Mevrouw Harbers en burgemeester Bronsvoort.
Mevrouw Harbers en burgemeester Bronsvoort. Foto: Mark Ebbers

Mevrouw Harbers-te Brake viert 100ste verjaardag

Groenlo - Ze werd geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1915, het jaar waarin Albert Einstein zijn relativiteitstheorie over ruimte en tijd ontwikkelde. Op 5 februari jongstleden vierde mevrouw Harbers-te Brake ("zeg maar Marie") uit Groenlo haar 100ste verjaardag.

Van Zwolle naar Groenlo
Na een leven lang wonen en werken op de boerderij in Zwolle (bij Grolle) - waar ze huismoeder en boerin was - vertrok ze eind jaren 90 naar Groenlo om samen met haar man in de Rustenburg te gaan wonen. Mijnheer Harbers overleed in 1999 op 94-jarige leeftijd, sindsdien woont mevrouw Harbers alleen.

Goed verzorgd
Maar mevrouw Harbers is zeker niet op zichzelf aangewezen. Elke dag krijgt ze bezoek van minstens één van haar acht kinderen, vijf zonen en drie dochters. Het zijn alle acht ware mantelzorgers. Ook haar kinderen die niet in Groenlo wonen - maar in Lichtenvoorde, Winterswijk, Laren (bij Lochem) en zelfs in Wissel bij Epe - doen mee. "Iedere dag komt er iemand van ons poetsen," vertelt een van de dochters van de jarige.
Mevrouw Harbers is naast moeder van 8 kinderen ook grootmoeder van 21 kleinkinderen en overgrootmoeder van 31 achterkleinkinderen.
Om zelfstandig te kunnen wonen krijgt ze, naast de zorg van de kinderen, ook thuiszorg van Sensire. Ze heeft een alarmknop om, zodat in geval van nood snel iemand ter plekke kan zijn. Eten doet ze bij de buurman De Molenberg; daar gaat ze ook naar de dagopvang.

Bloemen van de burgemeester
Het is druk in haar woonkamer deze donderdagmorgen. Kinderen, schoonkinderen, een vertegenwoordiger van de thuiszorg, iedereen is aan de koffie of thee met een punt gebak. Een vertegenwoordiger van de kerk brengt een bloemetje. Dat gaat in de vaas, naast de andere boeketten die al bezorgd zijn. De kinderen hebben uit voorzorg al extra vazen meegebracht.
Om 12 uur komen daar nog de bloemen bij van Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre, persoonlijk door haar bezorgd.
De drukte en gezelligheid en alle foto's die gemaakt worden met camera's en mobieltjes bevallen mevrouw Harbers wel, in elk geval voor een dag. Eerder die morgen heeft ze al uitgebreid en feestelijk ontbeten met haar zonen en dochters. En in het weekend is er nog een feestje in een uitgebreidere kring, in een zaal van De Molenberg.