De restanten van de in de Grolse Schoolstraat gekapte boom (plataan).
De restanten van de in de Grolse Schoolstraat gekapte boom (plataan). Foto: Theo Huijskes

Teleurstelling over bomenkap in

centrum van Groenlo

Groenlo - Het kappen van een boom in de Schoolstraat oftewel het centrum van Groenlo, heeft eind afgelopen week weer de nodige verbazing, lees teleurstelling veroorzaakt bij de Stichting Mooi Groenlo. Op Facebook liet genoemde stichting met tal van uiteenlopende reacties weten het niet eens te zijn met het plotselinge neerhalen van een plataan, een in de ogen van Mooi Groenlo monumentale en beeldbepalende boom.

Navraag bij André te Brake van de gemeente Oost Gelre, leert dat het kappen van deze boom niet was te voorkomen.

"Het betreft hier een boom op particulier terrein, die zonder enige vorm van toestemming, in dit geval een kapvergunning, mag worden verwijderd. De regelgeving met betrekking tot het kappen van bomen is sedert 2007-2008 gewijzigd. In die periode is besloten om een streep te halen door de omvangrijke regelgeving op dit terrein, die bovendien gepaard ging met overdreven veel extra werk. Het gevolg is dat er alleen nog een kapvergunning nodig is voor de bomen, die op een speciale gemeentelijke bomenlijst staan vermeld."

Maar wanneer het in dit geval een bijzonder boom betrof, waarom stond die dan niet op die lijst?

"Bij de op- en vaststelling van de lijst zijn onafhankelijke deskundigen oftewel boomadviseurs aan het werk gezet, die zich mochten laten adviseren door betrokken organisaties en personen. Ook de Stichting Mooi Groenlo heeft destijds de gelegenheid gehad om bijvoorbeeld te bewerkstelligen dat ook deze boom op die lijst werd gezet. Ik kan mij de teleurstelling voorstellen, zeker omdat het een boom betreft in het historische centrum van Groenlo. Maar de teleurstelling moet geen kracht worden bijgezet door alleen met de vinger richting de gemeente te wijzen."

Is die bomenlijst aan wijzigingen onderhevig? "Jazeker. Op dit moment vindt, en dat andermaal door onafhankelijke deskundige boomspecialisten, een herijking plaats. Het is en blijft op die manier een dynamisch proces, waarbij de criteria niet eenzijdig worden vastgesteld. Daarvoor wordt onder andere ook de binnen de gemeente opererende Bomenwacht Oost Gelre gehoord."

Jaap Cannegieter, voorzitter van de Stichting Mooi Groeno en dat tevens van de Bomenwacht Oost Gelre, kan zich met de uitleg van de gemeente Oost Gelre wel verenigen. "Ik kan mij voorstellen dat André te Brake als functionaris in dienst van de gemeente een dergelijke reactie geeft. Maar het blijft desalniettemin bijzonder teleurstellend dat juist dit soort spaarzame, in dit geval ook nog eens in het centrum van Groenlo staande bomen gaan verdwijnen. Los van de lijst met bijzondere bomen zou de gemeente ook op een andere wijze activiteiten kunnen ontplooien om dergelijke kostbare exemplaren te behouden. Datzelfde geldt ten aanzien van de bomenkap elders in het stadje Grolle. Met name in het kader van de uitvoering van het Programma Stad Groenlo vraag ik mij af of alle uitgevoerde en nog uit te voeren bomenkap werkzaamheden wel echt nodig zijn. Gaat het bijvoorbeeld niet veel te ver wanneer er bomen worden gekapt, omdat de wortels stoeptegels of straatklinkers omhoog duwen? Ook andere belangen zouden een grotere rol van betekenis moeten spelen."