Gelegenheidsband oefent voor optreden.
Gelegenheidsband oefent voor optreden. Foto: Ferry Broshuis

Met eindvoorstelling op donderdag 26 februari in De Bron

Project Verhalen van vroeger wordt groots afgesloten

Groenlo - Harry ten Brinke, projectleider van Boogie Woogie uit Winterswijk, kijkt er vergenoegd bij als vrijdagmorgen de gelegenheidsband van Grolse rasmuzikanten in De Bron aan het repeteren is voor de grote eindvoorstelling van het project 'Verhalen van Vroeger'. Die eindvoorstelling is op donderdag 26 februari in De Bron en dat gaat een prachtige avond worden die om 19.00 uur begint. Iedereen is van harte welkom.

De afgelopen tijd heeft Harry ten Brinke als coördinator van dit project zich als een terriër hierin vastgebeten en het moet gezegd: het resultaat ligt ver boven de aanvankelijke verwachtingen.

Overzicht
Het begon allemaal vorig jaar op initiatief van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, locatie De Molenberg in Groenlo, die bij monde van André Sletering het initiatief nam om een project voor ouderen op te zetten. De inhoudelijke leiding kwam in handen van Boogie Woogie met Harry ten Brinke als projectleider. Dat heeft geresulteerd in het project 'Verhalen van Vroeger' in zaal 't Kormelink en daar kwamen op dinsdag 13 mei 2014 inderdaad talloze spontane verhalen voor het voetlicht van deelnemers die naarmate de middag vorderde er ook steeds meer plezier in begonnen te krijgen. Het vervolg daarop kwam op 23 mei waarbij de deelnemers in drie groepen werden verdeeld en 1 groep van zes verhalenvertellers kreeg daarbij extra ondersteuning van deskundige en enthousiaste vertellers die zich verenigen in 'de karavaan van de vertellers'. De andere deelnemers konden die middag snuffelen aan werkwijzen voor fase twee van het project waarbij het ging om schrijfopdrachten en verbeelding van verhalen. Op dinsdag 3 juni werd de eerste fase afgesloten met een prachtige voorstelling in De Bron waar veel mensen van hebben genoten. Het waren spannende en soms ook beladen onderwerpen die daar voor het voetlicht werden gebracht.

Hotel
Alle verschillende groepen hebben nu een compleet programma gemaakt dat de naam 'De Moriaan' heeft meegekregen; een naam van een zeer bekend hotel dat Groenlo heeft gehad. In dat hotel ontwikkelen zich diverse scènes die op een logische manier met elkaar worden verbonden. En die voorstelling vindt dan plaats op donderdag 26 februari in De Bron met muziek, met zang en je kunt het je eigenlijk zo gek niet voorstellen. Harry ten Brinke vertelt dat het duidelijk is dat dit project is aangeslagen en dat mensen het jammer vinden dat het is afgelopen. Het blijkt ook dat mensen op leeftijd toch nog tot heel wat in staat zijn. Dit project heeft van diverse instanties financiële ondersteuning gekregen om het allemaal mogelijk te maken. En er zullen ongetwijfeld meer van dergelijke projecten worden ontwikkeld. De behoefte daaraan is duidelijk.