Jos Baak.
Jos Baak.

"Overstromingen in Duitsland zorgen voor overlast aan Berkel en Slinge"

Beltrummer Jos Baak
kandidaat Waterschap

Regio - Voor velen is het nog de ver-van-mijn-bed-show, maar toch wordt er verwacht dat Nederland op 18 maart naast haar stem voor de Provinciale Staten een stem voor het waterschapsbestuur uitbrengt. Eén van de kandidaten is Jos Baak uit Beltrum.

Nam hij enkele maanden geleden het stokje over van Leo te Woerd, als voorzitter van de Raad van Overleg Beltrum, de Beltrummer werd door de Vereniging Kleine Kernen (VKK) verzocht, zich kandidaat te stellen namens hen. Dit vanwege zijn kennis, kunde en betrokkenheid. Baak is gedreven en gaat er helemaal voor. "Als voorzitter van de Raad van Overleg Beltrum ben ik gevraagd door de Vereniging Kleine Kernen (VKK) om mij verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ). De VKK vindt het van belang dat juist ook het platteland vertegenwoordigd is in het WRIJ. Wij zijn een bottom-up vrijwilligersorganisatie van, voor en door bewoners van het platteland en hebben geen bindingen met politieke partijen", vertelt Baak. "De Vereniging Kleine Kernen vertegenwoordigt 146 Dorpsbelangenverenigingen in Gelderland, en die belangen wil ik graag vertegenwoordigen. We willen in samenspraak met de bewoners een financieel sober waterbeleid, waarbij het waterschap open staat voor initiatieven van bewoners die gebruik willen maken van het water en de gronden die in eigendom zijn van het Waterschap. Ook zijn wij van mening dat, wanneer er plannen gemaakt worden voor het gebied, de bewoners vroegtijdig betrokken dienen te worden en hun inbreng kunnen leveren. Waterschappen zijn zeer belangrijk, aangezien zij onafhankelijk het beleid kunnen afstemmen op de plaatselijke situatie en daarvoor hun zeer specifieke "waterkennis" kunnen aanwenden. Alle water gerelateerde zaken hebben mijn interesse. Het mag duidelijk zijn dat ik voor de gemeenten Berkelland en Oost Gelre daar extra alert op zal zijn. Het is van belang dat mensen gaan stemmen, omdat ze daarmee hun interesse voor het Waterschap aangeven. Misschien doet het Waterschap haar werk wel te goed. Het is vanzelfsprekend dat we droog en veilig wonen, werken en leven. De pompen en gemalen draaien 24 uur per dag om ons 'droog' te houden. Bijna niemand weet, dat wanneer in Duitsland overstromingen zijn, wij aan de Berkel en Slinge daar overlast van ondervinden."

Onafhankelijkheid
Ook het verkiezingsprogramma van de VKK spreekt Baak enorm aan en komt overeen met zijn eigen gedachtegoed. "De onafhankelijkheid van het waterschap komt in het geding als de invloed van de gevestigde politieke partijen in het waterschapsbestuur versterkt wordt. Waterbeleid is zo belangrijk dat dit geen politiek onderwerp moet worden. Het waterschap staat tussen de provincie en de gemeenten. Politieke partijen kunnen zowel vanuit provinciaal als gemeentelijk beleid invloed uitoefenen in het waterschapsbestuur, waardoor het bestuur erg politiek getint kan zijn. Onze bewoners willen een degelijk en sober waterschap dat zorgt voor veiligheid en goed water. Van oudsher vormen de bewoners van het waterschapsgebied het bestuur. Door de enorme schaalvergrotingen onder de waterschappen zijn in Gelderland vier grote waterschappen ontstaan. De afstand naar de bewoners is steeds groter en de betrokkenheid van onze inwoners is hierdoor kleiner geworden bij het waterschap. Wij zien onze vereniging als de schakel tussen de bewoners en het waterschap. Wij hebben een groot netwerk van ruim 70 lokale dorpsorganisaties in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel, die onze oren en ogen zijn in het gebied. Omgekeerd kunnen wij door deelname in het waterschapsbestuur vroegtijdig communiceren over ontwikkelingen en concrete plannen met onze dorpsorganisaties die lid zijn van de Vereniging Kleine Kernen. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie van, voor en door alle bewoners van het platteland met veel kennis en contacten in het gebied. Concreet willen wij dat op de agenda van het Waterschap Rijn en IJssel een heldere procedure wordt afgesproken voor planontwikkeling en het betrekken van de bewoners vanuit het desbetreffende gebied. Praten met bewoners voordat er een plan gemaakt wordt leidt tot betere gedragen plannen waaraan lokale initiatieven kunnen meeliften."