Kunstgrasvoorzieningen bij s.v. Grol met rechts de aangrenzende sporthal.
Kunstgrasvoorzieningen bij s.v. Grol met rechts de aangrenzende sporthal. Foto: Theo Huijskes

Met medewerking van 'Serious Ambtenaar'

Oost Gelre komt in mei met een nieuwe sportvisie

Oost Gelre - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre heeft besloten om een bedrag van € 11.950,00 (exclusief btw) beschikbaar te stellen voor het opstellen van een sportvisie, ook wel integraal sportplan genoemd, waarbij een beroep wordt gedaan op externe inbreng. Hiermee komt men tegemoet aan het verzoek van de raad, die daarom tijdens de begrotingsbehandeling in november 2014 had gevraagd.

Aanleiding daarvoor was de beschikbaarstelling van een krediet voor een kunstgrasveld bij RKZVC in Zieuwent. "De gemeenteraad heeft toen aangegeven dat men handvaten aangereikt wil krijgen om individuele verzoeken van in dit geval verengingen in de sportsector te kunnen beoordelen", aldus wethouder Jos Hoenderboom van sportzaken. "Met die handvaten hoopt men in de toekomst beter met binnenkomende verzoeken te kunnen omgaan. De nieuwe sportnota moet tevens voorzien in een lange termijnvisie. Daarom zal er bij de opstelling van de visie onder andere gekeken moeten worden hoe je van iedere investering een diepte-investering kunt maken. Mede met het oog op de krimp dient er immers meer samenwerking te worden bewerkstelligd. Dit laatste speelt vanzelfsprekend met name in de kleine kernen. Het kunstgrasveld van RKZVC is daarvan een sprekend voorbeeld. Terecht werd daarbij de vraag gesteld of meerdere, kleine voetbalverenigingen van die voorziening gebruik kunnen maken." Omdat intern bij de gemeente de capaciteit te beperkt is, wordt er in de vorm BMC Consultancy een extern adviesbureau ingehuurd. De hiermee gemoeide kosten kunnen worden gedekt uit het reguliere budget voor sportverenigingen, hetgeen niet ten koste gaat van de subsidies aan de clubs. Deze blijven gegarandeerd.

Project Serious Ambtenaar
Ook is het opstellen van de visie aan het eind van 2014 aangemeld bij het project 'Serious Ambtenaar'. In het kader van dit project heeft de gemeente Oost Gelre een donatie gedaan van € 5.000,00 voor het goede doel Serious Request. Dit niet alleen om een financiële bijdrage te leveren, maar ook om daarmee aanspraak te kunnen maken op de (vrijwillige) medewerking van ambtenaren uit het gehele land bij het samenstellen van een sportnota. Zo is reeds geregeld dat er op de vrijdagen 20 en 27 maart a.s. een groep van tien ambtenaren/adviseurs naar Oost Gelre afreist om met hun kennis en ervaring uit een andere omgeving een waardevolle bijdrage aan de nieuwe sportvisie te kunnen leveren. "Naast de grote mate van specifieke deskundigheid oftewel expertise, die je op deze wijze binnenhaalt, lijkt het ons bijzonder zinvol dat er mensen van buiten deze regio het sportbeleid binnen Oost Gelre in zijn algemeenheid en de daarvoor aanwezige sportvoorzieningen in het bijzonder eens aan een beschouwend oog onderwerpen en vervolgens hun bevindingen vastleggen", aldus het college.

Planning
Het schema voor de planning is zo opgesteld, dat het nieuwe integrale sportplan voor de gemeente Oost Gelre in de maand mei ter behandeling aan de raad kan worden voorgelegd. Het voortraject bestaat uit een circa drie weken in beslag nemende inventarisatie in februari, het uitwerken van de kaders in februari en maart, het beleggen van inspraakbijeenkomsten dan wel avonden in maart en vervolgens het opstellen van de totaalvisie in april. "Snelheid is geboden omdat het allemaal kort dag is. Maar dit mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid", aldus portefeuillehouder Jos Hoenderboom. "In de offerte is een terugkoppeling naar de gemeentelijke sportwereld en ook de sportaanbieders opgenomen. Daartoe behoren onder andere een enquête en inspraakbijeenkomsten. Met het houden van een enquête willen wij alle sportverenigingen, derhalve de sport in de volle breedte, in de gelegenheid stellen om hun inbreng te leveren."