Alcohol en roken jongeren

Rond de afgelopen jaarwisseling en vervolgens in de afgelopen weken heeft het alcohol- en rookgedrag van jongeren weer aandacht en dientengevolge veel publiciteit gekregen. Droeg het alcoholgebruik onder jongeren beneden 18 jaar hierbij een gemeentelijk karakter vanwege de vaststelling van een nieuw preventie- en handhavingsplan, het rookgedrag van dezelfde leeftijdscategorie werd landelijk aan de kaak gesteld als gevolg van het grote aantal op schoolpleinen rokende scholieren.

Bij het accorderen van het preventie- en handhavingsplan alcohol 2015-2016 werden de bestuurders van deze gemeente geconfronteerd met onthutsende uitkomsten over het alcoholgebruik onder de in Oost Gelre woonachtige jongeren beneden 18 jaar. De schrikbarend hoge cijfers leverden zelfs het resultaat op dat Oost Gelre in de Gelderse Achterhoek wat betreft het gebruik van alcohol door jongeren met stip op nummer één staat. De vaststelling van het hiervoor genoemde plan is een verplichting voor iedere gemeente, als zijnde een uitvloeisel van de wijziging per 1 januari 2014 van de Drank- en Horecawet. Het betreffende plan doorbladerende, moet ik wel aantekenen dat Oost Gelre niet alleen hoog scoort onder de jongeren, maar eigenlijk onder de totale groep drinkers tot en met de leeftijd van 65 jaar. Sedert 2008 is het aantal zware drinkers in deze leeftijdscategorie in de gehele Achterhoek toegenomen, maar ook hier weer met het hoogste percentage in de gemeente Oost Gelre.

Terugkomende op de hoge score van de allerjongste drinkers in ons aller Oost Gelre, wordt het als vanzelfsprekend aangenomen dat de gemeente hiervoor, mede vanwege de regulering, het houden van toezicht en de zorg voor handhaving, de verantwoordelijkheid moet nemen. Daarom ook streeft men onder aanvoering van burgemeester Annette Bronsvoort naar een doelgerichte preventie en handhaving, waarbij alle gemeenten in de Achterhoek het beleid hopelijk op elkaar gaan afstemmen om op die manier de nu nog verontrustende cijfers in een neerwaartse spiraal te manoeuvreren. Een doelstelling, die naar mijn mening alleen een kans van slagen heeft, wanneer de ouders van dezelfde jongeren de op hun schouders rustende verantwoordelijkheid serieus nemen. Indien daaraan het nodige schort, hetgeen in de huidige tijd helaas veelal het geval is, kan een gemeente regelen wat zij wil, maar wordt het probleem nooit opgelost!

Hetzelfde is naar mijn mening aan de orde wanneer het rookgedrag van jongeren ter sprake komt. Ik verbaas mij er namelijk in meer dan hoge mate over, wanneer ik in de afgelopen weken kennis neem van het hoge percentage jeugdige scholieren, dat nog steeds op schoolpleinen rookt. Daar waar reeds sedert 1 juli 2008 al niet meer mag worden gerookt in horecagelegenheden, is dat op schoolpleinen nog steeds niet verboden. Voor mij totaal onbegrijpelijk dat er anno 2015 voor schoolpleinen op dit gebied nog steeds geen wettelijke maatregel geldt en dat scholen zelf kunnen bepalen of ze het roken al dan niet toestaan. Ik heb nooit gerookt, maar ik weet wel dat iedere roker zijn of haar eerste sigaret op straat en in de meeste gevallen op het schoolplein heeft geprobeerd. Een al tijden geleden ingesteld landelijk wetenschappelijk onderzoek onder rokers heeft zelfs uitgewezen dat bijna iedereen voor zijn achttiende is begonnen met roken en dat op straat of op het schoolplein. Niemand van hen vond de eerste, de tweede en ook de derde sigaret lekker, maar men deed het om erbij te horen, om stoer te doen of gewoon omdat iedereen om hen heen het deed.

Niet zo verwonderlijk derhalve dat hoog aangeschreven instanties als Stivoro, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds al jaren achtereen pleiten voor de invoering van een wettelijk rookverbod op alle Nederlandse schoolpleinen. Maar ondanks deze omissie van de rijksoverheid, blijf ik ook hier de ouders van al die rokende jongeren als eerstverantwoordelijken zien.

DE LIBERO

Reacties of tips:
delibero@contact.nl