Commissaris Henk Veld krijgt een muzikale hommage aangeboden.
Commissaris Henk Veld krijgt een muzikale hommage aangeboden. Foto: Theo Huijskes

Tijdens avond van de Prinsen- en Eregarde van CV De Knunnekes

Muzikale hommage voor Henk Veld (84)

Groenlo - De in Grolse carnavalskringen alom bekende Veldavond is al ruim 40 jaar een traditie in de aanloop naar de jaarlijkse carnavalsdriedaagse. Deze avond (op de donderdag vóór het carnaval), van en voor de leden van de Prinsen- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes, wordt aangeboden door de directie van Veld Koeltechniek BV in Groenlo. Henk Veld, oprichter en eerste directeur van het bedrijf, en zijn beide zonen Hans en Benno zijn commissarissen van genoemde Prinsen- en Eregarde.

De Veldavond kende ook afgelopen donderdagavond weer een overweldigende belangstelling. Naast het gegeven dat het bedrijf, beter gezegd de familie Veld in de versierde en warm aangeklede bedrijfskantine alle mogelijke faciliteiten verleenden, was de organisatie deze keer in handen van Fluit Erik Mentink en Duit Edwin Grothe (het prinsenpaar van 2012). Naast een overvloed aan drankjes en lekkere hapjes was er gezorgd voor een gevarieerd programma met daarin veel muziek en zang.

Het programma werd halverwege de avond onderbroken voor de presentatie van de vernieuwde wagen van de Prinsen- en Eregarde in het nabij gelegen Koetshuis. Het is de commissie 'Natte Kwast' geweest, die de wagen een kleurrijke facelift heeft gegeven. De leden van deze werkgroep kregen dan ook een kwast als waardering omgehangen. Een belangrijk deel van de avond wordt verder steevast ingevuld met enkele belangrijke plichtplegingen. Zo krijgt het regerende prinsenpaar altijd dan de gouden verenigingsonderscheiding opgespeld, deze keer door president Rob Stokkers en vorst Rob Porskamp. En natuurlijk moesten de hoogheden onder het toeziend oog van de commissarissen een handtekening zetten (Prins Remco I) en de onderscheiding spijkeren (Adjudant Jeroen) ten behoeve van de indrukwekkende, waardevolle en daarmee unieke kast met alle onderscheidingen en handtekeningen van alle Grolse prinsenparen. En dat zijn er inmiddels dus tweeënvijftig: vanaf Prins Ruus I (Nales) met het motto 'D'r zit muziek in!' in 1964 tot en met voorlopig Prins Remco I (Brockötter) met het motto 'Haal an!' in 2015.

Hoogtepunt van de avond
Een hoogtepunt van de avond was een muzikale aubade, die Henk Veld als commissaris en oudste lid van CV De Knunnekes ten deel viel. Nadat de 84-jarige Veld een emotionele toespraak had gehouden, werd hij getrakteerd op een aubade, verzorgd door een uit oud-prinsen en oud-adjudanten bestaand muziekgezelschap. Zo waren het onder andere de oud-prinsen Nico Ressing, Henk Grooten, Willem te Molder en Maarten Scholten, alsmede de oud-adjudanten Peter Woertman en Janny Roerdink die voor dit bijzondere cadeau zorgden.