De centraal in het plan Grolse Weiden gelegen en te koop staande boerderij.
De centraal in het plan Grolse Weiden gelegen en te koop staande boerderij. Foto: Theo Huijskes

Voorlopig nog maar 250 duizend euro beschikbaar

Stadspark 'De Grolse Weiden' nieuw leven ingeblazen

Groenlo - In directe zin zijn het de Grollenaren zelf en in indirecte zin de toeristen en andere belangstellenden van buitenaf, die heel content zijn met de uitvoering van het Programma Stad Groenlo tot op heden. Dezelfde betrokkenen hebben daarbij tevens hun zinnen gezet op een verdere, in het programma passende invulling van het stadspark 'De Grolse Weiden'. Maar als gevolg van het ontbreken van het daarvoor benodigde budget, staat de uitvoering hiervan reeds sedert 2008 op een laag pitje.

De in dat jaar door de gemeenteraad vastgestelde visie voor het stadspark had een hoog ambitieniveau. Omdat de opbrengsten vanuit het omliggende woongebied De Woerd vanwege de zeer matige interesse voor bouwkavels e.d. de laatste zeven jaar behoorlijk tegenvallen, dient de visie te worden bijgesteld.

Derhalve is in samenwerking met de Klankbordgroep Grolse Weiden een herijking van de visie bewerkstelligd, hetgeen geresulteerd heeft in een nieuw beeldenboek. De aangepaste versie was daarom onlangs onderwerp van gesprek in de raadscommissievergadering. Vanuit alle fracties was er alom waardering voor de bijgestelde visie.

De fracties gaven via hun woordvoerders aan begrip te hebben voor een afgeslankt plan vanwege de beperkte financiële middelen (thans 250 duizend euro, zijnde 200 duizend euro als gevolg van de nieuwbouw van Aldi en 50 duizend euro van de zijde van de provincie ThH.).

Financiële onderbouwing
Daarnaast was het PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank, die stelde dat het plan in de huidige vorm met al zijn waardevolle onderdelen al omarmd dient te worden. Verder vroeg Klein Tank zich af wat er gaat gebeuren met de oude boerderij. "Wanneer die verkocht wordt, komt er dan ter plekke mogelijk iets in de plaats met enkel en alleen commerciële activiteiten, gepaard gaande met verkeers- en parkeerdrukte?"

Kees Porskamp (VVD) loofde de aanpak, waarbij de gemeente alles in goed overleg met de Klankbordgroep voorbereidt, en Ton Huinink (D66) sprak van een goed plan op basis van de huidige omstandigheden. OOG-vertegenwoordiger José Konings pleitte ervoor om voorrang te verlenen aan de realisatie van een kinderboerderij, hetgeen ook de grootste wens is van de Klankbordgroep.

Kinderboerderij is grote wens van de klankbordgroep

Namens het CDA wilde Yvonne Winkel zich nog niet bedienen van al te voorbarig optimisme, dit omdat de financiële onderbouwing ontbreekt. "Een kinderboerderij is leuk, maar ik wil eerst graag weten wat er met de huidige boerderij gebeurt, die reeds jaren achtereen te koop staat?"

Villa Adriana
Wethouder René Hoijtink benadrukte dat het voorliggende plan slechts een visie is. "Bovendien is de betreffende woning in particuliere handen en heeft de gemeente niet het geld om deze te kopen. In samenwerking met de Klankbordgroep wordt nu bekeken wat er wel en wat er nog niet kan worden uitgevoerd.

Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de wandelpaden. Wanneer de woningbouw in plan De Woerd aantrekt, komen er meer ten behoeve van dit plan voorbestemde financiële middelen beschikbaar. Want het uitgangspunt dat die gelden ten goede komen van het plan Grolse Weiden blijft ongewijzigd."

Op een vraag van Kees Porskamp liet portefeuillehouder Hoijtink verder nog weten dat hem niets bekend is met betrekking tot de toekomst van de aan de grens van het plan Grolse Weiden gelegen villa Adriana aan de Eibergseweg. "Dit huis is eigendom van particulieren en mede daarom staan wij daar als gemeente geheel blanco in."