De Grolse Hofzangers bij een buitenoptreden tijdens de Grolse carnavalsoptocht.
De Grolse Hofzangers bij een buitenoptreden tijdens de Grolse carnavalsoptocht. Foto: Theo Huijskes

Na 33 jaar nog altijd springlevend

Spätschoppen met De Grolse Hofzangers

Groenlo - In de afgelopen maanden wilden boze tongen beweren dat ze van het toneel zijn. Maar de Groenlose zanggroep De Grolse Hofzangers is nog steeds springlevend en bijzonder zanglustig. Het uit zestien leden en een technicus bestaande mannenkoor bestaat inmiddels 33 jaar, in carnavalskringen een waar jubileum, en staat te trappelen van ongeduld om andermaal te beginnen aan een nieuw seizoen met tal van optredens.

Het is op de gebruikelijke maandagavond wanneer in Café Halfweg in Voor-Beltrum de leden een voor een binnen komen lopen voor de wekelijkse repetitieavond. Een avond die wordt begonnen met koffie met gebak, omdat één van de leden jarig is geweest. "Waar de geluiden vandaan komen dat onze groep een stille dood zou zijn gestorven weet ik niet, sterker nog ik wil het niet weten omdat ik er niets mee kan", zegt voorzitter Ferdie Freriks. "Het is alom bekend, dat de groep de laatste jaren is getroffen door diverse sterfgevallen met als dieptepunt het overlijden in 2014 van voorzitter Bertus Broens, tekstschrijver, gangmaker en derhalve drijvende kracht achter De Grolse Hofzangers. Maar de daardoor ontstane vacatures zijn ruimschoots ingevuld met nieuwe leden, die allemaal een jarenlange koorervaring meebrengen. Op dit moment komen de leden naast Groenlo uit Lichtenvoorde, Ruurlo, Neede en Eibergen."
De leiding van het koor, met in hun midden Henny Abbink, Theo Geurink en Willem Wekking als degenen met de meeste lidmaatschapsjaren, is in handen van het dagelijks bestuur, bestaande uit voorzitter Ferdie Freriks, secretaris Hein Zevenhoven en penningmeester Henny Abbink. Het drietal ziet het seizoen 2015 bijzonder rooskleurig tegemoet. "De Grolse Hofzangers hebben een grote reputatie opgebouwd in de Gelderse Achterhoek met daarnaast succesvolle optredens in o.a. Zuid-Holland, Groningen en Drenthe. Daarnaast worden er initiatieven ontplooid om over de grens ons gevarieerde programma ten gehore te brengen. Inmiddels staan er voor dit jaar al twaalf optredens gepland. Maar wij streven naar maximaal dertig optredens, een aantal dat wij ongetwijfeld ook dit jaar weer gaan halen." Eén van die optredens vindt weer plaats tijdens de Kerstklokkenzondag in Lichtenvoorde, waar men naast overige optredens bij regionale Kerstmarkten ook na 25 december-optredens nog steeds niet is weg te denken. Alles wordt uit de kast gehaald om ook dit jaar weer optimaal voor de dag te komen. Zo heeft de website een update ondergaan, zijn De Grolse Hofzangers op Facebook te vinden en is er geïnvesteerd in een fonkelnieuw mengpaneel en nieuwe podiumdelen. Het continueren van de opgebouwde reputatie blijft overigens niet beperkt in plaatsen als bijvoorbeeld Groenlo en Lichtenvoorde. Ook elders in den lande, waar de acht door het koor uitgebrachte cd's nog steeds worden afgespeeld, geniet men grote bekendheid. Op zaterdag 11 april staat om 20.00 uur (zaal open 19.00 uur) de 32e editie van het jaarlijkse Spätschoppen, voorheen Frühschoppen, in de agenda. De Grolse Hofzangers treden dan in uitgaanscentrum City Lido in Groenlo weer met een avondvullend programma voor het voetlicht. Deze avond, waaraan naast een viertal blokken van De Grolse Hofzangers zelf ook medewerking wordt verleend door Die Stadlfreunde uit Haaksbergen en de Brabantse conferencier Ton Brekelmans, is voor belangstellenden gratis toegankelijk.