Stefan Mondial te midden van de debuterende buutreedners Lynn en Marleen.
Stefan Mondial te midden van de debuterende buutreedners Lynn en Marleen. Foto: Gerwin Nijkamp

Lynn Dieker en Marleen Timmer zetten ijzersterke debuutbuut neer

Vijf pronkzittingen: "Het was een geweldige ervaring!"

Groenlo - Als presentator Michaël Lammers het 500-koppige publiek vraagt 'Zö'w ze d'r in loaten?', antwoordt de uitpuilende zaal met gretig geklap en 'joooow'. De dames geven elkaar achter in de zaal een highfive en lopen als Mozes voor de Rode Zee staand richting toneel. Iedereen maakt plaats voor de doorgang. Deze zaterdagavond brengen ze voor de vijfde keer hun buut, als 'minderjarige, kauwgumkauwende kassamiepjes', zoals ze zichzelf presenteren aan het uitzinnige publiek.

Achter de 'servicebalie' van Albert Heijn laten Lynn Dieker (21) en Marleen Timmen (21) de aanwezigen meegenieten van hun hersenspinselen en spitsvondigheden, grotendeels geënt op de Grolse samenleving. Zowel de 2500 bezoekers van de vijf pronkzittingen, in de volksmond buutavonden, als de meiden zelf genieten intens van de buut. Hun debuutbuut, op het grote podium van City-Lido. "Afgelopen jaar hebben we al wel een optreden verzorgd als stewardessen van 'Achterhoek Airlines' op de dinsdagmiddag van carnaval, tijdens de onthulling van de nieuwe Tweede Jeugdhoogheden. Dat was ontzettend leuk om te doen. Hebben we goede reacties op gehad", vertelt Lynn, nadat ze met Marleen terug is in de kelder van City-Lido en ze geholpen worden zich van hun headset te ontdoen. Marleen trekt haar broek op en ziet dat de broek na 5 buutavonden ineens een stuk ruimer zit dan voorafgaande aan de 5 buutavonden. "Ik ben er gewoon van afgevallen", lacht ze. "Ik was ook best wel zenuwachtig", voegt ze toe. "Ik schijt zeven kleuren en Lynn zegt steeds maar 'doo moar kalm', maar als je het middenpad inloopt richting het podium dan is alles over. Na de eerste keer op donderdagavond was de grootste spanning er af. Het was helemaal te gek. Toen ik de zaal uitliep stond mijn vader daar. Die ben ik toen om de nek gevlogen. Hij was enorm trots."

HBS
De beide vriendinnen wisten wat hen als afgestudeerde leerlingen van de HBS (Hogere Buut School) zo ongeveer te wachten stond als ze op het podium zouden staan voor een vol City. "We gaan zelf al zo'n zes jaar naar de buutavonden toe. Die sfeer alleen al is zo geweldig leuk", ervaart Lynn. "Je wordt er zo ontzettend vrolijk van". Maar zelf een buut te doen, dat is wel even heel andere koek, aangezien het niveau van de pronkzittingen bijzonder hoog te noemen is. "We hebben al eens een keer iets gedaan bij ons thuis. Mijn moeder zei toen dat we echt een keer een buut moesten doen", verklapt Marleen. Buutreedner Chiara van Bergen- Monasso vroeg de dames om de HBS te gaan volgen om hen zo klaar te stomen voor de buutavonden.

Smaakt naar meer
"Het was een geweldige ervaring, mede dankzij de medeleerlingen en de mensen van de HBS. Iedereen helpt elkaar. Ook met grappen. Je hebt ontzettend steun aan elkaar", kijkt Lynn terug op haar HBS-periode. "Ook erg lief hoe Stefan Mondial meewerkte. We hebben hem vooraf eerst de tekst laten lezen of hij het goed vond. Hij reageerde superenthousiast. Al met al smaakt deze ervaring zeker naar meer." Volgend jaar weer dus? "Nee", antwoorden beiden tegelijk. "Ik doe Toerisme en recreatie en weet nu al dat volgend jaar in deze periode stage moet lopen", weet Lynn nu al. "Ik ook niet volgend jaar", vult Marleen aan. "Ik doe de Pabo in Zwolle en moet volgend jaar afstuderen. Dat gaat voor." Voorlopig kijken ze terug op een prachtige ervaring, met vijf succesvolle optredens. 2500 Tevreden klanten. Wie kan dat nog meer zeggen…

Kweekschool voor talent
De HBS (Hoger Buut School) heeft als doel om potentiele buutreedners op te leiden voor de diverse zittingen in Groenlo en omstreken. De docenten bestaan uit buutreedners die uit eigen ervaring het buutreednen bijbrengen aan nieuw talent. Mark Ebbers, Chiara van Bergen – Monasso, Joost Frank, Robert Wolterink en Martijn Gelinck. Allen (voormalig) buutreedners met een grote staat van dienst.