Ganzenmarkt, Lepel- en Goudsmitstraat die worden heringericht.
Ganzenmarkt, Lepel- en Goudsmitstraat die worden heringericht. Foto: Theo Huijskes

Uitvoering tussen eind mei en begin december

Herinrichting vijftal straten in centrum van Groenlo

Groenlo - Het weekend na de jaarlijkse Dweilorkestendag op Hemelvaartsdag 14 mei gaan in het centrum van Groenlo een vijftal straten op de schop. De gemeente Oost Gelre legt op dit moment de laatste hand aan de technische inpassing van een nieuw rioleringssysteem en eind deze maand vindt de meervoudige onderhandse aanbesteding plaats, zodat in de tweede helft van de maand mei met de uitvoering van de plannen begonnen kan worden.

De herinrichting betreft in dit geval Lepelstraat, Goudsmitstraat, Bleuminksteeg, Rabeldersteeg, Bastionstraat en Goudsmitstraat. De laatste locatie meegerekend, betreft het in feite dus zes straten. Het plan houdt in dat alle straten worden voorzien van een gescheiden rioolsysteem, er zullen daar waar dat mogelijks is trottoirs worden aangebracht, zoals dat in de Lievelderstraat is gebeurd. Verder zal de verlichting opgeknapt en indien nodig vernieuwd worden en krijgt de groenvoorziening de nodige aandacht. Wat de verlichting betreft, wordt in de woonstraten de lantaarnverlichting gehandhaafd en wordt in de winkelstraten de hangverlichting toegepast. Belangstellenden hebben onlangs tijdens een inloopavond bij BS22 alle ontwerptekeningen kunnen bekijken.

Burgerparticipatie
Namens de gemeente Oost Gelre geeft Vincent Lette aan dat er in de voorbereidingsfase veel en goed overleg heeft plaatsgevonden met alle betrokkenen, in dit geval aanwonende burgers. "Dit betrof zowel buurtverenigingen als individuele burgers. Iedereen kon daarbij zijn of haar wensen en ideeën ventileren. Vanzelfsprekend hebben daarbij de groenvoorzieningen en in het bijzonder de zogenaamde geveltuintjes de nodige aandacht gekregen. De burgers zijn duidelijk geïnspireerd geraakt door datgene wat er in de Lievelderstraat is gebeurd. Verder zullen er een aantal leilinden worden geplaatst, wordt een viertal bomen geplant en zal de boom op de Ganzenmarkt worden vervangen. Over de Ganzenmarkt gesproken, is het jammer dat er niet helemaal tegemoet kon worden gekomen aan de met veel enthousiasme gesmede plannen van de bewoners." Woordvoerder Paul Huijskes daarover: "Voorop gesteld, wij zijn bijzonder tevreden over de wijze waarop de gemeente het begrip burgerparticipatie in praktijk brengt. Er wordt veel en goed met de burgers gecommuniceerd. Desondanks blijven wij het een gemiste kans vinden dat ons ingebrachte plan niet is overgenomen. De bewoners van de Ganzenmarkt hadden het idee om er een mooi en gezellig plein van te maken, aangelegd en ingericht volgens de hedendaagse ideeën en te gebruiken voor tal van doeleinden. Maar ons enthousiasme werd met één klap teniet gedaan toen wij kregen te horen dat onze ideeën niet stroken met de uitgangspunten van het Programma Stad Groenlo en dat er dientengevolge geen beleidsruimte voor is om deze uit te voeren. Ondanks dat wij tevreden kunnen zijn met de nu voor de Ganzenmarkt voorliggende ontwerptekeningen, blijven wij dat jammer vinden."

Vervuiling
Ten aanzien van de Lepelstraat zullen tevens de nodige saneringswerkzaamheden worden uitgevoerd. Nadat de gemeente namelijk het project met de her in te richten straten had doorgegeven aan de provincie, kwam er een tegenbericht dat er in deze straat sprake is van vervuiling in de grond. Weliswaar niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar wel in die mate aanwezig dat het nu, en dan ook op kosten van de provincie, wordt verwijderd. Het is verder de bedoeling dat vóór de bouwvakvakantie naast de Lepelstraat ook de Rabeldersteeg en de Bastionstraat onder handen zijn genomen. Dat het totaal nog zoveel tijd, en dat tot medio de maand december, in beslag gaat nemen, heeft vooral te maken met de in de binnenstad van Groenlo te organiseren evenementen en dergelijke. "Uiteraard willen en gaan wij overal zoveel mogelijk rekening mee houden. Goede samenwerking, overleg en communicatie zijn daarbij belangrijke aspecten", aldus Vincent Lette.