De buitenkant van sporthal Den Elshof in Groenlo, die binnenkort een renovatie zal ondergaan.
De buitenkant van sporthal Den Elshof in Groenlo, die binnenkort een renovatie zal ondergaan. Foto: Theo Huijskes

Ook verduurzaming van overige gemeentelijke gebouwen

Ingrijpende renovatie gevel Den Elshof

Oost Gelre - De sporthal Den Elshof in Groenlo zal aan de buitenkant een duurzame renovatie ondergaan. Het betreft hier de verwijdering en tegelijkertijd vernieuwing van de asbesthoudende platen, waarmee de gehele gevel van de hal bedekt is. Met de totale renovatieoperatie is een uitgavenpost gemoeid van € 233.414,00 excl. btw.

Bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2015 is bij het opstellen van de investeringslijst reeds rekening gehouden met een bedrag van € 200.000,00. De verwachting is nu dat men met dit bedrag heel ver komt, omdat naar verwachting de kosten bij aanbesteding lager zullen uitvallen dan begroot. Indien de kosten toch het bedrag van twee ton te boven gaan, zullen deze worden gefinancierd uit de post groot onderhoud gebouwen. De te vernieuwen gevelplaten, die inmiddels al bijna een halve eeuw dienst hebben gedaan, worden op zich niet als onveilig beschouwd. Alleen in geval van brand kan er een situatie ontstaan, die grote gevolgen kan hebben voor het naastgelegen vakantiepark Marveld Recreatie, het sportcomplex van de voetbalvereniging Grol, omliggende boerderijen en woningen en mogelijks zelfs de gehele stad Groenlo. Nadat er een plan van aanpak voor de renovatie is vastgesteld, een kostenindicatie is gemaakt voor de totale operatie, waarbij tevens de kosten van advies en begeleiding zijn meegenomen, en de tekeningen van een aan de buitenkant vernieuwde sporthal Den Elshof zijn vervaardigd, kon de kogel door de kerk. Het is de bedoeling dat de uitvoering van de renovatie, die tot gevolg heeft dat de gevel een veilige, functionele, energetische en uiterlijke verduurzaming voor de toekomst krijgt, zal worden uitgevoerd in het eerste halfjaar van 2015, in die zin dat de totale afronding in ieder geval is geschied vóór de aanvang van het nieuwe sportseizoen 2015-2016 in augustus a.s. De nieuwe aan te brengen platen, in de kleur grijs, zorgen met het tevens aanbrengen van het nodige isolatiemateriaal er niet alleen voor dat de hal beter geïsoleerd wordt, maar zorgen er tevens voor dat het gebouw een nieuwe, frisse uitstraling krijgt. Overigens heeft het college van burgemeester en wethouders bij het nemen van dit besluit in overweging genomen dat de Scholengemeenschap Marianum meer gebruik gaat maken van de sporthal. Wethouder René Hoijtink daarover: "De bouw van een nieuwe sporthal ten behoeve van Marianum zit er niet in. Dat geld is er niet en hoeft er ook niet te komen. Dit zeker gelet op het feit dat de sporthal Den Elshof overdag altijd beschikbaar is."

Gemeentelijke gebouwen
Overigens maakt de renovatie van de Groenlose sporthal tevens onderdeel uit van de verdere verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. Het college van Oost Gelre heeft hiervoor nog eens een bedrag van bijna € 244.000,00 euro beschikbaar gesteld.
Naast de sporthal Den Elshof, die met ruim € 125.000,00 beslag legt op meer dan de helft van dit bedrag, komen meerdere gebouwen in de gemeente voor duurzaamheidsmaatregelen in aanmerking. Zoals de brandweerkazernes in Lichtenvoorde en Groenlo voor respectievelijk € 2.087,00 en € 9.265,00, sportgebouw Delakker in Lievelde voor € 13.548,00 en het stadhuis in Groenlo voor een bedrag van € 70.259,00. Met betrekking tot het Grolse stadhuis, wil men voor dit bedrag de nodige maatregelen treffen wat betreft verlichting, isolatie glas, dak, spouwmuren e.d., zonnepanelen en zonnecollectoren, vervanging cv-ketel enzovoorts. De verduurzaamheidsmaatregelen met betrekking tot het gemeentehuis worden afzonderlijk meegenomen in het totale op handen zijnde verbouwingplan. De daaruit voortvloeiende kostenpost zal derhalve in zijn totaliteit worden verdisconteerd in de uitwerking van de verbouwing van het gemeentehuis en het daarbij horende kredietvoorstel.