tussen de 6000 en 7000 kilometer kris-kras door Scandinavië. Gladde wegen, sneeuw, extreme kou van -40 wellicht. Eén voor één zeggen ze er niet tegen op te zien. "We laten het wel op ons afkomen,"zegt Carl Hommels van Team Kans voor een Kind. "Het gaat ons om het goede doel. Dat ligt ons aan het hart."

Uitgelachen
Harold Paagman Arctic Angels vertelt afgelopen week nog een nieuwe auto te hebben aangeschaft voor de challenge. "We hadden gehoord dat het met onze auto wel goed zou komen, maar toen in Nederland de eerste sneeuw viel hebben we test gedraaid, en dat ging faliekant fout. Toen maar een nieuwe auto." Robert Hendriksen uit Ruurlo hoort het lachend aan. "Twee jaar geleden deed een team uit Zieuwent mee met, volgens andere deelnemers geen bijzondere auto, een Audi volgens mij. Ze werden uitgelachen, maar wonnen wel mooi. Ze hadden een bijzonder apparaatje in de auto waarmee ze een voorspong hadden op de rest. Na afloop konden ze direct al een aantal van die dingen verkopen aan andere deelnemers. Mooi was dat." Oscar van Zandwijk vertelt presentator/organisator Jack Schuurmans, Scandinavië te kennen. "Ik ben er al eens op zomervakantie geweest." "Oh ja," dan gaat het zeker goedkomen," lacht Schuurman. "Weet je wel dat het ruim dertig graden ondernul is daar."

Puzzel
Vooraf is bij de deelnemers niet bekend welke route gereden gaat worden. Vlak voor de start krijgt iedere equipe een eerste checkpoint opgegeven. Zondag kregen de deelnemers allen een legpuzzel uitgereikt waaruit ze het eerste checkpoint op konden maken, mits de puzzel in elkaar gezet werd. Als alle deelnemers voorgesteld op het podium staan en Schuurmans ze aankijkt, spreekt hij de verwachting uit dat er nog wel de nodige gele en rode kaarten uitgedeeld gaan worden aan enkelen. Er wordt ondeugend gelachen. Dan richting de auto. Nog snel even een kus en een knuffel met dierbaren en dan van start. "Een jongensdroom," vindt Hendriksen. De verrichtingen van de equipes zijn te volgen via www.arctic-challenge.nl