Milieudefensie vraagt aandacht voor het verkiezingsdebat met 'megabacteriën'. Foto: Michiel Wijnbergh/Milieudefensie
Milieudefensie vraagt aandacht voor het verkiezingsdebat met 'megabacteriën'. Foto: Michiel Wijnbergh/Milieudefensie Foto: Gerwin Nijkamp

Megabacteriën maken Markt in Lichtenvoorde 'onveilig'

Lichtenvoorde - Megabacteriën hebben de Markt in Lichtenvoorde maandagmiddag 'onveilig' gemaakt tijdens een actie van Milieudefensie. Met zeven megabacteriën van drie bij drie meter die licht geven en onheilspellende geluiden maken, wil Milieudefensie aandacht vragen voor de gevaren van antibioticaresistente bacteriën afkomstig uit de intensieve veehouderij in Gelderland.

Verkiezingsdebat
Wie zich zorgen maakt over zijn gezondheid of meer wil weten over impact van de veehouderij op volksgezondheid, het milieu en landschap kan deelnemen aan het Provinciale verkiezingsdebat op woensdag 18 februari in Heelweg. Het debat met bewoners van Gelderland, lokale politici, boeren, Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland, Milieudefensie en anderen betrokkenen staat garant voor een stevige discussie over de veehouderij, megastallen en hoe verder te gaan op het platteland. Dit in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

Killerbacteriën
Tijdens het Milieudefensieverkiezingsdebat is de invloed van intensieve veehouderij op de gezondheid van bewoners een belangrijk thema. De megabacteriën-actie en het verkiezingsdebat geven volgens Milieudefensie bewoners, boeren en politiek beter zicht op de meest urgente problemen die spelen op het platteland. Aan het debat nemen deel:Jan Markink (VVD), Jan Jacob van Dijk (CDA), Antoon Kanis (D66) en Mirjam van Oostveen (GroenLinks).


Verkiezingsdebat Provinciale Staten
Datum: Woensdag 18 februari
Inloop 19.00 uur en start programma 19.30.
Einde programma en borrel om 22.15
Locatie: Radstake, Twenteroute 8, Heelweg


Alzheimer Achterhoek zoekt een nieuwe secretaris

Regio - De afdeling Achterhoek is een vrijwilligersorganisatie die opkomt voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten. De afdeling is onderdeel van de landelijke organisatie Alzheimer Nederland en is verantwoordelijk voor de organisatie van de Alzheimer Cafés, informatieavonden, gespreksgroepen en andere voorlichtingsbijeenkomsten.

Verder heeft de afdeling een belangrijke taak als belangenbehartiger van de doelgroep, middels deelname aan netwerken en contacten met beleidsmakers. De afdeling heeft een klein bestuur waarin de taken verdeeld zijn. Eenmaal per maand, op woensdagmiddag, komt de vergadering bij elkaar op een locatie in Groenlo.

De afdeling is dringend op zoek naar een nieuwe secretaris, hieronder de omschrijving en meer informatie.

Taakomschrijving: Voorbereiden vergaderingen en verslaglegging, bijhouden van de post en de archieven, beheren van de mailbox, contactpersoon tussen de afdeling en derden. Werkt nauw samen met de voorzitter. Vormt samen met voorzitter en penningmeester het dagelijks bestuur van de afdeling.

Werktijden: Vrije werktijden thuis. Daarnaast elke eerste woensdagmiddag van de maand overleg op een locatie in Groenlo. Overig contact en overleg via mail of telefoon.

Voorwaarden: Affectie met de doelgroep: mensen met dementie en hun naasten.

Communicatief vaardig, handig met computer en officeprogramma's. Handig in organiseren en archiveren. Kunnen samenwerken in een team, ondernemend, meedenkend. Enige ervaring met secretarieel werk kan een voordeel zijn.

Inwerken en begeleiden: In overleg en op maat door een van de bestuursleden.

Opleiding / Scholing: hbo denk- en werkniveau, geen verdere scholing van toepassing. Wel organiseert Alzheimer Nederland bijeenkomsten voor secretarissen van Afdelingen.

begindatum: 01-03-2015
einddatum: in overleg


40 dagen geen alcohol

Regio - Vanaf woensdag 18 februari start de actie Ik Pas. Iedereen kan zich inschrijven op de site www.ikpas.nl en zo één van de deelnemers in Nederland worden, die 40 dagen geen alcohol drinken. In de Achterhoek ondersteunen verslavingszorginstelling IrisZorg en de GGD deze actie.

Iedereen kan een eigen reden hebben om mee te doen. De winterkilo's bestrijden, vasten na het carnaval, een uitdaging aangaan, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen of het goed vinden voor je gezondheid.

Veel mensen drinken alcohol. Op feesten en verjaardagen, maar ook voor of tijdens het eten, als slaapmutsje of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Hoeveel dagen gaan er voorbij zonder alcohol?

Om dit vanzelfsprekende patroon te doorbreken, kunnen mensen via IkPas meedoen met 40 dagen geen alcohol. Ontdek zelf wat 40 dagen zonder alcohol voor je oplevert. Of doe het samen met anderen, met vrienden, familie of collega's. Je kunt je opgeven via www.ikpas.nl .

IrisZorg en GGD ondersteunen de actie in de Achterhoek. Verschillende mensen en instellingen zoals jongerenwerk, sociale wijkteams, kerken en scholen krijgen informatie over de actie en hoe je mee kunt doen. Deelnemers uit de Achterhoek ontvangen in de actieperiode nieuwsbrieven, met informatie over de actie, tips, alternatieven en ervaringen.